szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy görbe lábú, Ján Slota által a magyarok ősének titulált "mongoloid" típusú férfi képe vagy a volt magyar külügyminisztert kócos asszonyként ábrázoló alkotás is látható az egyik kassai galériában, ahol három képzőművész a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének magyarokat sértő kijelentéseit parodizálta.

„Ezek olyan kijelentések illusztrációi, amelyek rasszisták, és a magyar kisebbségnek vagy a magyar nemzetnek címezték őket” – nyilatkozta Lenka Kukurová, a kiállítás kurátora.

A kiállításon – amelyről a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál számol be – például látható egy ázsiai vonású, szőrös harcos, primitív öltözetben, akinek szélsőségesen görbe lába van, mögötte apró póni álldogál. Ezzel az alkotással Slotának a magyarok őseiről mondott szavait figurázták ki, a kép alatt két nyelven, magyarul és szlovákul is szerepelnek a Slota kijelentéseire utaló magyarázatok.

A művészek Slotának azt a kijelentését is parodizálták, amellyel Göncz Kingát kócos asszonyságnak nevezte, mondván, többet törődhetne külsejével. A képen a volt magyar külügyminisztert – kipellengérezve a gúnyolódást – boszorkányként ábrázolták.

Szent Istvánt lovas bohócként, a turult pedig színes papagájként jeleníti meg egy-egy szobor, ugyancsak utalva ezzel Slota korábbi sértő megjegyzéseire.

Lenka Kukurová elmondta, hogy a kiállítás bemutatója Prágában volt, ahol a látogatók érdeklődéssel és egyben hitetlenkedve nézegették a műveket. „Nem akarták elhinni, hogy egy vezető politikus hivatalos kijelentéseiről van szó, folyton azt kérdezgették, nem változtattunk-e rajtuk” – idézte fel a prágai reakciókat Kukurová.

A 2006-ban alakult Kassa Boys csoport három fiatal művésze – Radovan Cerevka, Tomás Makara és Peter Vrábel – már hosszabb ideje foglakozik politikai témákkal.

„Szerintünk nincs rendjén, hogy a szlovák politikusok ilyen radikálisak legyenek, és a 21. században ilyen támadásokat intézzenek egy másik nemzet ellen” – magyarázta Tomás Makara. Egyszersmind hozzátette, hogy nem tart az SNS politikusainak negatív reakcióitól.

A kiállítás február 19-ig lesz látható a kassai Regionális Ifjúsági Központban (Regionálne centrum mládeze). Ebből az alkalomból a központban konferenciát is rendeztek a szlovák-magyar kapcsolatokról, a nacionalizmusról és a rasszizmusról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!