szerző:
László Éva Lilla
Tetszett a cikk?

A Pál utcai fiúk című Molnár Ferenc-regény leghíresebb filmes feldolgozását a mai napig majdnem minden héten vetíti valamelyik televíziós csatorna. Megnéztük, hogyan alakult a műből készült 1969-es adaptáció gyerekszereplőinek karrierje az elmúlt negyven évben.

„Alapfilm! Nagyon tanulságos, nem csak gyerekeknek.” „Engem a film valahogy nem fogott meg. Molnár Ferenc regénye az igazi.” „Az egyetlen bajom ezzel a művel az, hogy "kötelező" olvasmány. (...) Egy év múlva vettem a kezembe, és egymás után kétszer elolvastam, mindkétszer megkönnyeztem, és a filmet is.” „Nagyon szépen fotografált film, nekem maradandó élményt nyújtott. És az sem volt zavaró, hogy nem magyar gyerekek játszották a főszerepeket. Jó alakítások, remek szereposztás” - értékelik a netezők Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényét és a belőle készült 1969-es, Fábri Zoltán-féle filmadaptációt.

A Pál utcai fiúkat először - 1906-ban - egy ifjúsági folyóirat, a Tanulók Lapja közölte folytatásokban. Regény formájában csak egy évvel később jelent meg a teljes szöveg, melyet máig legalább 30 nyelvre fordították le. Többen is megfilmesítették: az első feldolgozást Balogh Béla készítette 1917-ben, majd ezt követte 1924-ben egy újabb változat, amelyben Faragó Gyuri alakította Nemecseket, Verebes Ernő Bokát, Szécsi Ferenc Gerébet, Pártos Frigyes Csónakost, Barabás István pedig Ács Ferit.

Noha a harmincas években Frank Borzage amerikai rendező (No Greater Glory) és az Alberto Mondadori-Mario Monicelli rendezőpáros (I ragazzi della via Paal) is feldolgozta a művet, vitathatatlan, hogy máig az 1969-es Fábri Zoltán-féle adaptáció a legnépszerűbb: a megjelenés évében Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegennyelvű film kategóriában. Fábri Pál utcai fiúkjához a minap - 82 éves korában - elhunyt Petrovics Emil írta a zenét.

1969: brit gyerekszínészek, magyar siker

Részlet a filmből. Jobbra Anthony Kemp, Nemecsek szerepében

Fábri Zoltán filmjében, ahol a felnőtt szerepekben Törőcsik Mari, Pécsi Sándor és Kozák László látható, a grundért harcoló Pál utcai és a velük szembenálló Vörösinges fiúkat zömében brit gyerekszínészek alakítják. A Pál utcaiak megbecsüléséért küzdő és a grundért életét adó Nemecsek Ernő karakterének megformálását például a ma 57 éves brit Anthony Kempre bízta Fábri.

Kemp a Pál utcai fiúk után mindössze négy filmet forgatott (az IMDb internetes filmes adatbázisa szerint), az utolsót 1972-ben. A színi pályánál jobban vonzotta a lakberendezés, ezért váltott: művészeti iskolát végzett. Érdekesség, hogy ő tervezte Elton John egyik házának konyháját. Kemp - aki nyíltan vállalja homoszexualitását -, amikor 2007-ben Magyarországra látogatott, meghökkentő kijelentést tett: elmondása szerint a bemutató után többször nem látta Fábri filmjét.

A Geréb Dezsőt játszó brit John Moulder-Brown gyerekszínészként már ötévesen feltűnt a vásznon, a Pál utcai fiúk bemutatásának évében 16 éves volt. Az 1970-es Deep End című drámában a 15 éves Mike szerepében egy olyan kiskamaszt alakított, aki a helyi uszodában vállalt munkát, közben pedig beleszeretett az ott dolgozó Susanba, annak ellenére, hogy a nála jóval idősebb nőnek jegyese volt. Moulder-Brown filmes pályája 1992-ig kisebb megszakításokkal folytatódott: 1992-ig több mint 50 filmben és tévésorozatban játszott, ezt követően viszont hosszú időre visszavonult a filmezéstől, és csak 2010-ben, a Young Alexander the Great című filmben tűnt fel ismét, Philip király szerepében.

Weisz karakterének megformálása volt Gary O'Brien első filmes feladata, és az IMDb adatbázisának tanulsága szerint ezután sem ért el átütő sikereket filmszínészként, összesen három alkotásban tűnt fel mellékszereplőként: 1989-ben, 2000-ben és 2005-ben. Érdekesség, hogy a Strapeless című filmben együtt játszott a Dr. House című sorozattal azóta befutott Hugh Laurie-val. O'Brien 1999-től 2006-ig tévésorozatoknak dolgozott, de a kreatív vonalon: karaktereket alkotott.

Részlet az 1969-es filmből

A Cselét alakító Mark Colleano a Pál utcai fiúk után leginkább sorozatokban bukkant fel - több mint húsz szériában -, mint a Crossroads vagy a nyolcvanas években futó Szemesnek áll a világ. Feltűnt az 1981-es Lady Chatterley szeretőjében is, mégpedig a dzsigoló szerepében, de játszott az 1973-as Válik a férfi - válik a nő című filmben is, melynek főszerepét Richard Burton és Elizabeth Taylor alakította. Martin Beaumont - Kolnay szerepében - szintén a pályán maradt, és olyan, itthon kevéssé ismert sorozatokban játszott, mint a The Bill vagy a Dream Team.

Nemecsek halála. Jelenet a filmből.

Akik eltűntek a süllyesztőben, avagy élet a vásznon túl

A Leszik szerepét alakító Earl Younger a Pál utcai fiúk után nem szerepelt több filmben, ahogy Julien Holdaway - Ács Feri alakítójának - filmes karrierje is kimerült ezzel az egy mozival. A Csónakost megformáló Robert Efford 1970-ben ugyan még egy epizód erejéig feltűnt az öt évig futó brit The worker című sorozatban - bőrfejűt játszott -, ám azután többé nem láthattuk a vásznon. William Burleigh, Boka alakítója a Pál utcai fiúk előtt öt filmben és tévésorozatban szerepelt, azután 1969-ben mellékszereplőként még felbukkant egy brit filmben. És ezzel az ő filmes karrierje is megszakadt, ahogy a Barabás szerepében feltűnő Paul Bartleft sem futott be színészként.

Újabb filmek
2003-ban Maurizio Zaccaro, 2005-ben pedig Török Ferenc is megfilmesítette A Pál utcai fiúkat. Utóbbiban Geszti Péter a mesélő, Mucsi Zoltán alakítja Janót, Bojtár Balázs Nemecseket, Király Milán Gerébet, Rostás Róbert Csónakost. A vásznon feltűnik többek között Garas Dezső, Eszenyi Enikő, és jópár énekes, például Sub Bass Monster, Oláh Ibolya, Nagy Feró és Koncz Zsuzsa.

A magyar vonal: akik a pályán maradtak

Vizi György Richter szerepében tűnt fel 1969-ben, ezután viszont több magyar filmben és sorozatban láthatta a közönség: A Szomszédokban ő alakította Bence szerepét (1987), és játszott többek között a Pizzás, valamint a Sacra Corona című filmben. A Nyócker!-ben Oszama bin Laden is az ő hangján szólalt meg.

Wendauer szerepét Némethy Attilára osztotta Fábri. Némethy-nek nem ez volt az első filmes alakítása, az 1967-es Nem vagyunk angyalok című filmben Gyurkát játszotta. Ezután öt évig - 1969-1974-ig - a Mézga család különös kalandjai című rajzfilmben a család fiának, Aladárnak kölcsönözte hangját. A pályán maradt Jancsó Miklós fia, Nyika is, aki Fábri filmjében a fiatalabb pásztor szerepében tűnt fel, később pedig operatőrként vált ismertté (A magzat, Temetetlen holtak, Kisvilma - Az utolsó napló). Érdekesség, hogy édesapja, Jancsó Miklós két évvel ezelőtti, Oda az igazság című filmjét is ő fényképezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha irodában dolgozik, itt az ideje megtanulnia a kifejezést: szoftverrobot

Ha irodában dolgozik, itt az ideje megtanulnia a kifejezést: szoftverrobot

Csütörtökön ingyen utazhatnak a BKK-járatokon az autósok

Csütörtökön ingyen utazhatnak a BKK-járatokon az autósok

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt