szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője. A szolnoki Szigligeti Színház pénteken faültetéssel emlékezik Iglódi Istvánra.


Csütörtök hajnalban elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője. Utolsó művészi munkájaként a szolnoki teátrumban állította színpadra Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok című vígjátékát, melynek pénteken tartják a bemutatóját. A premier előtt 14 órakor, a színház előtti járdaszakaszon Balázs Péter igazgató két fát ültet el. Az egyiket Iglódi István emlékének ajánlja a színház.

Iglódi István Bartolo szerepében Beaumarchais Figaro házassága című vígjátékának próbáján a
Vígszínházban. Jobbról Pap Vera Marcelina szerepében. A felvétel 2008. március 26-án készült.
© MTI - Kollányi Péter


„A színészek játékában, a munkatársak munkájában él tovább. Igyekszünk méltók lenni örökségéhez, dolgozunk tovább a közönség örömére. István is így akarta. A színész sorsa ez: akkor is komédiáznia kell, amikor gyászolnia kellene” - írta Balázs Péter igazgató, Bor Zoltán produkciós igazgató és Kiss József művészeti vezető közleményében.

Az MTI értesülése szerint Iglódi István a darab próbái alatt lett rosszul Szolnokon, ahonnan egy fővárosi kórházba szállították.

© MTI - Kovács Tamás
„Iglódi Istvánt munka közben érte a halál, mint Moliere-t: tudta, hogy beteg, de egy percig sem volt hajlandó leállni”  - mondta mesterére emlékezve Őze Áron, a Magyar Színház színész-rendezője.

„Túl azon hogy kitűnő rendező, jó kolléga volt, egy meghitt barátomat veszítettem el. Közel laktunk egymáshoz és szinte napi kapcsolatban voltunk” - mondta Moór Marianna, a Nemzeti Színház örökös tagja hozzátéve, hogy kétségbeesetten követték Iglódi István egyre romló állapotát.

„Január végén mutatjuk be Pinczés István rendezésében az Arzén és levendula című komédiát, az ügyelőnk szerdán vitt neki néhány fotót. Azt tervezte, hogy játékmesterként a végén még néhány jó trükkel megfűszerezi az előadást... Sajnos ez már nem történhet meg” - mondta Béres Ilona, a Nemzeti Színház örökös tagja. Mint mondta, próba előtt kapták a halálhírt, így néhányan feltették a kérdést: próbáljanak-e. „Azt mondtam, hogy igen, mert ő is ezt akarná, hiszen a haláláig dolgozott” - hangsúlyozta Béres Ilona. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mick Jagger és Dave Grohl himnuszt írtak a koronavírus-járványról

Mick Jagger és Dave Grohl himnuszt írtak a koronavírus-járványról

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában