szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adventi akciót indít a hétvégén a bécsi Leopold Múzeum, Ausztria keleti szomszédai számára. A Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából és Csehországból érkező vendégeknek csak személyi igazolványukat vagy útlevelüket kell felmutatniuk, hogy megnézhessék a modern osztrák művészet legnagyobb gyűjteményét, illetve az éppen aktuális Cézanne-Picasso-Giacometti kiállítást.

Úgy látszik, feltűnt az osztrákoknak, hogy a magyarok előszeretettel utaznak az adventi hétvégéken Bécsbe, hogy ott költsenek karácsonyra félretett pénzükből: „nyugati” környezetben szürcsöljék a forralt bort (Glühwein) és pompos helyett meleg almásrétessel (Apfelstrudel) kényeztessék magukat. A szomszéd valamiért puncsolni akar és arra motiválja a „keletieket”, hogy ne csupán a kereskedelmi és vendéglátóipari egységeket látogassák meg, hanem merítsenek egy küblivel az osztrák kultúrából is.

Egon Schile szerelméért harcolni kellett a múzeumnak
©

A karácsonyi akció most a bécsi Leopold Múzeumra is kiterjed, ahol Egon Schiele legnagyobb gyűjteménye lapul. A magyar pedig ingyenesen megnézheti. Minő megtiszteltetés! (Wasfür eine Ehre!) Részesül még e kegyben a szlovák, a szlovén és a cseh kultúrszomjas is, akinek egy dolga van, ha átfagyva a múzeum kasszájához ér: kotorja elő személyi igazolványát vagy útlevelét és már tárul is a szezám, azaz Cézanne, akinek művei Picasso és Giacometti mellett időszakosan épp a Leopoldban várják a látogatókat.

Wally-arckép
A múzeum büszkesége a világ legnagyobb Egon Schiele gyűjteménye, melynek nyár óta a Wally-arckép is része. Tizenkét év után közel 15 millió euróba került, hogy a Wally – Walburga Neuzil, Schiele egykori barátnőjének arcképe – az Egyesült Államokból újra a gyűjtemény részévé válhasson. 1998-ban ugyanis elkobozták a nagy New York-i Egon Schiele-kiállítás után, mert elterjedt róla, hogy a nemzeti szocializmus rabolt műtárgyai közé tartozik. A Leopold Múzeum csak 12 év után, 2010 nyarán kapta vissza a művet.

Egy svájci gyűjtemény nagyjából kétszáz remekműve közül mutatja be még Vincent van Gogh, Jackson Pollock, Andy Warhol, Fernand Leger alkotásait. De itt képviseltetik magukat Gustav Klimttől Oskar Kokoschkán át Albin Egger-Lienzig az osztrák modern művészet legnagyobb alkotói.

Modern és kortárs is van a kínálatban „Ringturm. Art“ cím alatt például Otto Muehl  festő- és akcióművész pikáns festményei láthatóak. A Leopold Múzeumban található a modern osztrák művészet legjelentősebb gyűjteménye: több mint ötezer kiállítási tárgy kukkantható meg az egykori udvari lóistálló termeiben.

Geile Träume, azaz kanos álmok Otto Muehlétől
©

 Az adventi akció december 4-én és 5-én és 8-án, szerdán is tart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Váratlanul Magyarországon is elindította randizós felületét a Facebook

Váratlanul Magyarországon is elindította randizós felületét a Facebook