Krasznahorkai László is ott lesz az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválon

Krasznahorkai László Kossuth-díjas írót meghívták az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválra, ahol Colm Tóibín neves ír novellistával, újságíróval beszélget a közönség előtt augusztus 26-án, pénteken délután.

  • MTI MTI
Krasznahorkai László is ott lesz az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválon

Az Európa új korszakban című programsorozat részeként ül össze a Corner Theatre-ben a két író. Hamarosan megjelenik angol fordításban Krasznahorkai László Sátántangó című regénye, Colm Tóibín elsősorban erről fog beszélgetni vele. A két írót egyedülálló kapcsolat fűzi egymáshoz, ez pedig az azonos világlátásuk és irodalmi kifejezésmódjuk - emelték ki a fesztivál honlapján. Colm Tóibín azt írta Krasznahorkairól, hogy tiszta komédia és hamisítatlan komorság elegye rejlik könyveiben.

Beszélgetésükön szó esik majd a magyar író pályájáról és az ÁllatVanBent című, tavaly megjelent legújabb könyvéről, amely már olvasható angolul. Krasznahorkait Max Neumann képzőművész egyik képe ihlette írásra, majd Neumann az ő szavainak hatására készítette el a többi képet, ezekre az író tizenhárom másik szöveg megírásával válaszolt.

Krasznahorkai Lászlónak a Háború és háború és az Az ellenállás melankóliája című kötetét George Szirtes magyar származású angol költő-műfordító ültette át angolra, csakúgy, mint a Sátántangót. Krasznahorkai a kezdetektől együtt dolgozik Tarr Béla rendezővel, első megjelent könyvéből, a Sátántangóból is ő készített filmet, de az idei Berlinálén kitüntetett A torinói ló című Tarr-filmnek is Krasznahorkai írta a forgatókönyvét.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.