szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elfogyott a bizalma Orbán Viktor kormányfőnek a nemzetierőforrás-miniszter iránt, miután Réthelyi Miklós a kormányfő keddi utasítása ellenére nevezte ki szerdán Horváth Ádámot az Operaház főigazgatójának - írja pénteki számában a Népszabadság.

Réthelyi Miklós szerdán délelőtt Horváth Ádám miniszteri biztost nevezte ki a Magyar Állami Operaház főigazgatójává, június elsejei hatállyal, ötéves időtartamra, de a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) még aznap este közölte, hogy a kinevezés kérdéses, az Operaház új főigazgatójának személyéről később lesz döntés. A közlemény szerint a miniszter annak ellenére nevezte ki Horváth Ádámot, hogy a kormány keddi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, a kormány soron következő üléséig ne hozzon döntést a főigazgatói pályázatról.

A Népszabadságnak a keddi kormányülés egyik résztvevője azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos kormányülés egyik napirendjeként kérte, pontosabban utasította Réthelyit, hogy még ne döntsön. Réthelyi ezt ott tudomásul vette, de a lap információi szerint a miniszter azért nevezte ki mégis Horváth Ádámot, mert meggyőződése szerint a kinevezési jog őt illeti meg, nem pedig a miniszterelnököt.

A Népszabadság cikke szerint Réthelyi Miklós már régóta tisztában van azzal, hogy az első kormányátalakítás alkalmával felmentik tisztségéből. A miniszterelnök tavaly, az első nem hivatalos kormányülésen azt közölte a miniszterekkel, mandátumuk 2011. december 31-ig szól.

Réthelyi Miklós
©

A napilap korábbi cikkére hivatkozva azt írja, vezető kormány- és fideszes körök véleménye szerint a humán csúcsminisztérium „nincs irányítva”, Réthelyi Miklós „gyenge”, ezért mennie kell. A közigazgatási minisztériumi közleményét a lapnak többen úgy értékelték: „Réthelyi megkapta a selyemzsinórt”. Az Operaházban és kormánykörökben is többen arra számítottak csütörtökön, hogy ezek után Réthelyi magától feláll, de úgy tűnik, maradni akar.

Horváth Ádám értetlenül áll a történtek előtt. Azt mondta, megnyerte a pályázatot, és a szakmai bizottság is őt támogatta. Érvényes miniszteri kinevezése van. Mindez arra utal, hogy magától nem mond le.

A Népszabadság szerint az ügy hátterében az is áll, hogy a miniszter az Operaház miatt folyamatosan vitában áll államtitkárával, Szőcs Gézával. Réthelyi Horváth Ádámot, Szőcs azonban Harangozó Gyula koreográfust favorizálja. Állítólag a hét elején Szőcs behívta magához Horváthot, de Réthelyi azt kérte, várják meg, míg ő is ráér. Szőcs és Halász János államtitkár viszont figyelmeztette Réthelyit, nagy botrány lesz, ha Orbán Viktor utasítása ellenére kinevezi a főigazgatót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést