szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár 380 millió forinttal is többe kerülhet a tervezettnél és csúszhat az átadási határideje a pécsi konferencia- és koncertközpontnak.

Páva Zsolt polgármester kedden Pécsett újságíróknak azt mondta: egy szakértői bizottság részben megalapozottnak találta a kivitelező többletköltségekre vonatkozó igényét, mert az építmény alapozási munkáit a tervektől eltérően kellett megvalósítani.
   
A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy a grémium az igény jogosságáról döntött, a fizetendő összeget 380 millió forintban maximálta. Az, hogy pontosan mennyit kell átutalni és miként módosul az átadási határidő, a város, valamint a munkálatokat végző konzorcium közötti tárgyalások eredményétől függ. Az egyeztetések még a héten megkezdődnek a felek között.
   
Páva Zsolt kérdésre válaszolva megjegyezte: még nem tudja, miből teremtik elő a pluszpénzt, ebben számít a kormányzatra és a kulturális tárcára. Szólt arról is, hogy az ügyben vizsgálatot kezdeményez a felelősség tisztázására.
   
A kivitelező Magyar Építő Zrt.-Arcadom Zrt. konzorcium már tavaly nyáron, röviddel az építkezés megkezdését követően írásban jelezte: az alapozást a tervektől eltérően akarja megvalósítani. A kivitelező azzal érvelt, hogy az általa készített talajmechanikai szakvélemény eltér a korábbi szakvéleménytől és az épület süllyedésének elkerüléséért cölöpözési technológia alkalmazása indokolt. Ez pedig 460 millió forintos többletköltséget jelentett, s az átadási határidő is 136 napot csúszik.
   
Az önkormányzat független ellenőrző mérnöktől kért szakvéleményt, aki a műszaki megoldásokat elfogadta, a többletdíjat és a határidő-módosítást azonban nem javasolta. Végül a felek háromtagú szakértői bizottság létrehozásában egyeztek meg, amely most döntött a kérdésben.
   
A pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházása, a konferencia- és koncertközpont az eredeti terv szerint 7,2 milliárd forintból épülne föl, átadási határideje szeptember 30. lenne. A 11 ezer négyzetméteres épület a Dél-Dunántúl legnagyobb, ezer embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme, kulturális rendezvényhelyszíne lesz. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó, s könyvesbolt is helyet kap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!