Kétnapos nyitófesztivál a Cökxponban. Önkéntes vakok: szobaszínház a Baross utca 10. alatt. Világ-kép: World Press Photo a Millenárison. Esti Kornél a tévében. Kaukázusi krétakör Tatabányán. Derült égből fasírt: animációs film a mozikban. Korrodált illúziók a Műcsarnokban. Transglobal Underground, DreadZone és Palotai Budapesten. Minden napra egy tipp a hvg.hu-tól!

szeptember 24., csütörtök
Életet az ételnek
Derült égből fasírt


Az élet mit sem ér néhány jó falat nélkül. Flint gyerekkora óta feltalálónak készül és kalandra éhezik. És mert a kis szigeten, ahol felcseperedik, többnyire unalmas halacskákból áll a menü, elhatározza, hogy olyan gépet készít, amely az esőt is ínycsiklandozó fogásokká változtatja.
Az első próba a hamburgerzápor és makarónizivatar még jól sikerül, de a találmány sajnos nem tökéletes, és igen nehéz irányítani: a környéket hamarosan elönti a puding-áradás, a forgalmat ketchup-tornádó nehezíti, és a környéken népbetegséggé válik a gyomorrontás. Flint izgulni akart egy jó ízűt - ezúttal alaposan jóllakhat az izgalommal.

Cloudy with a Chance of Meatballs, amerikai animációs film, 2009, r.: Chris Miller, Phil Lord


szeptember 25., péntek

Isten hozta, Zűrzavarban!
Kaukázusi krétakör, Tatabányai Jászai Mari Színház

© Jászai Mari Színház, fotó: Sipos Zoltán
Csak a címében szerepel a Kaukázus, valójában a Zűrzavarban játszódik, azon a tájékon, ahol minden megtörténhet, de az ellenkezője is, vagy a kettő egyszerre – szóval itt, minálunk. Kalandfilmhez hasonlít. Van benne veszély, üldözés, krimiizgalom, elképesztő fordulatok, gonosz humor és gyöngéd humor, szerelem, politikai szatíra – és egy kisbaba, akit a polgárháborús káoszban ott felejtettek a földön. Egy asszony elbotlik benne, és ahelyett, hogy átlépne rajta és menekülne, mint a többiek, fölemeli. Magához veszi, gondoskodik róla, elbújtatja. Gruse nem szent, a legszívesebben otthagyná ezt a kis idegent – a gyűlölt kormányzó ivadékát –, hiszen tudja, hogy a lázadó vértesek halálra keresik, és azt is kardélre hányják, aki a pártját fogja. Gruse nem akar jó lenni, csak azt teszi, amit az ösztönei diktálnak – és persze rajtaveszt: megmenti a gyermeket, de elveszít mindent, még a gyermeket is, akit közben fiának fogadott: elveszi tőle a valódi anya, a kormányzóné.

Nem! Mégsem ez történik. Mert a véletlen Gruse útjába sodor egy fura fickót, akire bírói talárt húzott a Zűrzavar. Acdakon úgy áll az, mint tehénen a gatya, de a botcsinálta bíró gonosz humorérzékkel úgy él vissza a hatalmával, ahogy előtte soha senki: igazságosan ítél.
R.: Novák Eszter

Alternatíva:

Hárman egy gödörben
Transglobal Underground, DreadZone, DJ Palotai

Ki ne ismerné a 90-es évek csütörtök éjjeli bulijainak elmaradhatatlan sztárzenekarát, a Dreadzonet? Másfél évtizednyi zenei múlttal a hátuk mögött a Dreadzone egyfajta védjegy, garancia lett egy szavakban nehezen megfogalmazható dologra. A feszes elektronikus alapok, dob és basszus, az élő gitárhangzás mellett gurgulázó elektronikus effektek elsöprő erejű tánczenei egységcsomagot adnak, amit energikus MC-zéssel és szívhez szóló reggae vokálokkal fejel meg a banda.

Nehéz szavakkal bemutatni azt a forradalmi hatást, amit a Transglobal Underground gyakorolt a világzenére és a partikultúrára. A Fun-Da-Mental nyers ereje, Natacha Atlas érzéki hajlításai, Badmarsh & Shri tablával dúsított basszusmenetei, a Banco de Gaia techno-miszticizmusa - ezt mind-mind a TGU találta ki.

Nem nagyon létezik olyan hazai underground party-arc, aki ne ismerné Palotai Zsolt nevét és a valahogy mindig lépéselőnyben maradó zenei világát. A hazai underground DJ-k nagy részére óriási hatással volt - és van - ez a negyvenes éveiben járó, csendes ember.

Bp, Gödör Klub


szeptember 26., szombat

Lakás, színház
Önkéntes vakok

Egy szobányi térben, a Baross utva 10-ben játssza első bemutatóját egy új színház, a KIÚT Mikroszínház. Az Önkéntes vakok a hasonló című (Önkéntes vak) kötetre, Jónás Tamás költő szövegeire épül. Írták: Balczó  Dorottya, Bellus Attila, Eskulits Fruzsina, Kovács György és Szabó Márta. Játsszák: Zborovszky Andrea és Bellus Attila. Rendezte: Dégi János.

Minthogy előadásonként max. 25 személyt tud befogadni a helyiuség, kérik, hogy aki menne, a korlátozott férőhelyekre való tekintettel helyfoglalási szándékát mielőbb jelezze: [email protected]

Alternatíva:

Támogatók kerestetnek
Cökxpon nyitófesztivál


A nehéz helyzetben levő, de annál izgalmasabb budapesti Cökxpon klub nyitófesztivált tart, amely támogató buli is egyben. De belépődíj mégsincs.

Akkor mivel lehet támogatni a Cökit? Jelenléttel, suttogó propagandával és - hát... - fogyasztással. Péntek és szombat a két fő nap, de vasáűrnapra is átterjed a buli. 
A szombati fellépők:
Buddhasmile live és dj set          
http://www.buddhasmile.hu
Pupilla live                                
http://www.myspace.com/pupillamusic
J.I.S. live                                  
http://www.myspace.com/jistrance
VJ Krulf                                    
http://www.myspace.com/krulf

szeptember 27., vasárnap 

Világ-kép
World Press Photo

A kiállítás 196 képbe sűrítve eleveníti fel az elmúlt évet – a hozzájuk tartozó részletes történetekkel. A tizenhárom tagú nemzetközi zsűri huszonhét ország hatvannégy fotóriporterét díjazta tíz különböző kategóriában.

A World Press Photo kiállítás jelenkori életünk legátfogóbb tükre. Hétköznapokról, politikáról, sportról, művészetről, természeti változásokról, tudományos eredményekről, valamint azokról az emberekről szól, akik a hírekben szerepelnek. Mindazoknak izgalmas ez a kiállítás, akik szeretnék jobban megérteni, hogy mi zajlik körülöttünk a világban. 

Bp. Millenáris


szeptember 28., hétfő

Doppelgänger
Esti Kornél csodálatos utazása

Két vonat indul el a tér és idő távoli pontjairól. Az egyiken az élet vége felé közeledő, Európa-szerte ismert író, Esti Kornél utazik utolsó felolvasóútjára Németországba, egy már-már téli napon, 1933-ban. Ugyanarról az állomásról indul el a másik vonat is, csak harminc évvel korábban, 1903-ban, rajta a tett- és tudásvágytól hajtott, az élet titkait kutató fiatal Esti Kornéllal, aki a ragyogó nyári reggelen élete első önálló útján az olasz tengerhez utazik. A vonatút "mindkettejük" számára sorsdöntőnek bizonyul. (magyar film, 1994., r.: Pacskovszky József)

Filmmúzeum, 21:05szeptember 29., kedd
Ideálok korróziója
Legkisebb közös többszörös / KissPál Szabolcs kiállítása

EMT, Európai középidő - installáció, részlet
© Műcsarnok
KissPál Szabolcs egyéni kiállítása pályaközépi áttekintés. Eddigi munkásságának fő irányvonalaira helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor láttatni kívánja azokat a tartalmakat és lehetőségeket, melyek művészetét jelenleg jellemzik.

Alkotói problematikája lassan elmozdul az önreflexióról és a művészet formai nyelvezetének vizsgálatáról a társadalom, a politika és történelem irányába, a médiaművészethez kötődő percepciós kérdésekről a médián keresztül történő észlelés kritikai elemzése felé.

Az új műalkotások kiindulópontjai napjaink köztéri eseményei, a közéleti diskurzusok/viták, a társadalom megosztottsága, valamint az ideálok korróziója.

Bp. Műcsarnokszeptember 30., szerda

Ricsajozó szomszédság
Noises from the Neighborhood / Zajok a szomszédból:
Sofa Surfers (A), Super 700 (D)

Az A38 és az Osztrák Kulturális Fórum sorozatában a legfrissebb ausztriai zenei fejleményekből kapunk ízelítőt.

Habár a Sofa Surferst leginkább az ún. "bécsi downtempóval" kapcsolatban szokás emlegetni, a zenekar mindig is kilógott a szokásos skatulyákból. Bert bár a lassú, elszállós, triphopos világ a Sofa Surferst is jellemzi, az együttes aránylag keveset bíz az elektronikára, annál nagyobb előszeretettel fürdőzik a rockos hangulatokban. Az eredetileg instrumentális, de később énekessel, a nagyszerű hangú Mani Obeyával kiegészült Sofa Surfers legújabb, megjelenés előtt álló Blind Side című albumát mutatja be az A38 Hajón, amihez remek felvezetés a német Super 700 lounge-os, lazulós elektropopja.

A berlini Super 700 2003-ban alakult, és vidám, rockba hajló elektronikus popdalaival gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ebben óriási szerepe volt az egzotikus megjelenésű énekesnőnek, Ibadet Ramadaninak, és a zenefelelős Michael Havesnek. 2005-ben figyelt fel rájuk a Strokes befolyásos producere, Gordon Raphael, azóta két j albumot jelentetett meg a zenekar, köztük az idei Lovebitest is, melynek anyagával Budapestre érkezik.

Bp. A38

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Változékony idő várható

Változékony idő várható

Országszerte romlik a levegő minősége

Országszerte romlik a levegő minősége

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány