Tetszett a cikk?

Két érdekes filmbemutató a héten: a Hasonmás Bruce Willis-szel és a Családban marad című izlandi vígjáték. Placcc több helyen Pesten. Múzeumok Őszi Fesztiválja két hétig, országszerte. Hangfoglalás: zenekarok, amelyeket még nem ismertél. IX. Győri Könyvszalon. Ki az a Sárgi? - egy blogger élete első kiállítása a Design Héten. Emlékgyár: Kovalovszky Dániel fotói. Fényelés: tucatnyi fiatal fotós a Mai Manóban. Minden napra egy tipp a hvg.hu-tól!

október 1., csütörtök
Tökéletes helyettes
Hasonmás
 

A pár éve megjelent The Surrogates című képregény eredeti történetével és film noiros látványvilágával hívta fel magára a filmesek figyelmét. Meg biztos ők is eljátszottak már a gondolattal, hogy mi volna, ha volna egy tökéletes hasonmásuk, amelyet ők a kényelmes karosszékből figyelnek, miközben helyettük cselekszik.

2054-ben járunk, és az emberek már elidegenedtek egymástól, és szinte már nem is érintkeznek egymással. Ezt a célt a szurrogátumok töltik be, melyek a valódi emberek fittebb, jól kinéző hasonmásai. Ezek a hasonmások végzik el a legtöbb mindennapi teendőt, sőt gyakran még ők is dolgoznak gazdáik helyett. Néhány szurrogátum meggyilkolása után Greer FBI-ügynök egy meglepő és fenyegető összeesküvést fedez fel, de az ügy annyira bonyolult, hogy kénytelen maga is beállni nyomozni a hasonmása helyett.

Surrogates, amerikai sci-fi, 2009., r.: Jonathan Mostow

október 2., péntek
Együtt a buszon
Családban marad


Stílszerűen izlandi film megy a Cirko-gejzír moziban, s noha a gejzírek földjéről a válság óta főként szomorú hírek jöttek, ez itt, minden várakozással szemben egy vígjáték.

Ingibjorg és Bardi egy vidéki templomba tervezik az esküvőjüket és mivel a vőlegény nem láthatja a menyasszonyt az esküvő előtt, külön busszal indul el a két család és baráti társaságuk. Egy kis kitérő után eltévednek, de a buszokon eluralkodó hangulat miatt később ez lesz a legkisebb probléma.  

Sveitabrúokaup (Country Wedding), izlandi film, 2008., Valdís Óskarsdóttir

Alternatíva:
Barkácskultúra
Placcc Fesztivál

Ha még nem festettél soha betonkeverő autóra, és nem építettél az utcán kanapét, akkor itt az alkalom, hogy kipróbáld! A Placcc Fesztivál október 2-án startol Budapesten a Haszondesign Projekttel, amelynek programjai ingyenesek.

Különleges mókába lehet bekapcsolódni péntektől jövő keddig a fővárosi Ötvenhatosok terén (Felvonulási tér). A bumfordi városi monstrumokat, a betonkeverő autókat a Szövetség’39 Művészeti Bázis tagjai és a bevállalós érdeklődők közösen szépítik meg. Nem kell hozzá más, csak játszóruha és indulhat a festés. A résztvevőket október 2-6. között naponta 12 és 16 óra között várják a helyszínen. A kreatív ötleteket egész Budapest látni fogja a betonkeverők felvonulásán.

Közös, játékos kanapé-építés lesz másnap, október 3-án, szombaton a Mikszáth téren. A Virtuál Mogyoró Stúdió művészei építészeti léptékű bútordarabot készítenek. A munkához 150 darab, bedarálásra váró műanyag kannát és rekeszt használnak fel. A csapatmunkába bárki, bármikor szabadon bekapcsolódhat szombaton 10 és 17 óra között. A kanapé-építés választ ad arra, hogy mekkora lehetőségek rejlenek a szemétdombra szánt tárgyakban, és ötletet ad az újrahasznosításhoz.

Részletes porgram, kreatív ötletek, bejelentkezés itt!október 3., szombat
Foglalj hangot!
Hangfoglalás - kiállítás és fesztivál, több városban


úgy indult, mint a tehetségek ömlesztett bemutatója. Mára azonban kiterjedt, s noha új zenekarokat most is felvonultat. A tágabban vett térség izgalmas zenekarai, és legnagyobb hangszer- illetve hangtechnikai kiállítása vár négy város kilenc helyszínén október 2. és 4. között. A Hangfoglalás és a Közép-Kelet Európai Klubfesztivál Budapesten, Veszprémben, Miskolcon és Debrecenben zajlik. Az eseménysorozat vendégországa Izland, sztárfellépője pedig Emiliana Torrini énekesnő. Részletes program itt!

Péntekre a Corvin tető programjából a Planet 55-öt ajánljuk, akiket szombaton is el lehet csípni, Veszprémben egy kiváló szlovák zenekar, a Puding Pani Elvisovej (PPE) és a lengyel B.A.R.T.O. társaságában.


október 4., vasárnap
A betű jegyében
IX. Győri Könyvszalon


Ezen a napon zárul a háromnapos IX. Győri Könyvszalon - amelynek már puszta léte is örvendetes. Ne csak Budapestre összpontosuljanak a könyves fesztiválok és  nagy események; s hátha megtörik végre a tendencia, hogy a kortárs hazai irodalom pár ínyenc-szaküzleten kívül alig valahová jut el. az is fontos, hogy a fő helyszín a győri színház. Az jó, ha nem csak este héttől tíz van nyitva egy teátrum. Tehát a helyszínek: Győri Nemzeti Színház, Bartók Béla Megyei Művelődési Központ, Big Ben Club.

A részletes porgram itt!

október 5., hétfő
Új hazai fotó
Emlékgyár; Fényelés


© Kovalovszky Dániel

Egy kiállítóhely, amely hétfőn is látogatható. Ez a Mai Manó Ház a budapesti Nagymező utcában. Október végéig most egy fiatal fotós, Kovalovszky Dániel anyaga látható itt Emlékgyár címmel.

"Csepelen látszólag megállt az idő. Egy büszke ipari város (jó, legyen városrész, ezen semmi sem múlik) lába alól a történelem hírtelen és kegyetlenül kirántotta a szőnyeget." - írja Jolsvai András a kiállítás képeihez.

De október 1-től ugyanitt nyílik a Fényelés című kiállítás, amely az NKA 2008-as Fotóművészeti Ösztöndíjasainak beszámoló kiállítása - azaz ismét csak fiatalok jutnak térhez. A látogató egy viszonylag széles panorámán keresztül fedezheti fel és vizsgálhatja meg a kortárs magyar fotográfia eltérő útjait, 13 képviselőjének tavaly készült alkotásain keresztül.

Mai Manó Ház


október 6., kedd
Forradalmárok, hadvezérek, vértanúk
Múzeumok Őszi Fesztiválja


Október 1. és november 15. között negyedik alkalommal szervezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját. A számok beszédesek: négy évvel ezelőtt 50-féle program közül válogathattunk, idén országszerte 160 múzeum közel 800 programja várja az érdeklődőket, iskolai osztályokat, családokat, gyerekközösségeket, hiszen az őszi fesztivál a múzeumpedagógia ünnepe.

Október 6-ra, mi mással kapcsolatos programokat ajánlhatnánk, mint az 1848-49 forradalom és szabadságharc?

Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum iskolásoknak ajánlja a Kossuth és Görgey levelei köré épített programját. Kossuth Lajos és Görgei Artúr szabadságharc idején keltezett leveleinek vizsgálatával teljes korrajzot alkothatnak, és a két híresség lelki világába is bepillantást nyerhetnek. Az iratok hangvétele, stílusa különleges élmény a XXI. század emberének.

Debrecenben pedig az aradi vértanúkra emlékeznek a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Csapatmúzeumban.

Részletes program itt!október 7., szerda
Ki az a Sárgika és mit akar?
Blogger Sárgi kiállítása

Az ArtLounge és Galériában október 1-től látható a maci-blogger Sárgika első, önálló kiállítása, ahol kalandos életéről készült fotósorozatok, különleges installációk és kisfilmek valamint a legmenőbb hazai fiatal dizájnerek által erre a különleges ünnepre csak neki tervezett öltözékek is megtekintetők lesznek.


Sárgika, egy sárga színű mackó-lény, de nem gyerekek játéka, hanem önálló személyiség. Rendszeresen megfordul a legkúlabb társasági eseményeken, és akkor örül a legjobban, ha a körülötte lévő emberek izgalmas, pozitív töltetű dolgokról beszélgetnek. Kifinomult vizuális érzékű grafomán, akit design minden területe érdekel; véleményét, gondolatait szívesen rögzíti blogján (www.sargika.wordpress.com) vagy közvetíti más csatornákon keresztül.

Sárgi gyakran kerül reflektorfénybe, és az sem ritka, hogy olyan sztár-dizájnerekkel pózol együtt, mint Tom Dixon vagy Marcel Wanders. Ahogyan természetesnek tartja az egyedüllétet, olyan alapvetően kezeli és kedveli a nagy nyilvánosságot is.

A kiállítás a Design Hét programsorozatának része. Részletesen itt!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Dudálni nem szabad, cigányozni igen – a DK magyarázatot követel Pintértől

Dudálni nem szabad, cigányozni igen – a DK magyarázatot követel Pintértől

Karácsonynak négyest adtak, Orbánt inkább gyanakvással figyelték a hvg.hu olvasói

Karácsonynak négyest adtak, Orbánt inkább gyanakvással figyelték a hvg.hu olvasói

Arnold Schwarzenegger felvette a szamarát személyi edzőnek

Arnold Schwarzenegger felvette a szamarát személyi edzőnek