szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Iparművészeti Múzeum modern arculatának kialakítását, a kortárs iparművészet, a design, a kreatív ágazatok bemutatását, egy 21. századi intézmény létrehozását ígérte a közelmúltban kinevezett főigazgató, Renner Zsuzsanna hétfőn Budapesten.

Az új főigazgató, aki december 1-jén foglalta el posztját, szakmai koncepcióját ismertetve kiemelte: a gyűjtemények történeti anyaga mellett a kortárs - magyar, európai és Európán kívüli - iparművészet és design, valamint az ázsiai kultúrák művészetének bemutatása kapna helyet a múzeumban.
 
Renner Zsuzsanna a célok között említette, hogy a múzeum prezentációs, gyűjtő és kutató helyévé váljon a kortárs iparművészetnek és formatervezésnek. Mindemellett továbbra is a múzeum feladatának nevezte nagy értékű történeti tárgyi anyagának megőrzését, fejlesztését, kutatását és bemutatását.
 
Beszélt arról is, hogy a szélesebb közönség elérése érdekében megerősítené a múzeumpedagógiát, a marketinget és az informatikai területeket. Fontos célkitűzésnek nevezte, hogy az intézmény a jövőben kompetencia- és tudásközponttá váljon, közreműködjön a felsőoktatásban.
 
A jövőben az intézmény gyűjteményeit, kiállításait nemcsak a múzeum épületében mutatnák be, hanem a vidéki múzeumokban is. 
 
Renner tervei szerint az intézmény határozottabban beemeli stratégiájába fiókmúzeumainak működtetését. A Nagytétényi Kastélymúzeum és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum önálló arculattal, de egymáshoz szorosan kapcsolódva működik együtt a jövőben. 
 
"Azt szeretném, ha az Iparművészeti Múzeum felsorakozhatna a legjobban működő múzeumok közé" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szponzori kör kialakítása létfeltétele lesz a múzeum működésének.
 
Kérdésekre válaszolva elmondta: a rekonstrukció pillanatnyilag - ebben az uniós pályázati periódusban - lekerült a napirendről, a tervek szerint annak szakmai előkészítését jövőre kezdik majd meg.

Mint emlékezetes, Takács Imrét, az előző főigazgatót szeptember legelején menesztette a minisztérium. Az Iparművészeti Múzeumban lefolytatott, "terv szerinti és soron kívüli felügyeleti ellenőrzések lezárása után" az oktatási és kulturális miniszter 2007. augusztus 31. napjával visszavonta Takács Imre főigazgató és Zádor Tamás gazdasági igazgató magasabb vezetői megbízatását - adta közre akkor az OKM. Hiller István az intézmény főigazgatói feladatainak ellátása érdekében miniszteri biztost nevezett ki Pálfi Ferenc személyében.

Takács menesztése szakmai felzúdulást keltett, többek között a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottsága is tiltakozott, a múzeumon belül a munkatársak is próbáltak kiállni vezetőjük érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

MTA-tiltakozás Takács Imre menesztése ellen

Az Iparművészeti Múzeumban gyökeres változást csak Takács Imre tudott elérni, tevékenysége sikertörténet - írja állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottsága, s egyben tiltakozásának ad hangot, amiért az igazgatót a minisztérium méltatlan körülmények között felmentette.

MTI/hvg.hu Kult

Nyilatkozatstop az Iparművészeti Múzeumban

Nem maradnak el kiállítások az Iparművészeti Múzeumban a vezetőváltás miatt - közölte Pálfi Ferenc, az intézmény miniszteri megbízottja hétfőn. Takács Imre felmentett főigazgató - aki mellett munkatársai nyilatkozatban álltak ki - csak annyit mondott: a miniszteri megbízott letiltotta a múzeum munkatársait a nyilatkozattételről.

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja