szerző:
Folk György

A visszavágott kulturális büdzsé ugyan Hága legextravagánsabb fesztiváljára is rányomta a bélyegét, de a TodaysArt várost visszafoglaló koncepciója ismét felpezsdítette a szokatlanul szélcsendes szeptemberi hétvégét.

Valódi autóból átépített transzformersz, bakelit lemezekből épített pályán szkreccselő távirányítós autók és varrógépekre komponált koncert várta sok egyéb mellett a Hágába látogatókat a múlt hétvégén. A közterektől a templomon, kocsmán, színházon át ideiglenes mobil építészeti elemekből épített terekig mindenhol tanyát vert a kultúra.

A programok között kevésbé látványosak is akadtak, de mindegyik alkotás célja az volt, hogy előre mutasson a városi élet napi gyakorlatainak újragondolása, az emberek közti érintkezés és a lakosok igényeinek becsatornázása terén. Utóbbi akció keretében például poszterötletbörzét rendezek arról, mit kéne máshogyan csinálni a városban. A felskiccelt ötleteket később megszavaztatják az interneten, a polgármester pedig vállalta, hogy érdemben foglalkozik a legnépszerűbb javaslatokkal.

©

A fiatalokat digitális lézercsúzlizással hozták lázba, de volt ernyőkből épült sátor, áttetsző, “kint-bent” érzetet nyújtó ideiglenes tér is. Vízsugarakból álló szökőkútba rejtve pedig egy hatalmas tengeri hajó tengeralattjáró kinézetű mentőkabinját is ki lehetett próbálni.

A TodaysArton teret kapó “hagyományos” előadások sem voltak restek új utakat mutatni. Egy színes munkásoverallba öltözött “együttes” tagjai például irgalmatlan zajszólamok közepette, bakeliteket törve zúztak szét egy pianínót, a közel ülő fesztivállátogatók legnagyobb riadalmára.

©

Ligeti György tavalyi, 100 metronómra írt műve után idén is volt magyar vonatkozása a rendezvénynek: “Things to come” címmel Moholy-Nagy László eddig nem publikált fényképsorozatának darabjait ismerhették meg a látogatók.

©

A vizuális csemegékre fogékonyak igényeit szolgálták ki a szervezők a színházat az élő performansszal és filmmel ötvöző Gob Squad meghívásával. A berlini-nottinghami alkotók hét rögzített kameraállással felvett körpanorámát kiadó filmet készítettek, egyfajta mikrokozmoszként fogva fel a város főterét. A világ megmentése című alkotást 24 óra alatt készítették el a művészek, hogy aztán este a Spui színházban vetítsék le a publikumnak.

Az, hogy a varrógépek, szkreccselő távirányítós autók, mechanikus, analóg és digitális zaj-zörej-zene masinák milyen felemelő és fülfélemlítő hangokkal és ritmusokkal töltötték be a koncert- és szabad tereket, már csak a résztvevők fülében cseng.

Jó tudni viszont, hogy – a sanyarúbb gazdasági helyzet ellenére – a TodaysArt idén Hága után szeptember utolsó hétvégéjén Brüsszelben is birtokba veszi a művészetek által az urbánus tereket.

Folk György/Hága

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Az angol királynő vendége lesz nyáron Trump

Az angol királynő vendége lesz nyáron Trump

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet