szerző:
MTI

Jókai Mór és Wass Albert bizonyult a legnépszerűbb írónak, József Attila és Ady Endre pedig a legkedveltebb költőnek a romániai magyarok körében végzett internetes felmérésen. Az Impulzus.ro című internetes hírportál mintegy 3 ezer embert kérdezett olvasási szokásairól.

A felmérés alapján a romániai magyarok körében Jókai Mór a legnépszerűbb magyar író. Őt 14,5 százalék említette kedvenc írójaként, míg Wass Albertet 11,7 százalék. A magyar költők közül József Attila és Ady Endre a legkedveltebbek, esetükben százalékos adatokat nem tett közzé a portál.

Kedvenc magyar regényükként a legtöbben Jókai Mór Az arany emberét említették, de szintén sokan kedvelik Gárdonyi Géza Egri csillagok és Wass Albert A funtineli boszorkány, valamint Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényeket.

A külföldi írók-költők kategóriájában a legtöbben, a válaszolók 7,6 százaléka Paul Coelhót jelölte meg kedvenceként, de Gabriel García Marquez, Jules Verne, Dosztojevszkij és Hemingway is sokak kedvenc külföldi szerzője. A kedvenc műfajok tekintetében a legtöbben a történelmi témájú könyveket és a szépirodalmi témájú írásokat olvasnak, de népszerűek a kaland- és romantikus regények is.

A kérdőívet kitöltők 92 százaléka válaszolta azt, hogy szokott könyveket vásárolni és 30 százalékuk az internetet, 37 százalékuk az antikváriumokat is megjelölte, mint könyvvásárlása lehetséges helyszínét. Az Impulzus.ro felmérésében részt vevők 29,78 százaléka válaszolta, hogy heti rendszerességgel olvas, 14,15 százalékuk havonta legalább egyszer, 9,16 százalék évente, a legtöbben, a válaszadók 46,88 százaléka pedig naponta.

A nemrég elvégzett internetes felmérésben a 3060 válaszadó 91 százaléka vélte úgy, hogy az internet befolyásolja az olvasási szokásait, ennek ellenére 90 százalékban úgy látták, az elektronikus, úgynevezett e-könyvek nem helyettesíthetik a hagyományos, nyomtatott könyveket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Egymillió főre apad a romániai magyarság létszáma 2032-ig

A romániai magyarság létszáma 2032-ig egymillió főre apad, a legutóbbi, 2002-es népszámlálás során még 1,4 millió magyart jegyeztek Romániában - derül ki a tavaly megalapított, kolozsvári székhelyű román Kisebbségkutató Intézet csütörtökön bemutatott első kutatásjelentéséből.

Világ

Átvilágítják a romániai magyar lapok vezetőit

Miután a Civic Media nevű egyesület már benyújtotta a Securitate iratait tanulmányozó hivatalnak (CNSAS) a román média főszerkesztőinek, főszerkesztő-helyetteseinek, főmunkatársainak, politikai elemzőinek, publicistáinak, közvélemény-formáló munkatársainak háromszáz névből álló listáját, az Új Magyar Szó országos napilap is összeállított egy hasonló névsort, a vezető magyar újságírókról, valamint a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) vezetőiről.

MTI Világ

Romániai magyarok: nem csodaszer az autonómia

Csak részleges megoldást kínál az autonómia a romániai magyarok szerint sajátos problémáik megoldására - derül ki abból a Kolozsváron prezentált közvélemény-kutatásból, amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megrendelésére készült.

MTVA-vezető: Az ellenzéki képviselők megfélemlítették, fenyegették, inzultálták a dolgozókat

MTVA-vezető: Az ellenzéki képviselők megfélemlítették, fenyegették, inzultálták a dolgozókat

Bezárják a Merényi-kórház pszichiátriáját

Bezárják a Merényi-kórház pszichiátriáját

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Trump: Nem játszom össze Moszkvával

Trump: Nem játszom össze Moszkvával

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Miben és hogyan segíthet a figyelő hallgatás?

Miben és hogyan segíthet a figyelő hallgatás?