szerző:
hvg.hu

Egy kutatás szerint egy élmény boldogabbá tesz, mint holmi csecsebecse. Körülnéztünk, hogy két nappal a karácsony előtt milyen különleges kultúrélményt lehet a fa alá varázsolni.

Az ajándék, ha élmény, főleg ha közösségi, akkor állítólag sokkal nagyobb boldogságot okoz, mint a múló varázzsal csillogó kütyük, státusszimbólumok, vagy ékszerek. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk a kulturális kínálatból, és találtunk néhány gyöngyszemet, melyet még az utolsó pillanatban is be lehet szerezni.

Klimt-Botero-Hervé kombi

Fantasztikus egybeesés, hogy egyszerre lehet Klimttel, Boteróval és Hervével ismerkedni a Hősök tere baloldalán. A bécsi szecesszió gurujának skiccein és embernagyságú meztelen igazságán, a kolumbiai festő hústömeg ábrázolásának monumentális csodáin és Elkán László alias Lucien Hervé fényalkotásain mélázhatunk még pár hétig, ugyanis januárban mindhárom művész búcsúzik a Szépművészeti falaitól.

©


Kő kövön nem marad

Az alternatív társulatok létjogosultságát kérdőjelezte meg a kormány, amikor úgy döntött augusztusban, hogy az idei támogatásukat zárolja (amikor már nyolc hónapja a mínuszos büdzséből kellett gazdálkodniuk), majd a törvényalkotók kegyéből mégis csurrant-cseppent valami, de korántsem a teljes összeg. Ebből kiderült, hogy még manapság is létezik a T-T-T kategória, csak a módszertana más: fiskális. Azok, akik nem tudják, vagy nem akarják a kőszínházak törvényadta keretei közé szorítani alkotókedvüket, most egyéb források után kénytelenek nézni, vagy lehúzzák a függönyt. Mielőtt ez megtörténne érdemes vetni egy pillantást arra, hogy mit tudnak a függetlenek, olyan táncművészek, mint Frenák Pál vagy Gergye Krisztián. A Merlin Színházban az expatrióta tehetségeket lehet elkapni, a Stones in his pockets (Kövek a zsebben) című darabot angolul, ám magyar felirattal játsza a Madhouse Company. A Sirályban ad elő a HOPPart társulat,  A fajok eredetében Mucsi Zoltán és Thúróczy Szabolcs ötvözi a tudományos ismeretterjesztést a költészettel és irodalmi nyelvezet segítségével alkot molekulából homo sapienst.

Itt élő külföldi tehetségek a Merlinben
©

Kultúra, dobozba zárva

Ha a kulturális élményt a négy fal között szeretnénk élvezni, lelkünk rajta. Több okunk is lehet rá, például, hogy nincs kedvünk kimozdulni, vagy hogy a művésznek nincs a közelben előadása. Így jöhet a hegy Mohammedhez, azaz a kultúra a szobába. A Degustation Pianistic például csak ritkán látogat Magyarországra, de mivel a nyolctagú zenekar egyik tagja (bár albán származású) Budapesten él, idehaza is kapható az együttes DVD-je. A különlegességük, hogy két zongorán játszanak, tehát 16 kéz “klimpíroz” 176 billenytűn. Az előadók a grazi egyetemen verbuválódtak, és hat nemzetet képviselnek. A Magyarországon élő albán zongoristán kívül egy magyar, két német, két osztrák, egy szlovén, egy görög zenész alkotja a zenekart: tanárok és diákok játszanak jazz, tango és klasszikus darabokat.A Kispál és a Borz idén augusztusban búcsúzott a Sziget Fesztiválon, de novemberben újráztak még egyet a Napozz Holddal című koncertfilmmel. Úgy ígérte a zenekar, hogy a DVD-t az egyszeri vetítés után a lemezboltokban meg lehet kapni, de az interneten le is tölthető az nosztalgia-anyag. A kultúrarchívban helyet kaphat, az értéke pedig akkor lesz igazán felbecsülhetetlen, ha valóban nem lesz több Lovasi-Kispál produkció élőben.Ám ha valaki filmklasszikusokra vágyik, érdemes beugrani az Odeonba, ahol december 24-ig DVD vásárt tartanak 15-25%-os kedvezménnyel. Több mint ezer filmből lehet válogatni, a mozi weboldaláról letölthető katalógus szerint olyan remekekhez is hozzá lehet jutni, mint a Brian élete, a Csengetett Mylord sorozat, de Fellini, Ingmar Bergman filmjei és legendás színészek legjobb mozijai is kaphatóak.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

340 milliót ért egy Botero New Yorkban

Fernando Botero matador családot ábrázoló képe, valamint a Roberto Matta festményei iránti érdeklődés uralta a Christie's latin-amerikai művészek alkotásaiból rendezett árverését New Yorkban.

Lukács Andrea Shake

Kispálfilm: Halottról jót vagy semmit

Tegnap 21 helyszínen egyszerre vetítették le a Kispál és a Borz búcsúkoncertjéről forgatott filmet országszerte. Az állítólag végső újrázás néhol kultikusra sikeredett, néhol befuccsolt. A Lovasi-vezette csapat mégis úgy summázott: érdemes volt eddig életben maradni.

Lukács Andrea Shake

A vöröslő szeméremszőrzet és az aranylovag

A Szépművészeti Múzeum ma megnyílt nagyszabású szecessziós kiállítását végigjárva könnyen a két meghatározó Klimt-mű hatása alá kerülhetünk: A meztelen igazság orrunknál fogva vezet, Az aranylovag pompája előtt meghajolunk. A bécsi századfordulós radikálisok vezetőjével, Gustav Klimttel ismerkedtünk.

Szablyár Eszter HVG Hetilap

Fernando Botero Budapesten

Aréna helyett a vásznat választotta, hogy ott küzdjön meg a bikával. A kolumbiai Fernando Botero most mégis harci díszegyenben pózol önarcképén, amely első magyarországi kiállításán, a Szépművészeti Múzeumban látható.

hvg.hu Kult

Néhány kifogástalan Lucien Hervé-fotó Budapesten

Lehet, hogy mégsem késtünk le? Lehet, hogy valamelyest még korrigálható a vétek, hogy az egyetemes fotóművészet legnagyobbjai közé számító magyarok oeuvre-jéből épp szülőhazájukba kevés jutott? S lehet, hogy ezáltal a magyar fotótörténet szélesebb horizonton értelmezhető?

MTI Kult

Megnyílt a Lucien Hervé-kiállítás a Szépművészetiben

A száz éve született, magyar származású fotóművész munkásságát tekinti át a budapesti Szépművészeti Múzeum Lucien Hervé 100 című kiállítása; a száz felvételt és több dokumentumot felvonultató tárlat szerdai megnyitójával a Fotóhónap 2010 rendezvénysorozat is kezdetét vette.

Lehet, hogy a Marvelnek el kell engednie a Pókembert

Lehet, hogy a Marvelnek el kell engednie a Pókembert

Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni

Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Két év, 10 ezer halott, de felelősségre vonás nincs a rohingya népirtás ügyében

Két év, 10 ezer halott, de felelősségre vonás nincs a rohingya népirtás ügyében

Pálmaolajban fürdik a világ, de tényleg a bojkott a megoldás ez ellen?

Pálmaolajban fürdik a világ, de tényleg a bojkott a megoldás ez ellen?

"Legkövérebb és legröpképtelenebb": 70 év után végre 200 fölé emelkedett a bagolypapagájok száma

"Legkövérebb és legröpképtelenebb": 70 év után végre 200 fölé emelkedett a bagolypapagájok száma