szerző:
Lukács Andrea

Nagy Kriszta új kiállításán az emancipált nő akaratával szembesíti a nagyérdeműt, és kijelenti: az emancipált nő feleség akar lenni. Lehetetlen lenne?

Nagy Kriszta bánatos és dühös. Az egykor az Országház tövébe piszkító és Árpa Attilával szexet imitáló Tereskova, illetve mostanság ex-T feleséglétről, páros megöregedésről, jóban-rosszban együttlétről álmodozik. Azt állítja, így volt ez már 2004-ben is, amikor színleg elvetette magát Geszti Péterrel. A médiának szóló gegfrigy után 2008-ban a galeristájával is beköttette a fejét, ám ez a pszeudokötelék ugyancsak baráti alapon jött létre, mígnem 2010-ben a szerelem rátalált a provokatőrnőre, és végre valahára elvette őt valaki igaziból.

Az eufóriának azonban vége, Nagy tanácstalan, ezért kreatív eszközökhöz folyamodik, hogy tudassa: az emancipált nő feleség akar lenni. A Feminista kiáltás című kiállítására tehát magánügyét tette közüggyé, mert úgy gondolja, nem csak őt gyötri az emancipáció átka. Szerinte ugyanis nem csupán felszabadította a nőket a feminizmus, de a férfiakat is elidegenítette a házasság intézményétől.

Nagy Kriszta Feminista kiáltása
©

Nem hazai jelenség a felvilágosult nők csömöre, és ahogy itthon ex-Tereskova, úgy külföldön is kreatív csomagolásban tudatják a nőneműek kínjaikat. „Put a ring on it” – szól például legharciasabb képviselőjük felszólítása. Beyoncé 2008-as Single Ladies című slágere sok nő himnusza lett: egy szingliről szól, aki három évet várt arra, hogy megkérje a pasija a kezét, végül feladta. De bosszúból más után néz, és ezt szeretné, ha exe is észrevenné: „ha nem tetszik, miért nem húztál rám gyűrűt?” – szól a fricska.

A haragos amazonok vadászösztönéről daloló énekesnő a kommersz feminizmus legújabb példaképe, aminek hosszú történelmében onnan, hogy a nők férfiak szeretnének lenni, eljutottunk odáig, hogy a megszerzett jogokon túl mégiscsak a régi mintákat akarják, csak épp új formában. Ezért Beyoncé kijelentette, ő valójában feminista, csak a szitokszóként is használatos kifejezés helyett ő úgy fogalmazna „bootylicious”. Hogy az mit jelenthet, és mi köze a feminizmushoz? Az éneklésben, koreográfiákban jártasabb hölgy ezt nem árulta el, ami viszont kiderül a vérmes dalszövegeiből: nem vágyik másra a némber, mint „egy férfira, aki elveszi, és a sorsát kiteljesíti, az örökkévalóságig, sőt, még tovább”.

Nem szól másról a Szex és New York népszerű sorozat sem, amely a modern szinglilétet csócsáló telenovellából a házasélet problémáit feldolgozó popcornmozi lett. A harmincasaikban még kétségbeesetten férfi után koslató, sikeres Manolo Blahnik-ügyfelek a negyveneseikre megtalálják a nagy Őt, de a dráma nem múlik, és a felelősségvállalásban mindig hibádzik valami.

Nagy Kriszta szerint ez tűrhetetlen. „Együtt akarom valakivel csinálni az életet” – szól a képzőművész jelmondata, amelyet flitterrel felcímkézett esküvői fotóival illusztrált a Godot Galériában látható kiállításán. Az új értelmet nyert házasportrékon az egykori boldog arán férfi nemi szerv nőtt, a férj keresztre feszítve jelenik meg, a nászutasok közé pedig egy pina ékelődik, ami nincs ingyen. Felkiáltójellel. Nagy szerint ugyanis a férfiak kihasználják a szabados helyzetet, és képtelenek elkötelezni magukat. Még házasságban sem.

Ingyen pina nincs!
©

Azért nem lehetetlen az ügy. Soma Mamagésa nemigen tudja mire vélni haragos nőtársai segélykiáltását, ő elmondása szerint a klasszikus háziasszony szerepét ellátva képes megvalósítani önmagát. A több mint húsz éve boldog frigyben élő énekesnő és médiaszemélyiség sem a szinglik hiányállapotát, sem a karámba terelt feleségek rabszolgasorsát nem osztja, de annál szívesebben ad tanácsot a kiteljesedett életvitelhez, melyet egyaránt ural a nő és a férfi. Az Új egyensúly című könyvében például arra próbál rávilágítani, mi van a feminizmus után, és hogy tud a nő egyszerre anya, feleség, háziasszony, karrierista, spirituális és egyben vénuszi lenni.

Ez még akkor sem lehetetlen, ha valaki kifelé a dühödt amazon imázsában tetszeleg. A harmincéves Beyoncé ugyanis színpadon kívül – minden jel szerint – tökéletes házaséletet él Jay-Z rapper-üzletemberrel. A sikerpáros 2008-ban kelt egybe, és alig egy hete, hogy bejelentették, úton a közös gyermek. De a Szex és New York megrögzött szinglijét játszó Sarah-Jessica Parker sem panaszkodhat magánéletére, tizennégy éve él együtt Matthew Broderick színésszel, ikreik háromévesek.

Hogy mégis hatalmas sikere van feminista sikoltozásoknak, az nem csoda. Hisz, ha mindenki mást akar (Karinthy után: a nő a férfit, a férfi meg a nőt), akkor a konfliktus kifogyhatatlan témával gazdagítja létünket, és örök ihletője lesz a művészeteknek is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Erről a grafikonról leolvashatja, hol és mennyire kell félni a koronavírustól

Erről a grafikonról leolvashatja, hol és mennyire kell félni a koronavírustól

Hamarosan kormányközeli fiataloktól tudhatjuk meg, mi újság

Hamarosan kormányközeli fiataloktól tudhatjuk meg, mi újság

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Stefanovics Angéla: Velem is történtek durva dolgok az életben

Stefanovics Angéla: Velem is történtek durva dolgok az életben

Marabu Féknyúz: Nicsak, kit idéz Orbán?

Marabu Féknyúz: Nicsak, kit idéz Orbán?

Radar360: lövöldözés Frankfurt mellett, jó hír a koronavírus kapcsán

Radar360: lövöldözés Frankfurt mellett, jó hír a koronavírus kapcsán