szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gödör Klub január 31-én távozó stábjának sajtótájékoztatóján közel tíz év sikereinek és emlékezetes pillanatainak felidézése mellett olyan információk is elhangzottak, melyek érdekes fényt vetnek a február elsejétől új felállásban üzemelő létesítményre.

„Nem tartom bűnnek, ha egy focimeccs után a kocsmában nagy dolgok eldőlnek, vagy megbeszélik ezeket, nekem is van csapatom ötven éve. Sok-sok nagy dolgot megbeszéltünk a kocsmában, csak utána még szigorúbbak voltunk, ha üzleti kapcsolatba kerültünk. Nem baj, ha Muraközy Péter és Navracsics miniszter úr barátok, csak ilyenkor a jogszabályokat fokozottan betartva helyezek egy barátot pozícióba” - mondta Filep Ákos, a Gödör Klub január 31-ével távozó elnöke a mai sajtótájékoztatón.

Már az első percekben érezni lehetett, hogy tombolnak az indulatok a Gödör jelenlegi stábtagjainak lelkében, az üzemeltető UNI-CO építészcég vezérigazgatója ezt nem is titkolta. Mint mondta, nem tud érzelmek nélkül beszélni távozásuk körülményeiről. Arról, hogy pályáztatás nélkül, február elsejével új üzemeltetője lesz a helynek, ők pedig két hetet hetet kaptak, hogy kiürítsék a Gödröt. Filep Ákos elmondta: három hónapot kértek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól - nyár óta tárgyaltak az illetékesekkel -, hogy amennyiben menniük kell, legyen idejük elhagyni a helyet.

©

„A Gödör Klub a döntéshozóknak 2012. januárban leadott utolsó ajánlatára január 17-én reggel kapott választ” - írták közleményükben. Telefonon érkezett a hír, hogy az összes, nyár óta beadott ajánlatot - beleértve a legutóbbi komplex ajánlatot - elutasította a minisztérium. „Átvertek. Állítólag mindenki mindent tudott, csak én nem” - mondta Filep, hozzátéve, szeretnék, „ha a sok siker után Navracsics úrról vagy Gál András úrról neveznék el a kulturális központot”.

Szakmai berkekben már tavaly rebesgették, hogy a Gödör sem ússza meg a kulturális szcénában is általánosnak tekinthető hely- vagy inkább fejcserés támadásokat. Hét elején kiderült, hogy február elsejétől a Design Terminál veszi át a Gödör működtetését. A Design Terminál Nonprofit Kft. 2009 óta üzemelteti a Gödör Klub szomszédságában lévő, Erzsébet téri Design Terminált.

Rövid szünet, majd bővítés változatlan profillal - ígérik

Ahogy arról korábban írtunk, az átadás miatt február elején tíznapos „adásszünet” következik, majd elkezdődik az ingatlan bővítése: a tervek szerint 2013-ig ezer négyzetméterrel terebélyesebb lesz a létesítmény. Ezzel párhuzamosan futnak majd az aktuális programok.

A cég ügyvezetője, Englert Róbert a keddi bejelentés után közölte, hogy a programszervezés a jövőben Muraközy Péter, a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound programigazgatójának feladata lesz. Muraközy előzetesen annyit mondott, hogy tervei szerint megmarad a Gödör 9 év alatt kialakult profilja, de a Design Terminállal való együttműködésben ígéretes, új lehetőségek is rejlenek, amit ki fognak aknázni.

©

A Gödör esetében a vagyonkezelést, épületüzemeltetést a NEFMI végzi, ám ez a funkció a tervek szerint át fog kerülni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Vagyon Kezelőjéhez (KIM-VK). A programszervezést a kulturális tárca korábban átadta a Design Terminálnak, amely az UNI-CO Kft.-t bízta meg ezzel. A cég szerződése viszont január 31-én lejár.

Déjá vu: egyszer már megúszta a Gödör

2005-ben egyszer már megmenekült a Gödör, akkor a főváros tervei szerint a Petőfi Csarnokhoz csatolták volna. Ebből végül semmi sem lett, a Gödör Klub megtarthatta nevét és eredeti helyét. Ami a nevet illeti, az ügyvezető elmondta: az az UNI-CO építésziroda szellemi tulajdona, viszik magukkal, akárhova mennek. Konkrét terveik még nincsenek, elképzeléseik viszont vannak. Egyelőre raktárt keresnek. „Hétfőn, kedden 10-12 teherautóval távozunk” - tette hozzá.

Maróti Dániel, a Gödör egyik alapítója, a zenei programok szervezője hangsúlyozta: ha el kell menniük, úgy mennek el, ahogy eltervezték. 2005-ben, amikor úgy nézett ki, hogy el kell hagyniunk a helyet, megrendezték az első Víg Végnapjaink Fesztivált. Január 29-én és 30-án ismét megtartják a fesztivált az évente körülbelül 800 élőzenei koncertnek helyt adó klubban. Szimpátiatüntetés nem lesz, mint Maróti mondta, egy zenésznek amúgy is nehéz helyzete van ma Magyarországon, ezen nem akarnak rontani. Ugyanakkor hozzátette, noha távozniuk kell, ez „a szellemi tulajdon ellopása”.

©

Veszprémi kötődés

A sajtótájékoztató felfokozott hangulatában Muraközy Péter leendő programigazgató gyorsan a támadások kereszttüzében találta magát. Filep elmondta: a pályáztatás illő dolog lett volna, a programszervezéssel kapcsolatban pedig joggal való visszaélést említett. Muraközy Péter erre - némileg zavartan - úgy reagált: „senki nem gondolhatja komolyan, hogy bármilyen fesztiválon való nemjátszást eredményezne, ha valamelyik zenekar felemelné a hangját a Gödörért”.

Muraközy elmondása szerint nem érzi a joggal való visszaélésnek, hogy programszervezésre kérték fel egy minisztériumi háttérintézményhez. „Én tényleg úgy gondoltam, hogy ez egy szakmai felkérés. Ha nagyon leegyszerűsítjük, egy exceltáblát töltök ki programokkal, illetve nyilván próbálok valamiféle víziókat idevarázsolni, de nem gazdálkodom állami vagyonnal. Munkát végzek egy olyan helyen, amit az állam tart fönn” - mondta. „Az, hogy a Navracsics úr megkeresett engem, az az én munkásságomnak szól, nem azért, mert egy városban nőttünk fel” - hangsúlyozta, amikor felvetődött a veszprémi kötődés.

Amikor Filep megkérdezte, mennyi időre szól Muraközy szerződése, a leendő programszervező elmondta: hat hónapra.„ Addig gondolják azt, hogy itt lesz egy olyan állapot, amikor már lesz mit pályáztatni. Nekem az volt a felkérésem, hogy ha itt váltás történik, tudom garantálni, hogy utána ugyanilyen színvonalon programot szervezzek, és senki se érezze úgy, hogy bármit is elvesznek az emberektől. Erre vállalkoztam” - fogalmazott.

Mi lesz a Gödörben?

Akad, aki szent helynek tekinti a Gödröt, az elmúlt 9 év minden emlékezetes eseményére ellátogatott, más csalódott a helyben, ami az utóbbi években annyira felkapott lett, hogy a koncerteken szinte lehetetlen volt levegőhöz jutni, ülőhely pedig többnyire csak a lépcsőn jutott a véletlenszerűen beugróknak.

©

Zenészberkekben megoszlanak a vélemények, akad, aki sajnálja, hogy véget értek a régi szép idők, másnak teljesen mindegy, ki lesz az üzemeltető, és olyan is van, aki kifejezetten örül a változásnak.

Ahogy korábban írtuk, a Quimby menedzsere, Podlovics Péter például az utóbbi álláspontot képviseli. Véleménye szerint álbalhéról van szó, az új programszervező csapat szakmailag sokkal profibb, mint a jelenlegi gárda. Az emberek semmit nem fognak észlelni a váltással - mondta korábban a hvg.hu-nak Kovács Geri, A kutya vacsorája énekese.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tossenberger Adél Itthon

Gödör 2.0: vég vagy újjászületés?

A Gödör jelenlegi stábjának két hete van rá, hogy kiköltözzenek az Erzsébet térről, februártól ugyanis új programszervezők felelnek a klubért. Mivel pályáztatás nem volt, a Gödör stábja értetlenül áll a történtek előtt, az ott fellépő zenészek véleménye megoszlik: van, aki nem számít változásra, és olyan is akad, aki kifejezetten örül a döntésnek.

Lukács Andrea Kult

In memoriam Gödör 1.0

A Gödör Klub eddigi formájában megszűnik, február elsejétől ki kell költöznie a régi társaságnak, mert a Design Terminál Kht. új csapattal szeretne dolgozni. Azokat a zenészeket kérdeztük emlékeikről, akik megélték a dekádot átívelő Gödör-korszakot.

MTI/hvg.hu Kult

Mennie kell a Gödörnek: "Még a tisztes levonulásra sem kaptunk időt"

A Design Terminál veszi át az eddigi Gödör Klub működtetését február 1-jétől. A programszervezéssel Muraközy Pétert bízták meg - közölte Englert Róbert, a Design Terminál Nonprofit Kft. ügyvezetője keddi sajtótájékoztatóján. A Gödör Klub stábja szerint a döntést pályáztatás nem előzte meg, értetlenül állnak a helyzet előtt.

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először