szerző:
MTI

Hosszú percekig tartó álló tapssal jutalmazta a keddi díszbemutatón Mundruczó Kornél Delta című filmjét a 61. Cannes-i Filmfesztivál közönsége; a nézők már a vetítés előtt is állva tapsolva fogadták a magyar versenyfilm alkotóit.

Mundruczó-portré a HVG-ben
"Szerintem igenis van magyar filmes nyelv. Egy Tarr-snitt elképzelhetetlen jancsói tapasztalat nélkül, ahogy elképzelhetetlen egy Jancsó-snitt is szőtsi vagy Fejős Pál-i tapasztalatok nélkül... Butaság volna ennek ellene menni, hogy akkor nosza, csináljunk most egy "norvég filmet". Ami meg az én filmemet illeti: igen, ez magyar film, felismerhetően magyar alkotás" - nyilatkozta a rendező a HVG-nek, miután filmje megnyerte az idei filmszemle fődíját. Az interjúhoz kattintson!
A cannes-i Fesztiválpalota 2300 férőhelyes Lumiere nagytermében telt ház előtt mutatták be Mundruczó Kornél Delta című játékfilmjét, amely 21 alkotással együtt a hivatalos versenyprogramban pályázik az Arany Pálmára. A díszbemutatóra reggel óta a Fesztiválpalota bejáratai előtt többen táblákat feltartva próbáltak jegyeket szerezni.

A cannes-i fesztivál hagyományainak megfelelően a nemzetközi premier előtt a Delta alkotói díszőrség sorfala között vonultak fel a vörös szőnyegen, ahol Gilles Jacob fesztiválelnök és Thierry Frémaux művészeti igazgató fogadta őket. Eközben a tengerparti sétányon, a Croisette-en - a film férfi főszereplőjének, a hegedűvirtuóz Lajkó Félixnek filmzenéjét hallgatva - óriás kivetítőkön követhette több száz filmrajongó a bevonulási ünnepséget. 

Mundruczó Kornél feleségével, valamint a két főszereplővel, Lajkó Félixszel és Tóth Orsival együtt ment fel a lépcsőn. A színésznő ujjatlan, fekete estélyi ruhakölteményét és ékszereit a spanyol-francia Balenciaga divatház tervezte. Őket követte a film másik két szereplője, Monori Lili és Gáspár Sándor, valamint a magyar-német koprodukcióban készült film többi alkotója.

Lajkó Félix és Tóth Orsi a rendezővel. Galéria, kattintson!
© MTI/EPA
A teremben a már helyüket elfoglaló nézők állva köszöntötték a magyar művészeket, s a feszült csendben zajló vetítés végén is hosszú percekig tapsolva állva köszöntötte a cannes-i közönség a Delta alkotógárdáját, amely szintén állva köszönte meg a meleg fogadtatást.

"Nagyon örültem, hogy a vetítés alatt végig csend és figyelem volt a teremben, és utána úgy tűnt, hogy tetszett a film az embereknek. Nagyon jól éreztem magam és egyértelmű sikerként éltem meg. Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a bemutatón kiderült, ez a színészek filmje, a kamerák (amelyek a fogadtatást élőben közvetítették óriáskivetítőkön) is elsősorban őket követték - mondta a bemutatót követően Mundruczó Kornél az MTI-nek. 

A Deltának a cannes-i bemutató volt az első nyilvános vetítése a 39. Magyar Filmszemlét követően. Ennek kapcsán a rendező elmondta: "Az az érzésem, hogy a Deltát a közönség jobban szereti, mint a korábbi filmjeimet, érzelmileg jobban tudnak vele azonosulni és ez nagyon nagy öröm nekem".

A magyar versenyfilmet követően mutatták be Cannes-ban - szintén versenyben - Clint Eastwood Changeling című alkotását Angelina Jolie-val a főszerepben. A múlt század húszas éveiben játszódó történet egy gyermekrablás történetét dolgozza fel. Az Arany Pálma kiosztására és a záróünnepségre vasárnap este kerül sor, a magyar mozikban októbertől látható a Delta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Mundruczó Delta című filmje versenyben az Arany Pálmáért

A Cannes-i Filmfesztivál Párizsban tartott sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy Mundruczó Kornél Delta című filmjét is meghívják a világ legjelentősebb filmművészeti szemléjének versenyprogramjába. A rövidfilmek versenyében Erdélyi Dániel 411-Z című munkája lesze jelen - adta hírül a magyar filmek nemzetközi reprezentációjával foglalkozó Fimunió.

MTI Kult

A Delta, Mundruczó Kornél filmje kapta a fődíjat

A Delta, Mundruczó Kornél filmje kapta a fődíját, az első alkalommal odaítélt Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Ragályi Elemér vehette át Nincs kegyelem című alkotásáért kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban.

MTI Kult

Mundruczó Kornélt mutatta be a Le Monde

A cannes-i verseny ismeretlenjei címmel Ari Folman izraeli, Eric Khoo szingapúri és Brillante Mendoza fülöp-szigeteki rendező mellett Mundruczó Kornélt mutatta be hétfőn a Le Monde című francia napilap.

Portré

Portré: Mundruczó Kornél, a filmszemle fődíjas rendezője

"Apám közel ötven év postai szolgálat után, 2005-ben a postásszakszervezet elnökeként ment nyugdíjba. Miután ő is Kornél, sokszor őt keresték kulturális ügyekben, engem pedig a postával kapcsolatban" - kezdi egy mind ritkábban előforduló diszfunkcióval az idei Magyar Filmszemle krisztusi korba lépő fődíjasa.

Prizma

Mundruczó Cannes-ban

Mundruczó Kornél Delta című filmje is versenybe száll az 1946 óta megrendezett Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál...

Egyre többen élnének a "rabszolgatörvénnyel" az autóiparban

Egyre többen élnének a "rabszolgatörvénnyel" az autóiparban

A Boeing és a Porsche nevéből összerakható, milyen nagy dobásra készülnek

A Boeing és a Porsche nevéből összerakható, milyen nagy dobásra készülnek

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Másfél év után válik Nacsa Olivér

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet

Tízezer adag amfetamint találtak a rendőrök

Tízezer adag amfetamint találtak a rendőrök