szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kortárs magángyűjtemények XVII. címmel 18 képzőművész munkáiból - Gerendai Károly kulturális szervezőnek, a Sziget fesztivál alapítójának a gyűjteményéből - nyílik kiállítás szerdán a Godot Galériában.

Gerendai Károly 20 éve kezdte gyűjteni kortársai alkotásait, méghozzá teljesen spontán módon - mondta el drMáriás Béla író, festő, zenész, a Tudósok együttes frontembere. Kezdetektől fogva leginkább a zene határozta meg, hogy kiktől vett képeket. Szereti a képek alkotóit és szereti munkáikat. A szigeti irodája és házának valamennyi fala ezekkel a képekkel van tele - jegyezte meg.

Gerendai Károly
©

Gerendai baráti társaságában is voltak, akik elkezdtek gyűjteni, de Gerendai a legmagasabbra jutott, és a legjobb gyűjteményt, több mint 250 munkát mondhat magáénak. Olykor jótékonysági árveréseken vásárolt, például a Bátor Tábor javára - mondta el drMáriás.

ef Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András művei adják a kiállítás alaphangját, de szerepel egy-egy alkotással a Franciaországban élő aatoth franyo, valamint Ádám Zoltán, Bada Dada, Gerhes Gábor, Nádler István, Bukta Imre, Fehér László, El Kazovszkij, Mulasics László, drMáriás, Nagy Kriszta Tereskova, Tarr Hajnalka, Soós Nóra, Swierkiewicz Róbert és Várnai Gyula.

A Godot Galériában május 26-ig látható kiállítás kurátora Stánitz Zsuzsanna művészettörténész, ő válogatott Gerendai képeiből oly módon, hogy bemutassa a gyűjtemény gerincét adó műveket - foglalta össze drMáriás, aki a tárlatot megnyitja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Vétó

Marabu Féknyúz: Vétó

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét