szerző:
hvg.hu

Már megszoktuk, hogy a Google neves személyekre és eseményekre emlékezve nap mint nap egyedi logókkal rukkol elő. A tavalyi, kulturális vonatkozású termésből válogattunk.

A 30 legjobb Google-logó 2011-ben címmel közölt összeállítást a mashable.com, leszögezve, hogy tavaly jó néhány kellemes meglepetés érte a keresőóriás felhasználóit. A logók mellett több alkalommal interaktív, kreatív, dallamos nyitóképpel - doodle-lal - is jelentkezett a Google.

Márciusban a híres illuzionista, Harry Houdini születésének 137. évfordulóján jelent meg egyedi logó a megszokott helyén. Áprilisban Charlie Chaplin születésének 122 évfordulójára stílusosan egy rövidfilmmel jelentkezett a Google, felidézve a híres filmrendező fekete-fehér némafilmjeinek hangulatát.

Roger Hargreves brit gyerekkönyvíró 2011 májusában lett volna 76 éves, a népszerű amerikai táncos-koreográfus, Martha Graham pedig 111 éve született. Utóbbi interaktív logót kapott: a kereső nevét kiadó betűk táncosnőt formáztak, aki egy-egy mozdulattal élővé tette a képet.

Különös produkciókra sarkallta a felhasználókat a júniusi Google doodle: Les Paul amerikai dzsesszzenészre, az elektromos gitár egyik atyjára emlékezve gitárhúrok feszültek a kereső betűi között: ezekre kattintva saját dalokat lehetett „komponálni”. Az egyszerű alkalmazásból villámgyorsan internetes mém lett, milliók próbálkoztak meg a dalszerzéssel.

A nyári napfordulóra, június 21-re a provokatív, formabontó alkotásairól híres japán képzőművész, Takashi Murakami álmodott meg egy színes, vicces logót.

©

A 20. század egyik legújítóbb szobrászáról, a 113 éve született Alexander Calderről is megemlékezett a Google, mégpedig július 22-én. Nem maradhatott ki a felhozatalból a világ legőrültebb fesztiválja, a nevadai sivatagban nyaranta megrendezett Burning Man. Idején több egyedi logó is végigkísérte a fesztivált, illeszkedve annak jellegéhez és adottságaihoz: egy hét a sivatagban, pénz nélkül, több ezres kolóniába szerveződve.

Az argentin író, Jorge Luis Borges augusztusban lett volna 112 éves: ő is saját logót kapott. Szeptemberben ünnepelte volna 75. születésnapját a Muppet-figurákat megálmodó Jim Henson, és ha már a báboknál tartunk, Arthur „Art” Clokey amerikai animációs filmes, aki októberben lett volna 90 éves, szintén bekerült a logó-ihletők közé.

Stanislav Lem sci-fi író doodle-ját - noha nem szerepel a Mashable 30-as gyűjtésében - is érdemes megemlíteni, novemberben ugyanis komplett történet elevenedett meg a szemünk előtt egy vándorló robottal, ami az író első könyvének 60. évfordulóját idézte fel.

Novemberben volt húsz éve, hogy a Queen frontembere, Freddie Mercury meghalt. Louis-Jacques-Mandé Daguerre, a fotográfia egyik úttörője, a dagerrotípia megalkotója szintén novemberben született: 1787-ben.

©

Mark Twain születésének 176. évfordulóján is egyedi logóval rukkolt elő a Google, ahogy Diego Rivera mexikói festőművészről is megemlékezett, aki 125  éve - decemberben - született.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!