A hazai zenei színtér egyértelműen üdvözölte az MR2 néven zenei adóvá lett Petőfi arculatváltását. A rádiócsatorna megélénkítette a hazai alternatív-popzenei szcénát. Vannak ugyanakkor, akik csalódottak, műfaji sokszínűséget vártak, ám mást kaptak, leginkább visszautasítást. Mit, miért játszik az MR2 Petőfi? Megkérdeztük, s egy szoftver segítségével statisztikákat is készítettünk.

 

A Magyar Rádió új arculattervei
Sok fül tapad rájuk
„Az azért elég furcsa, hogy a magyar közszolgálati rádió könnyűzenei kínálata az Izil nevű srác winchestere legyen” – mondja a ColorStar  zenekar egyik tagja, összefoglalva véleményét az MR2 megváltozott zenei arculatáról. A hazai progresszív zenei színtér évek óta egyik legfontosabb és legnépszerűbb zenekarának persze nem az a problémája, hogy a Petőfi profilt váltott.  „Pozitívan álltunk a dologhoz” – mondják, és persze remélték, hogy őket is játszani fogja az MR2, hiszen azt hirdeti, vállalja azt a zenét, amelyet a kereskedelmi adók nem.  Nos, a ColorStar, úgy tűnik, lepattant az MR2 faláról. Elküldték anyagaikat a szerkesztőknek, de nem sikerült a műsorfolyamba jutniuk, pusztán egyetlen számukról kaptak pozitív visszajelzést egy emailben, eképp: „a One More Slip-et játsszuk, ez ment át a főszerkesztőn”. Mint megtudták, a track az éjszakai műsorsávban kap majd helyet.

Felkavart állóvíz
Az értékorientált hazai popzene képviselői - többnyire a BBC 1-ra, 2-ra és 6-re, valamint a Radio France 'Le Mouv' csatornájára hivatkozva - régóta mondták, kellene Magyarországon is egy közcsatorna, amely hangsúlyosan vállalja a hazai zenét.

Viták övezik az MR2 profilváltását, amióta csak megtörtént. Az ORTT novemberben közigazgatási eljárást indított a Magyar Rádióval szemben, úgy ítélve meg, hogy a nyáron új profillal startolt MR2-Petőfi rádió nem tesz eleget közszolgálati műsorszolgáltatási kötelezettségeinek.

A kereskedelmi rádiók igazságtalan versenyelőnyt emlegettek, az ütközetek jelenleg is tartanak.  Közszereplők és művészek fizetett újsághirdetésben keltek az MR2 védelmére, ám a gesztust többen támadták, mert a hirdetést a rádió fizette.
A rádió júniusban merőben új profillal lépett színre, s őszre a Szonda Ipsos és a GfK Hungária tízezer fős felmérésének eredménye szerint  hallgatottsága Budapesten és a megyeszékhelyeken a 15-49 éves korosztályban a májusi 4,3-ről 9,2 százalékra (reach, napi átlag) emelkedett. A fiatalabbak körében nagyobb a növekedés, a 18-29 évesek között Budapesten és a megyeszékhelyeken közel hét és félszeres, ugyanebben a korosztályban a fővárosban több mint 16-szoros volt.

Az, hogy a közrádió több hazai zenét vállalhatna, már 2003-ban, az emlékezetes PANKKK programot előkészítő vitákban, a „rockzenészek versus kultúrpolitika” tárgyú szócsatákban felmerült. Akkor a zenészek így érveltek: több lejátszás nagyobb érdeklődést generál, az pedig több koncertet, ami végső soron a magyarországi zenét és a klubéletet segíti. A lejátszások pénzt is generálnak, amelyből az Artisjus (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület) és az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) a pályázatai útján többet tud visszaáramoltatni a színtérbe.

Nemcsak a zeneszerető fiatalok örültek az új Petőfinek, de a hazai zenei színtér leginkább „alternatívnak” nevezett (bár jobbára populáris zenét játszó) része is, amely alig jutott be a kereskedelmi média falai közé. Azt remélték, hogy az MR2 szélesre tárja a kaput, s mindenfélét lejátszik majd, ami ma Magyarországon készül. Saját bevallása szerint 70-30 százalékban játszik külföldi, illetve magyar zenét az MR2, s ha minden tíz dalból három hazai, abba beleférne a mai magyar zenei sokféleség. Gondolta a szcéna.

Az MR2  honlapján, a „Bemutatkozunk” menüpont alatt így definiálja magát: "(…) a fiatal felnőtteket szólítja meg az új műsorstruktúrával, amelyben a zene játssza a főszerepet. (...) külön hangsúlyt fektet a fiatal hazai tehetségekre. (...)"

„Az a vicc, hogy a régi Petőfi egy teljes lemezünket lejátszotta az újdonságokat bemutató műsorában” – mondják a ColorStarosok. Savanyú a szőlő? Nem tagadják, igen. De mégis legfőképpen azt kifogásolják, az „új Petőfiben” nincsenek szerkesztett, műfajok szerint válogató műsorok, s a szerkesztők kompetenciáját is kétségbe vonják.  Szerintük, ha egy közszolgálati adó a popzenei színtérre lép, annak sokféleségét be kellene mutatnia. Hiteles szerkesztőkkel, világos profilokkal és szempontokkal.

A magyar BBC1? (Oldaltörés)


Zagar
A népszerűségen érezhetők az MR2 lejátszásai
© zagarmusic.com
A hvg.hu-nak több zenekar is megerősíti, hogy a szerkesztők furcsán kommunikálnak; ha egy zenekar postázza számukra a lemezeit, egymondatos emaileket kap válaszul.  „Nem ment át”, „átment”, „bekerült”, „nem került be”, de hogy micsoda ment át, kiken, hova került, és főleg milyen elvek alapján, azt senki nem részletezi.

A szerkesztői autonómiát persze senki nem veheti zokon. Az MR2 honlapján ez olvasható: "(…) A sávos műsorstruktúra követi hallgatói életritmusát. Életmód-, kulturális és közéleti információk kapnak helyet a napszakoknak megfelelő szerkesztésben. A (...) szokatlan tartalomszerkesztést pedig kiegészíti a műsorsávra jellemző, sajátos hangzásvilág."

Csillag János, az MR2 főszerkesztője a hvg.hu-nak kifejtette, a fő szempont, hogy  "az adott zeneszám illeszkedjen a zenei alapkoncepcióba és a programstruktúrába, továbbá legyen alkalmas arra, hogy megkülönböztessen minket más, országos zenei rádióktól. Ahogy más zenei rádióknál, úgy nálunk is többen döntenek arról, hogy az adott zene illik-e a zenei alapkoncepcióba - az én vétójogommal".

Ez tehát az „átment” kifejezés a többnyire Izil, azaz Borcsik Attila produkciós munkatárs által postázott válaszokban? Úgy tűnik. Mindenesetre az MR2 főszerkesztője kijelenti: „A missziónk része, hogy fiatal hazai tehetségeknek helyt adjunk.” Ugyanakkor a rádió „demo policyjét”, azaz a számukra beküldött zeneanyagokkal kapcsolatos stratégiáját firtató kérdésünkre csak annyit válaszol, minden zeneszám esetében a fenti elvek érvényesek, s az MR2 „demókat nem játszik le”. Tisztázandó, mi is a demó. A válaszból kitetszik, a rádió szerint házi felvétel, miközben a világ már egyszerűen egy zenekar saját anyagát nevezi demónak, amelyet akár közreadásra is szán.

Bakelit a lemezjátszón
A BBC tisztázza
© sxc.hu
Nézzük meg, miként viselkedik a zenei profilú BBC1 ugyanebben a kérdésben. Az Introduction című szekció csak új zenék bemutatásáról szól, s a BBC honlapján foglalkozik azzal, mit tegyenek az előadók, ha be szeretnék juttatni zenéjüket a műsorba. Te döntöd el, melyik műsorba szánod a felvételedet (demódat); hogy melyikbe illik a leginkább – írja a honlap, felhívja a figyelmet a zenei profilokra, s nevesíti is, mely műfaj mely szerkesztő területe.

A BBC részletezi, milyen formátumot fogad el; jöhet a bakelit, a CD, az audio CDR, de a kazetta és az mp3 nem. Unsigned - szerződéssel nem bíró - előadók anyagait, vagy szerzői kiadású anyagokat egyaránt fogadnak, feldolgozásokat és nem jogtiszta samplingeket tartalmazó felvételeket viszont nem. Mindez  szőrszálhasogatásnak tűnhet, ám nem az. A kortárs zenei közeg bonyolult valami, árnyaltak a megoldások és a különbségek. A BBC segít is: közli, mit díjaznak a szerkesztők egy anyagban ("What makes a good demo?") .

Az MR2 szerkesztési elveit több levélben is támadó ColorStar szerint „a slágergyártás nem feladata ennek a rádiónak”, a felfedezés volna a dolga. Az MR2 részéről Csillag János világossá teszi álláspontját a slágergyártással kapcsolatban: „Nálunk nincs 'fizetett' zene. A missziónk része, hogy nem engedünk semmilyen kiadói nyomásnak.” Vagyis nem akarnak a kiadók promóciós felületévé válni, s nem lehet műsoridőt sem venni az MR2-n.

Az új Petőfi alaposan átrendezte a zenei médiatérképet. Az együttesek és kiadók érdeknélküliségét várni pedig botorság volna. Amit sokat játszik az MR2, az ma sláger lesz. Vannak előadók, akik lemezeiket úgy dobják piacra, hogy tudják, daluk „bekerült” az MR2 programjába, sokszor le fog menni, körlevélben értesítik is erről rajongóikat. A rádió pedig  többször is elmondja egy-egy szám környékén, hogy az adott előadó mikor is tart lemezbemutató koncertet. Van olyan magyar könnyűzenei album, például a Zagaré, amelyen támogatóként ott az MR2 logója. 

Bérczes Ádám, a lemezt gondozó CLS Records vezetője elmondja, mit is tartalmaz a támogatói együttműködés. "Megmutattuk a Wings Of Love című dalt a szerkesztőknek, akiknek nagyon tetszett. Az MR2-támogatás exkluzivitást jelent, egy darabig csak náluk szerepel a dal; valamint szpotokat. A lejátszások számáról nem szól az egyezség" - fejti ki Bérczes. Cserébe kereszt-promócióról van szó, azaz a kiadó is szerepeltette a rádiót a lemez reklámjaiban. "Természetesen fizetünk is" - mondja Bérczes, a szpotokat, azaz a reklámokat ki kellett fizetni, igaz, a tarifaár töredékéért.

A kiadó vezetője hozzáteszi, zenék lejátszásáért direkt módon sehol sem kell fizetni. Mindenhol reklámokért fizetnek. "De mindenki tudja, sok helyütt előfordul azért olyasmi" - jelzi a kiadói szakember.

"Komoly dealek itt azért még nincsenek, ami van, azt a kiadók intézik a rádióval" - mondja a hvg.hu-nak Horn 'Publo' Pali, a Zagar, Péterfy Bori, s az Erik Sumo menedzsere. Publo szerint határozottan érezhető a vidéki fellépéseken az országos sugárzású MR2 hatása, a fenti, gyakran játszott előadók koncertjeinek nézőszáma nagyjából egyharmadával emelkedett. Ezt azonban nem csak a rádió váltja ki, hanem az ősszel indult magyar MTV zenecsatorna is.
 
"Péterfy Borit és Zagart sikk lett most hallgatni, de ebben jelentős szerepe volt annak is, hogy őszi lemezmegjelenésüket komoly promóciós kampány előzte meg; így fordulhatott elő, hogy Zságer Balázsék a Millenárison 3500 forintos jegyárral is teltház előtt szerepeltek" - magyarázza a menedzser.

A szintén felfutó 30Y, vagy a Barabás Lőrinc Eklektric számára azonban Publo érzése szerint már nem a promó hozta meg a népszerűséget, hanem a két zenecsatorna. Mindez nem feltétlenül baj, de a közrádió kereskedelmi filozófiáját nem lenne fölösleges átláthatóvá tenni.

Mi szól itt? - Statisztikák (Oldaltörés)


A metált játszó hazai Blind Myself.
Hiányzó műfajok
© blindmyself.com
"Az, hogy a magyar MTV-vel szinte egyidőben indult az MR2, így, együtt jót tett a színtérnek" - értékel Berta András, a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) koordinátora. "Hivatalból" figyelve a folyamatokat, úgy gondolja, a kiadók, promóterek végre érdekeltté váltak abban, hogy pénzt költsenek egy-egy produkcióra, mert bővült a médiafelület, ahol az értékes zenék is megmutatkozhatnak.

Ám zenészként - Berta a Flying TV nevű zenekar tagja - ő is arról számol be, "beleakadt" az MR2 szerkesztési politikájába. Egy Szigetes fellépésük után, mint meséli, a "rádiótól jött a jelzés", hogy adjanak le anyagot náluk. Mivel visszajelzés nem érkezett, azóta újabb CD-t küldtek be, hátha az ezen található dalok esélyesebbek a bekerülésre. Úgy tudják, egy vagy két dal átment az "előzetes rostán", de hogy ez pontosan mit jelent, hogy mennyire van közel a cél, arról egyelőre nem kaptak tájékoztatást.

"Zenészként tart bennem is az eufória, hogy itt van végre egy új csatorna, amely lejátssza a normális zenét. Olyan, mintha a Radio Cafét országossá bővítetted volna, végre nem csak 60 kilométeres körzetben hallható jó zene. Ugyanakkor nem értem a kritériumrendszerüket, a szerkesztés menetét. Meg azt sem, hogy miért nincsenek tematikus műsorok, miért nem jelenik meg a hazai zene sokfélesége" - osztja meg kételyeit a hvg.hu-val. Berta András szerint a színtér is léphetne; ha megkeresnék a csatornát tematikus zenei blokkok ötletével, talán nyitottabbá válna az MR2.

Füleltük a hazai mezőnyt

Ambersmith
A hazai indie képviselve van
© ambersmith.hu - gez
Az MR2 összesített playlistjét a weboldalukon nem találtuk - mindössze egy heti Top 30-at -, ám a weben mindig közzéteszik, mi az a dal, ami éppen szól. Ezt alapul véve, egy megfelelő (és bárki számára letölthető) szoftverrel figyelhető, milyen a lejátszások sűrűsége. Mi 2007. november 23. és 2008. január 3. között figyeltük, mit és hányszor játszott az MR2.

Ez idő alatt 16500-szor forgott zene, ebből 1500 alkalommal szólt szignál, promó vagy egyéb. A kínálatban 852 előadó szerepelt. Összességében a minőségi, jól fogyasztható zenére koncentráló adó képe rajzolódott ki. Slágerek, de szélesebb skálán, mint az országos kereskedelmieknél. Az „újdonságerő” már relatívabb, bár van, akinek egy 15 évvel ezelőtti Stereo MC’s szám is újnak hat. Hevenyészett felmérésünkből az látszik, a mai és az elmúlt évtized zenei kínálatának jó értelemben divatos felvételei adják a műsort. Egy magyar felvétel átlagos lejátszási számát csak az adatokat végigböngészve, „szemmértékkel” tudtuk megállapítani, de körülbelül 10 alkalomról lehet szó. Ami alig forog, az hozzávetőleg ötször megy (ilyen például a rockabillyt játszó Mistery Gang Moon Dance című dala), nyolcas szám sok magyar előadó dala mellett szerepel, ilyen például a ColorStar egy szem száma is, a One More Slip. A ColorStarral népszerűségben s zenei jellegben is összevethető Másfél nincs listán, a Korai Örömtől egy szám szerepel, amely kétszer hangzott el.

Ami úgy 15-ször lemegy, már nevezhető derékhadnak az MR2-n - ám, hogy a hallgató mit érzékel belőle, azt nem tudhatjuk. A legsűrűbben, úgy tűnik, Péterfy Bori új lemezének egyik dala, a Vámpír szerepelt, a vizsgált idő alatt 117 alkalommal. Van jópár magyar előadó, amely öt-tíz, vagy akár tucatnyi dallal is jelen van a playlistben. Ilyen az Amorf Ördögök (7), a Belga (7), a Tankcsapda (6), a 30Y (6), a Kaukázus (8), a Heaven Street Seven (13), a Kispál és a Borz (10). Ákos egy dallal szerepel, a Keresem az utam 8 alkalommal ment le a vizsgált időszakban. Négy dalt tettek a műsorfolyamba a szerkesztők a Kistehén Tánczenekartól, Eztertől, az Emil Ruleztől, Péterfy Boritól, Zagartól, Yonderboitól, ötöt az Anima Sound Systemtől, a Neotól, a Quimbytől, az Ambersmithtől. Introspective című daluk kiemelkedően sokszor, 107 alkalommal forgott. Három dal szerepel a playlisten Karányitól, a Hiperkarmától, a Carbonfoolstól, valamint  az Amerikát megjárt trendi ifjonc hazai gitárcsapattól, a Moogtól; Everybody Wants című daluk 47-szer forgott. Viszonylag sokat játszották az új garázsrock hazai csapatai, a Trousers (Blood For You - 106) és az E.Z. Basic (Nice1 – 69) számait. A rádió „felfedezettjének” nevezhető a Vad Fruttik (Senkim sincsen - 76) és az öt dallal szereplő Suhancos (a Békét 46-szor ment). Nincs jelen a listán a hazai új (és egyébként elég népszerű) metál színtér egy zenekara sem, nincs jelen a folk és a kísérleti zene, sem az ambient, sem az elektro progresszívebb csapatai; erről a szcénáról csak Kalumet nevére akadtunk a listán. A jazz jelenléte érintőleges; könnyen emészhető formája képviseltetik. DJ-k éjszaka kapnak helyet, saját szettekkel, mixekkel.
 Kiricsi Gábor - Nagy Gergely 
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Média

Változások a Radiocafénál

Lemondott főszerkesztői posztjáról Alpári László, a két éve indult radiocafé 98.6 egyik alapítója. Február 1-jei hatállyal egyúttal megszűnik az adónál a programigazgatói pozíció, amelyet Hegyi György töltött be.

Hét nap

VESZÉLYBEN A PANKKK

Szeptember végével a jelenlegi formában megszűnhet a Bozóki András volt kulturális miniszter nevéhez köthető Program a...

HVG Hetilap

Such György: "Itt voltunk, és itt is maradunk"

Nem csak politikai, bizonyos érzelmi függetlenségre is szükség van a közszolgálati rádió sikeres átszervezéséhez - mondja Such György (46 éves), a múlt hét óta új arculattal jelentkező Magyar Rádió (MR) elnöke.

Gyurcsány-ügy

Such György védelmében, avagy mondd meg az igazat

Nem akarok aláírási kampányt indítani, nem kívánom híveimet a Kossuth térre hívni, csak szerényen megjegyzem: teljesen felesleges keresztes hadjáratot indítani a „hírhozó” Such György ellen. A Rádió elnökének döntése, a Lamperth és Szekeres bizalmas mondatait tartalmazó felvétel nyilvánosságra hozása segítheti az álláspontok tisztázását, későbbi kompromisszumok megalapozását.

MTI Itthon

A Magyar Rádió nem alkuszik: közszolgálati az MR2-Petőfi műsora

A Magyar Rádió (MR) fenntartja azon álláspontját, hogy az MR2-Petőfi teljesíti közszolgálati kötelezettségeit - áll a szerdai médiahatósági meghallgatása után kiadott rádiós közleményben. Az ORTT elnöke kijelentette: ő valószínűleg egy másik ülésen volt, mint a rádió vezetője, de részleteket nem kívánt közölni, mert még folyik az eljárás.

Vélemény

Such György és a herkulesi feladatok

Such György, a Rádió új elnöke ígéretet tett, hogy eltávolítja a főállású magyarkodás bajnokait, és – ami legalább ugyanilyen fontos – nem engedi vissza a jelenlegi hatalom szervilis tányérnyalóit sem. De nem állhat meg itt. A rádiónak modernizációra, őrség- és generációváltásra van szüksége.

Kult

Pop, állam, satöbbi…

A könnyűzenei irányzat prominens szereplői levelet írtak a kulturális kormányzathoz, amelyben többek között azt tudakolják tőle: "minek tekinti a popzenét", illetve "tervezi-e, hogy státusát valamilyen módon pozitív irányba elmozdítsa?" A már a hivatalos publikálás előtt "kiszivárogtatott" levél apropóján felmerül a kérdés: támogassa-e az állam, illetve a kultúrafinanszírozás a jelenleg szigorúan piaci alapon működő popzenét vagy sem?

hvg.hu Kult

A PANKKK életben tartja az élő zenét?

Az élő zene támogatását, a vidéki játszóhelyek fellendítését és az amatőr rockzenei színtér támogatását is célozza az program, amelyet ma jelentett be Bozóki András kulturális miniszter. A PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) a magyar nyelvű zene külföldi megjelenését is segíteni akarja a felálló Könnyűzenei Export Irodán keresztül.

MTI Itthon

ORTT-vizsgálat indult a Petőfi Rádió ellen

A Magyar Rádió (MR) vezetésének tudomása szerint vizsgálatot folytat az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Petőfi Rádió új műsorstruktúrájának kialakítása kapcsán - közölte a közszolgálati médium vezetése csütörtökön az MTI-vel. Az ORTT későbbre ígért tájékoztatást a távirati irodának arról, valóban folyik-e az a vizsgálat, amiről a rádió tudomást szerzett.

MTI/hvg.hu Kult

Mégis mozog a PANKKK

A Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK), amelyet még Bozóki András minisztersége alatt indított a kulturális tárca, s amelynek jövője bizonytalannak tűnt, noha folytatása mellett Hiller István hitet tett, most csaknem 10 millió forinttal támogatja könnyűzenei előadók első lemezének kiadását, valamint tehetségkutató versenyek lebonyolítását.

TGM: Mit tegyen a parlamenti ellenzék?

TGM: Mit tegyen a parlamenti ellenzék?

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

Az EP-nek már tetszik, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzek kifizetését

Az EP-nek már tetszik, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzek kifizetését

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő