szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sotheby's februárban árverésre bocsátja a német származású brit festőművész, Lucian Freud "monoklis" önarcképét, amely az aukciósház reményei szerint 3-4 millió fontért (919 millió-1,2 milliárd forintért) cserél majd gazdát.

© sothebys.com
A festményen, amelyet Lucian Freud hatvanévesen festett, a művész bal szeme körül egy fekete karikával ábrázolta magát. Az alkotás soha nem szerepelt a Freud pályafutását ismertető tanulmányokban, cikkekben, s ugyanabban a magángyűjteményben őrizték, mióta Freud három évtizede megfestette.

A bevert szem egyébként a művész és egy taxis közötti szóváltás eredménye volt, amelyre a sofőr egy jól irányzott ökölcsapással tett pontot. "Freud leküzdötte a fájdalmat, a dühöt,  s a történtek megihlették egy új mű megalkotására" - nyilatkozta a Sotheby's, amely februárban árverezi el az alkotást.

Lucian Freud eddigi „árverési rekordját” 2008 májusában érte el, akkor egy festménye a Christie's árverésén 33,6 millió dollárért (6,3 milliárd forintért) cserélt gazdát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!