szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Colm Toibin, a világsikert aratott Brooklyn és más bestsellerek szerzője szilárdan meg van győződve arról, hogy a regény változatlanul fennmarad az internet és más technológiai újítások közepette is - bár ugyanakkor elismeri, hogy szinte analfabéta ezeknek a vivmányoknak a világában.

Ez azonban nem akadályozhatta meg a saját bevallása szerint is technofób író részvételét A szerző az internet korában címmel meghirdetett vitán, amelyet a London Review of Books 30. születésnapja alkalmából rendeztek ezen a héten New Yorkban. Toibin régimódi író. Töltőtollal, papírra írja műveit és nem tudja, hogyan kell telefonon elküldeni egy e-mailt. A Reuters interjúját a szerzővel halogatni kellett, mert Toibin nem boldogult a mobiltelefonjával, nem tudott felelni a hívásokra. "Valóban, a legtöbb hívást elszalasztom" - szabadkozott a Princeton Egyetemen, ahol előad. "Temérdek más íróhoz hasonlóan, a ma fontosnak tűnő dolgokban alig tudok eligazodni."

Az Apple iPad-je és a hasonló eszközök küszöbön álló bevezetése a könyvkiadásban sok szerzőt arra indít, hogy kipróbálja az egyre nagyobb kapacitású mobil számítógépes eszközöket. Toibin tudatában van annak, hogy a technológia betör az irodalom mezejére, de nem gyakorolnak rá különösebb hatást az olyan új eszközök, mint az Amazon Kindle elnevezésű könyvolvasó szerkentyűje. Egy Bostonba tartó vonaton kipróbálta egyik útitársának Kindle-ját, de nem nyerte meg tetszését. "Úgy éreztem, nálam lassabban lapoz … és bosszantott az egy másodpercnyi fölösleges várakozás" - magyarázta.

Az is előfordult már, hogy egy vacsorán a mellette ülő hölgy bevallotta, Toibin műveit még nem olvasta, de hozzáfűzte, hogy ezen könnyű segíteni. "Elővette a táskából Kindle-ját és szemem láttára lehívta egyik művemet" - mesélte az író. "Rendkívül boldognak tűnt és azt várta, hogy engem is boldoggá tesz, hogy szert tett a művemre. Én azonban nem nagyon hittem, hogy el is fogja olvasni a könyvemet"- jegyezte meg Toibin.

Az író, aki több irodalmi díj nyertese és a tekintélyes Man Booker trófeának is egyik esélyese, nagyra értékeli, hogy az internet a könyvek végtelen választékát teszi elérhetővé. Véleménye szerint azonban a világháló léte nem változtat a regényírók alkotási módszerén, ők továbbra is magányosan, a képzeletük alapján fogják szőni történeteiket. "55 éves vagyok és már nem fogok változni… ahogy az olvasóim sem. Egyszerűen képtelenség az a gondolat, hogy a technológia meg fogja változtatni alkotási módszerünket."

Ugyanakkor ez a meleg író, aki olyan időkben nőtt fel egy ír vidéki kisvárosban, Enniscorthyben, amikor a homoszexualitást bűnös és természetellenes dolognak tekintették, úgy véli, hogy a technológia megváltoztatta a melegek életét. "Ha valaki manapság meleg, felmegy a világhálóra és rájön, hogy az egész világ az. Az internet előtt nagy volt a magány - most nagyon nagy a szolidaritás" - fogalmaz Toibin.

Az internet változtatott azon is, amiről ír - fűzte hozzá. "A meleg magányosság és tragédia helyett ma a meleg szolidaritás és szórakozás vált témává." Mivel ez írásainak egyik fő motívuma, az internet átalakította erről szóló műveinek hangvételét. A melegek életéről szóló Toibin-novelláskötetet ősszel adják ki Nagy-Britanniában és jövőre az Egyesült Államokban is megjelenik.

Az író jelenleg egy Írországban játszódó regényen dolgozik, amely a protekcionista gyakorlat feladását követő ír gazdasági fellendülést mutatja majd be. Közben Hollywood is érdeklődik Brooklyn című regénye iránt, amelynek színhelye egy New York-i ír kolónia. Már az elkövetkező hetekben aláírhatják a szerződést a mű megfilmesítéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

A leghosszabb könyvborító-sorozat

Több mint 39 kilométer hosszan csaknem 176 ezer könyvborító lóg Mainzban a könyv világnapja alkalmából: ez a világ leghosszabb "könyvsorozata". Az akcióban 10 ezer 205 német iskolai osztály vett részt, melyek tagjai megrajzolták és elkészítették kedvenc könyveik borítóit.

hvg.hu Kult

Mi lesz az idei év sikerkönyve?

Négy napig az irodalomé lesz a főszerep a fővárosban: megnyílt a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A rendezvényen 24 ország kiállítói vesznek részt: idén először a vietnámi, a szaúd-arábiai és az osztrák könyves szakma képviselői, kiadói is bemutatkoznak. A fesztivál díszvendége Izrael, a héber nyelven író Ámosz Oz itt dedikálja legújabb kötetét.

Sok benn a koronavírusos, vizsgálat zajlik a Baross utcai idősotthon egyik telephelyén

Sok benn a koronavírusos, vizsgálat zajlik a Baross utcai idősotthon egyik telephelyén

Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban