szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

A budapesti Operabál helyett március 5-én visszafogott jótékonysági estet rendeztek az Operaházban. A belépőjegyek árából 14 millió forint gyűlt össze a bel- és árvízkárosultak javára.

Business formal volt a dress code a március 5-i jótékonysági gálára, melyet az Operabál helyett rendeztek meg idén. Ez annyit jelent a protokoll szerint, hogy a férfiaknak nem szükséges a szmoking, de elvárható az öltöny, a hölgyeknek pedig az estélyi, viszont kerülniük kell a kivágott, mély dekoltázsú ruhákat.

A visszafogottság volt tehát az elvárás a 2011-es báli szezon záróeseményén, melyen főképp politikusok, diplomaták és operakedvelők jelentek meg. Sehol egy Kiszel Tünde vagy egy milliós gázsit bezsebelő, külföldi sztárvendég.

Az Operaház is ragaszkodott a hétköznapi viseletéhez. Maradtak a széksorok, és a páholyok sem alakultak át szeparékká. A gála csupán annyiban különbözött egy komolyzenei esttől, hogy tudatták a vendégekkel: a fellépők díjmentesen járnak kedvükben, a szünetekben pedig az egyébként fizetős büfé szerény állófogadásnak adott helyet apró falatkákkal, kétfajta pezsgővel és egy magyar pincészet boraival.

Horváth Ádám sem eresztette bő lére mondókáját, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa az est elején Schmitt Pált köszöntötte, a végén pedig a művészeket: Tokody Ilonát, Lukács Gyöngyit, Komlósi Ildikót és Rost Andrea énekest, Bogányi Gergely zongoristát, Banda Ádám hegedűművészt, az Operaház zenekarának képviselőjét, Győriványi Ráth Györgyöt és a Magyar Nemzeti Balett táncosainak koreográfusát, Eldar Alievet méltatta egy-egy szál rózsával.

Az előadott műveket a magyarok közül Dohnányi, Liszt, és Erkel remekeiből válogatták, de egy-egy áriát hallhatott a közönség Puccini, Verdi és Mozart operáiból is. Az est záróakkordjaként, Kodály Galántai táncai után a Defilé című koreográfiájára a ballettművészek rövid műsorát élvezhették az adományozók.
A Máltai Szeretetszolgálat nevében Kozma Ferenc mondott rövid beszédet, és úgy fogalmazott: "Ha a nemzettest szenved, nem illik vigadni" - utalva az Operabállal járó fényűzésre, melynek kritikáját évről-évre az Andrássy úton, az úgynevezett Szegények bálján megjelenő demonstrálók is megfogalmazzák. Hiába a disztingvált est, az ellentünetők mégis megjelentek a Balettintézet tövében, idén azonban ők is visszafogták magukat, és nem zargatták az Operába érkező vendégeket.
Kozma atya a Máltai Szeretetszolgálat nevében vette át az adományt
A belépőjegyekből befolyt mintegy 14 millió forintot a bel- és árvízkárosultak megsegítésére fordítják.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

Kovács Zoltán már duplán kormánybiztos

Kovács Zoltán már duplán kormánybiztos