szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Bibliotheque Pascal című magyar film nagy sikerű bemutatójával kezdődött meg pénteken Chicagóban az Európai Uniós Filmfesztivál. A város legismertebb művészfilm központjában, a Gene Siskel Filmcenterben telt ház előtt mutatták be az alkotást.

Az eseményre Chicagóba érkezett Hajdu Szabolcs rendező és Török-Illyés Orsolya, a film főszereplője. Az amerikai Középnyugat kiemelkedő fontosságú városában 14. alkalommal rendeznek EU-filmfesztivált, és hagyomány, hogy az Európai Unió soros elnöke a nyitónap házigazdája.

Dán Károly nagykövet, a New Yorkban működő magyar főkonzulátus vezetője a megnyitón hangsúlyozta, hogy a magyar EU-elnökség időszakában jelentős hangsúllyal szerepelnek az akcióprogramokban az unió pénzügyi folyamatainak korszerűsítését célzó törekvések, továbbá a fenntartható fejlődés, valamint a kisebbségi helyzetből fakadó ellentmondások mérséklése.

A rendező, Hajdu Szabolcs elmondta, hogy a forgatási helyszínek kiválasztásánál tudatosan törekedett az új Európa ábrázolására, ezért játszódnak a Bibliotheque Pascal jelenetei a Fekete-tengertől Liverpoolig több helyszínen. A film iránt egyébként Észak-Amerikában igen nagy az érdeklődés, az utóbbi hónapokban a kontinens tucatnyi filmfesztiváljának közönsége ismerhette meg az alkotást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Ausztráliában is bemutatják Hajdu Szabolcs filmjét

Hajdu Szabolcs Filmszemle-fődíjas játékfilmje, a Bibliothéque Pascal Európa és Amerika után Ausztráliában is bemutatkozik. A Melbourne elsőszámú kulturális eseményei között számon tartott nemzetközi filmfesztivál a nagyvilág filmtermésének legjavát mutatja be a hetekben, immáron 59. alkalommal.

hvg.hu Kult

Filmszemle előtt: a szép, az izgalmas és a béna

Jancsó Miklós új filmjével veszi kezdetét kedden a 41. Magyar Filmszemle: Oda az igazság! Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere: romantikus közönségfilm, thriller, történelmi dráma, kisfilmek és dokumozik elsőfilmesektől és nagyöregektől. Hogyan zajlott az előzsűrizés és vajon kik lesznek a befutók? Megnéztük a kínálatot.

Narancslevet öntünk az óceánba a lebomló műanyagokkal

Narancslevet öntünk az óceánba a lebomló műanyagokkal

Szinte vadonatúj 13 éves Bugatti Veyron várja új gazdáját

Szinte vadonatúj 13 éves Bugatti Veyron várja új gazdáját

Az OTP beperelte Horvátországot

Az OTP beperelte Horvátországot