szerző:
Dobos Csaba

Még nem népszerűbbek, mint Jézus Krisztus, de az első stáción már túl vannak. Az Anonymous-csoport tagjai készen állnak arra, hogy a közelharcot az utca helyett a digitális térben vívják meg. Mint minden társulásnak, az Anonymousnak is van előélete.

A Harcosok klubján és a képregényeken felnőtt generáció tagjai úgy döntöttek: a fogva tartóik ellen fordulnak. A Time magazin éves közönségszavazásán az Anonymous hatalmas előnnyel megnyerte az Év embere címet, Lionel Messi csak a tizedik lett. A szavazás olyan tiszta volt, amennyire egy szavazás tiszta lehet, de mivel egy hacker-aktivista csoport nyert, nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy az eredményhez a tagok programozói tudása is hozzájárult.

A lényegen ez mit sem változtat: az Anonymous megkerülhetetlen fogalom és rettegett veszélyfokozó-forrás. A szinte megfoghatatlan csoport egyetlen beazonosítható, vizuális jegye az álarc, amit a tagok és a szimpatizánsok viselnek az élő demonstrációkon. Mit jelent ez, honnan származik az ötlet és mi a története?

Az álarc először egy képregény-sorozatban volt látható: a V, mint vérbosszú első fejezete éppen harminc éve, 1982 márciusában jelent meg a Warrior című, havonta jelentkező antológiakötetben. A történet a disztopikus-alternatív Angliában játszódik a nyolcvanas-kilencvenes években, ahol egy fasiszta párt tartja uralma alatt az országot. A cselekmény katalizátora V, a maszkírozott anarchista, aki módszeresen levadássza és kivégzi a pártvezetőket, végcélja pedig a rendszer megdöntése. Egy félresikerült biológiai kísérlet során a teljes teste megégett. Sérüléseit álcázza felszerelésével, ennek legfőbb dísze a maszk, amely ma az Anonymous jelképe. V jártas a közelharcban, robbantási szakértő, hacker, ezen kívül rendkívüli irodalmi és filozófiai műveltségre tett szert.

Az először még fekete-fehérben megjelenő sorozat a Thatcher-korszak derekán nagyon népszerű volt, ám a Warrior ennek ellenére csődbe ment és megszűnt, mielőtt a végére értek volna a történetnek. Elindult a verseny a jogokért, a kiadók vérre menő harcot folytattak azért, hogy náluk fussa ki magát az epikus mű. A befutó végül az amerikai DC lett, Superman és Batman otthona, annak is a sötétebb tónusú, idősebb olvasók igényeire specializálódott Vertigo címkéje. Az amerikai cég kiszíneztette a képkockákat, újraindította, majd befejezte a történetet, hogy aztán világszerte ismertté tegye a már könyvbeszedett gyűjteményt.

A szabadság jelképe
©

A sorozat szerzője Alan Moore, a legendás képregényíró, akinek olyan műveket köszönhetünk, mint a Watchmen és a From Hell. Moore már a hetvenes években megálmodta a történet alapját és főszereplőjét: olyan figurát képzelt el, akiben egyszerre testesült meg Huxley és Orwell világa, David Bowie, Batman és Robin Hood. A legkézenfekvőbb minta Guy Fawkes volt. Utóbbi egy valós történelmi személy az 1600-as évek fordulójáról, akinek rengeteg mondóka és dal őrzi az emlékét. Fawkes buzgó katolikus és katona volt, a vallás és a puskapor szerelmese.

Az I. Jakab király ellen tervezett Lőpor-összeesküvés elkövetője lett volna, ha nem fülelik le a merénylet reggelén. A terv szerint egy robbantással az angol parlament épületét és Jakab személyét is eltüntette volna – Fawkes azonban a robbanó hordókkal együtt rendőrkézre került. Jakab megmenekülése örömére tűzijátékot „engedélyezett” a népnek, amit azóta is megtartanak minden november ötödikén. Idővel az ünneppel már nem Jakabra, hanem Fawkesra emélkeztek. Kultusza odáig nőtt, hogy 2005-ben a közvélemény minden idők harmincadik legfontosabb brit személyének kiáltotta ki.

A 18. században alakult ki a szokás, hogy a megemlékezés napján a gyerekek az ő arcáról mintázott maszkokban járták az utcákat és pénzt gyűjtöttek. A mai napig használatos guy, azaz fickó megszólítás is az ő nevéből eredeztethető. A V, mint vérbosszú rajzolója, David Lloyd szerint ez a teátrális és romantikus kultusz tökéletes táptalaj volt V karakterének vizuális megformálásához. A figura mozgatórugója a történet során mindvégig bizonytalan marad, sosem derül ki, hogy egy jövőbelátó gerillaharcos vagy egy őrült terrorista, akinek nem csak testét, szellemét is roncsolta a balul elsült biológiai kísérlet. A bizonytalanságra több ízben rá is játszanak : a mosoly, ami a maszkon látható, az események tükrében működhet a magabiztosság és a kétely, a tiszta fej és a téboly kinyilatkoztatásaként is.

A képregényben még nem volt mindennapos az álarc, ez csak 2006-ban vált általánossá, amikor a Warner Brothers stúdió játékfilmet forgatott a történetből. A Mátrix-trilógiát is jegyző Wachowski testvérek voltak a producerek, a rajzolt karaktereket pedig olyan színészek keltették életre, mint Natalie Portman, Stephen Rea, vagy John Hurt. A film reklámhadjáratához készült Fawkes-maszkokat először még ingyen osztogattak a mozik előtt, később - a sikeres fogadtatáson felbuzdulva - kereskedelmi forgalomba került: egyre többet adtak el belőle, mostanra ez akár évi százezres példányt is jelenthet. Az amazon.com számadatai alapján több fogy belőle, mint Batman vagy Darth Vader arcmásából.

David Lloyd szerint a maszk az Anonymous értelmezésében az intézményellenesség és az elnyomás elleni szerepvállalás jelképe lett: elrejti a mögötte rejtőző egyén identitását, de individualista értelmezése is van. Gay Fawkes, illetve V „arca” ideális erre, hiszen kevés, nála rendszerellenesebb történelmi személy volt vagy van, vizuálisan egyértelmű és jól beazonosítható. Alan Moore, aki a képregényeiből készült mozifilmektől minden esetben módszeresen elhatárolódott, büszkén bólintott, amikor először szembesült vele, hogy karaktere milyen minőségben él tovább.

A Fawkes-maszk felhasználásának lehetnek hátulütői is. Lloyd számos városi legendát hallott arról, hogy londoni razziák során maszkokat kerestek a gyanúsítottaknál, hogy így szerezzenek bizonyítékokat az illető Anonymous-tagságáról. Előfordult, hogy Vendetta-rajongó fiatalok egy képregény találkozóra siettek kedvencük jelmezében, mire az arra járó rendőrök „terroristaszimatot” kaptak és átvizsgálták őket. És ez csak az érem egyik oldala. A mozifilm bemutatója után a maszkok gyártásának joga a Warner Brothers-hez került, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden egyes megvásárolt példány árával az Anonymous a világ egyik legnagyobb, többmilliárd dolláros hasznot termelő cégét gazdagítja.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Zebrán ütötték el a képviselőt és kislányát a II. kerületben

Zebrán ütötték el a képviselőt és kislányát a II. kerületben

Fotók: autókat rugdosott egy dühöngő nő Győrben

Fotók: autókat rugdosott egy dühöngő nő Győrben

TOP 10: Ezek most a legjobb kamerás okostelefonok a piacon

TOP 10: Ezek most a legjobb kamerás okostelefonok a piacon

Megtaláltak egy 2 100 000 000 éves organizmus árulkodó „lábnyomait”

Megtaláltak egy 2 100 000 000 éves organizmus árulkodó „lábnyomait”

Évtizedekre leültetnék Trump volt kampányfőnökét

Évtizedekre leültetnék Trump volt kampányfőnökét

Titokzatos magáncég vette át az Oltóközpont feladatait

Titokzatos magáncég vette át az Oltóközpont feladatait