szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jedlik Ányos munkásságát bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a budapesti Elektrotechnikai Múzeumban annak kapcsán, hogy százötven éves a bencés szerzetes dinamója. A tárlaton több berendezést működésbe is hozhatnak a látogatók.

A Kazinczy utcai múzeum időszaki kiállítása az első villanymotor és dinamó mellett bemutatja Jedlik Ányos számos találmányát.

A pannonhalmi kollégiumban tanító szerzetes 1861-ben készítette el unipoláris generátorát, amelynek mágneses terét elektromágnes állítja elő. Ezzel a készülékkel jutott el az öngerjesztés - dinamó-elv - felismeréséig öt évvel a német Siemens és az angol Wheatstone előtt, de felfedezését nem publikálta. A dinamó-elv új utat nyitott az áramfejlesztő generátorok tervezésében.

A tárlat első részében a látogatók egy tabló segítségével ismerhetik meg részletesebben Jedlik Ányos életét és munkásságát. Az ezt követő vitrinekben olyan kísérleti eszközök láthatók, amelyek szemléltetik a kor azon ismereteit, vívmányait, amelyek inspirációt jelenthettek Jedlik számára.

Ezt követik legérdekesebb masinái, amelyek között kiemelt helyen szerepel a működő influencia gép, rácsosztó gépe, hullámrajzoló gépezete és az általa "villámfeszítőnek" nevezett feszültségsokszorozó kondenzátor is, amelyet egy 1873-as bécsi kiállításon mutatott be a nagyközönségnek. Ezzel az eszközzel már akkor csaknem 60 centiméter hosszú szikrát volt képes előidézni.

Kiállította a múzeum forgonyait is, ezeket - a kiállításon szereplő több eszközhöz hasonlóan - régi iskolák szertáraiból válogatták össze, sok tárgy került át például a Pannonhalmi Főapátság és Könyvtár gyűjteményéből is.

Jedlik Ányos 1830 körül részletesen tanulmányozta az elektrodinamikus forgó mozgás minden lehetséges változatát: több kommutátoros és unipoláris forgonyt, azaz villanymotort készített. Sikeresen alkalmazta az elektrodinamikában szerzett ismereteket az elektrosztatika területén is. Ennek eredménye volt a villámfeszítő. 1855-ben villamos mozdony modellt készített és ugyanebben az évben a galvánelemek tökéletesítése, fejlesztése terén eredményeit nemzetközileg is elismerték. Tudományos tevékenységének legnagyobb része az elektrotechnika területére esik, de maradandót alkotott a finommechanikában és a fénytanban is.

A kiállítás decemberig tekinthető meg a múzeumban, utána vándorkiállításként az ország több pontjára is ellátogat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!