szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar ízeket élvezhetnek a New York-iak az idei magyar kulturális évad keretében egy héten át. Az Extremely Hungary rendezvénysorozat keretében Bicsár Attila, a budapesti Alabárdos Étterem főszakácsa hazai ételeket főz, "modern technikákkal, könnyebb formában" a világ kulturális fővárosában.

A magyar séf lecsót, paprikás csirkét és túrógombócot készített a rangos manhattani szakácsművészeti iskolában, a French Culinary Institute-ban, ahol mintegy 70-en vettek részt csütörtöki főzőbemutatóján és az azt követő kóstolón.
   
"Nagyon fontos, hogy az íz magyar maradjon" - hangsúlyozta a szakács az MTI-nek. "Könnyítek az ételeken, például egy paprikás csirkénél nem használok lisztet, visszaforralom a mártásokat, és mindenhez egy kis plusz ízanyagot párosítok" - avatott be titkaiba, amelyek közé tartozik az is, hogy a csirkepaprikáshoz egy petrezselyempürével kevert, keményítővel készült, töményebb ízvilágú galuskát készít köretnek.
   
"Az ízek tehát ugyanazok, de könnyebb változatot kap a vendég, ezt a paprikás csirkét még egy hatfogásos menü közben is meg tudja enni" - fejtette ki. Egyik fő feladatának tekinti kitörni abból a régi sztereotípiából, amely szerint a magyar konyhát zsíros, nehezen emészthető, fűszeres ételek jellemzik.
   
Az Extremely Hungary című kulturális évad gasztronómiai programjai péntektől folytatódnak az elegáns manhattani Café des Artistes étteremben, amelynek a magyar származású George Lang a tulajdonosa. Magyar cukrászda és hentes van, magyar étterem azonban jelenleg nem működik New Yorkban.
   
Bicsár Attila séf olyan ételeket készít, amelyek a magyar tradícióból építkeznek, mégis bátran felülírják azokat. A Lincoln Center közelében, a Broadwayn található Café des Artistes étteremben - amelyet New York legjobbjai közé sorolnak - mácius 6-ig élvezhetik a vendégek a magyar ízeket. Az étterembe - ahová egykor olyan híres művészek jártak, mint Alexander Woolcott és Marcel Duchamp, ma pedig vendégei között van Kathleen Turner és James Levine - napokkal korábban már nem lehetett asztalt kapni.
   
Bicsár Attila menüjében szerepel a marhahúsleves daragaluskával, saját zsírjában sült kacsamáj hidegen tálalva, fokhagymás szűzérmék enyhén csípős lecsóval, valamint paprikás csirke galuskával és uborkasalátával; desszertnek túrógombócot és somlói galuskát szolgálnak fel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!