szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabó Magda írónőtől csütörtökön szülővárosában, Debrecenben, a régi városháza földszinti előcsarnokában felállított ravatalnál vesznek búcsút tisztelői.

A Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas alkotó november 19-én, 90 éves korában hunyt el. Szabó Magdát az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzat, Debrecen, valamint a Tiszántúli Református Egyházkerület saját halottjának tekinti.

Csütörtökön reggel 9 órakor Tasi Géza, az írónő keresztfia, valamint Kósa Lajos polgármester és Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke rótta le kegyeletét a ravatalnál.

A ravatalra helyezett zárt koporsó elé a város önkormányzati képviselői és a polgármesteri hivatal tisztségviselői is elhelyezték virágaikat, majd az írónő egykori iskolája, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának diákjai rótták le kegyeletüket. A koporsót a református kollégium két, gerundiumot (a debreceni kollégisták által egykor tűzoltásra használt furkósbotot) tartó diákja fogta közre.

A városházán felállított ravatalnál este 7 óráig a város oktatási intézményeinek diákjai is megemlékezhetnek az írónőről, Debrecen és Budapest díszpolgáráról. Délután fél háromtól a debreceni Csokonai Színház társulata rója le kegyeletét.

Szabó Magdától végakaratának megfelelően szülővárosában és Budapesten is búcsút vesznek. Az írónő azt kérte: mivel "a szíve egyik fele Debrecené és a szüleié, a másik fele pedig a férjéé", hamvait osszák meg; az egyik részt édesanyja és édesapja, a másikat pedig férje, az 1982-ben elhunyt Szobotka Tibor író mellé temessék - mondta Tasi Géza.

A hamvasztás pénteken lesz, a debreceni temetést december 1-jén, szombaton 11 órakor tartják a helyi köztemetőben, református szertartás szerint. Az író földi maradványainak másik részét tartalmazó urnát december 10-én 11 órakor helyezik végső nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Meghalt Szabó Magda

Az ember nem azonos az életrajzával - figyelmeztette jó előre majdani életrajzíróit a hétfőn 90 éves korában, olvasás...

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját