szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tetemes összeget, 45 millió fontot "fölhajtva" vásárolta meg közösen a londoni és a skót Nemzeti Galéria Tiziano mesterművét, a Diána és Kallisztót, amely így Nagy-Britanniában maradhat és a nagyközönség elé kerülhet.

A képet kétszáz éve őrzik a szigetországban, most közalapokból, magánadományozóktól és a londoni Nemzeti Galéria (National Gallery of Portraits) tartalékaiból származó pénzek révén sikerült elérni, hogy közgyűjtemény részeként a nagyközönségé legyen. A 45 millió fontos vételárból 25 millió érkezett a londoni galéria tartalékaiból, az összeg csaknem fele az intézmény műalkotások vásárlására elkülönített alapjában lévő pénznek.

A vásárlásnak köszönhetően a Diána és Kallisztó újra társa, a Diána és Aktaión című remekmű oldalára kerül. A londoni és a skót Nemzeti Galéria 2009-ben vásárolta meg közösen az utóbbi festményt.

"A világ legnagyszerűbb festményei közül való két alkotások ezek", amelyeknek mindig is egymás mellett kellett volna lógniuk - fogalmazott John Leighton, a National Galleries of Scotland főigazgatója.

A XVI. században élt velencei mester, Tiziano két festménye 1798 óta tartózkodik Nagy-Britanniában, de a Diána és Kallisztót magángyűjteményben őrizték. Gazdája, Sutherland hercege 2008-ban ajánlotta fel, hogy közintézményeknek adná el a képet. Ennek nyomán "lázas" és a kormány által is támogatott adománygyűjtő kampány indult.

A Diána és Kallisztó csütörtöktől már látható a londoni galériában. A jövőben London és Edinburgh között osztja meg majd idejét.

Képet a BBC oldalán tekinthet meg a festményről!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bloggerekkel oldaná meg az Index az „átmeneti időszakot”

Bloggerekkel oldaná meg az Index az „átmeneti időszakot”

A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

Több százan tüntettek a Pilismarótra tervezett kavicsbánya ellen

Több százan tüntettek a Pilismarótra tervezett kavicsbánya ellen