szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tajvani kiállításon egyesül az a 660 éves tájképfestmény, amelyet több mint 300 évvel ezelőtt szakítottak ketté és azóta is más-más múzeumokban tárolnak.

A kínai tájképfestészet meghatározó darabjának tekintett, tussal festett tekercset a Jüan-dinasztia korának meghatározó mestere, Huang Kung-vang 1348 és 1350 között készítette. A 17. században a tekercset akkori tulajdonosa meg akarta semmisíteni. Eltépte, hogy könnyebb legyen elégetnie, de ezt végül a haldokló gyűjtő rokona megakadályozta. A felbecsülhetetlen kulturális értéket képviselő festményt azóta tárolják külön-külön, és a kínai polgárháború végén, 1949-ben a tekercs nagyobbik, 33 x 640 centiméteres darabja került Tajvanra.

A műalkotás kisebbik, 32 x 51 centiméteres darabját a Hangcsouban található tartományi múzeumból viszik a tajpeji palotamúzeumba, ahol a június 2-tól látogatható új tárlaton egyesülnek az évszázadok óta szétszakítva tárolt tekercsek. A negyvennaposra tervezett kiállítást sokan úgy értékelik, hogy a kínai kormány ezzel a gesztussal is támogatni kívánja a jelenlegi tajvani vezetést, és a három évvel ezelőtt hivatalba lépett Ma Jing-csiu elnököt, aki sokat tett a Tajvani-szoros két partja közötti viszály enyhítéséért.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hatszázmillióért kelt el a legendás űrkabin

Csaknem 600 millió forintnyi összegért kelt el az a szovjet űrkabin, amely 18 nappal megelőzte Gagarin űrutazását "fedélzetén" egy élő kutyával és embernagyságú próbababával.

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA