szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Hamarosan filmet forgatnak minden idők legnagyobb gitárvirtuózáról Írországban. A főszerepet az ének és zene mellett a filmvilágban színészként is ismert amerikai rapper, énekes-dalszerző, multiinstrumentalista és zenei producer, André Benjamin játszhatja majd.

Több rendezőt is hírbe hoztak már azzal, hogy filmet forgat a legendás gitárosról, Jimi Hendrixről, aki mindösszesen 27 évet élt, s ma is vitatott távozása az élők sorából tele van talánnyal: az öngyilkosság ugyanúgy szóba esik, mint a gyilkosság lehetősége.

Az életrajzi film határozott szándékú készítőjeként sokszor emlegették a brit Paul Greengrass-t, de amerikai kollégája, Quentin Tarantino neve is felröppent a lehetséges Hendrix-film megvalósítói között. Ez utóbbi esetben Lenny Kravitz énekes-dalszerzőt jelölték meg főszereplőként. A tervek megvalósításának legfőbb akadálya volt eddig az eredeti zeneszámok szerzői jogdíjával kapcsolatos megkötések.

©

A zenész családjának vállalkozásaként működő, a hagyatékot kezelő Experience Hendrix LLC nevű cég felhatalmazása a vonatkozó törvények szerint feltétlen szükséges a szerzemények felhasználásához. Márpedig a gitárosról készülő film nem képzelhető el zene nélkül.

A korábbi hírek és álhírek után ezért tűnik meglepőnek az Ír Film és Televízió Hálózat exkluzív közleménye arról, hogy körülbelül három hét múlva megkezdik a nagyjátékfilm forgatását Jimi Hendrixről, aminek az előkészületi munkái már folynak Wicklowban, a másik forgatási helyszín pedig az ír főváros, Dublin lesz. A két helyszínen másfél hónapra becsülik a forgatás idejét. Ennél is konkrétabb bejelentés, hogy a film forgatókönyvírója és rendezője John Ridley író (rendezőként ez lesz az első komolyabb munkája - a szerk.), főszereplője pedig az amerikai rapper, André Benjamin, az OutKast duó sztárja.

A film tervezett címe: All Is By My Side, vagyis: Mindenki az én oldalamon van, és Jimi Hendrix életének sikeres, 1966-1967-es szakaszát dolgozza fel, amikor az Egyesült Királyságban élt. Ebben a zenész életét meghatározó szakaszban alakult meg együttese, a The Jimi Hendrix Experience, Noel Redding basszusgitárossal és Mitch Mitchell dobossal. Megjelentek első kislemezei és együttese első albuma, az Are You Experienced?, amelynek átütő sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy második helyre került a brit slágerlistán a Beatles együttes Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című lemeze után.

Hendrix a szigetországban érte meg először, hogy sztárként ünnepelték, új hangzású, torzított vagy süvítő hangú gitárszólói, improvizációi szinte szétfeszítették az elektronikus zene határait. Nemcsak zenéjével, megjelenésével sokkolta rajongóit, a hatás fokozására nemegyszer felgyújtotta gitárját a színpadon vagy fogával tépte a húrokat. Zseniális zenei képességeit a szakma is elismerte, pár év alatt Európában és az USA-ban fogalommá vált a neve.

Koncertjein a zenészvilág csillagaival együtt lépett fel, s 1969-es woodstocki szereplése rocktörténetet írt. Vitathatatlan, hogy ma is a legnagyobb gitárosként tisztelhetjük. A legtekintélyesebb könnyűzenei magazin, a Rolling Stones kétszer is összeállította minden idők száz legjobb gitárosának listáját, először 2003-ban, illetve másodszor 2011-ben, a százas lista első helyét mindkét esetben Jimi Hendrixnek ítélték oda. Sajnálatos, hogy azok közé a zenészikonok közé tartozik, akiknek életét beárnyékolta a kábítószer.

Korai halálát 1970-ben mégsem a drog okozta, a lehetséges öngyilkosság mellett ma az a verzió tűnik erősebbnek, hogy menedzsere, Michael Jeffery meggyilkoltatta a köztük támadt ellentétek miatt. A bérgyilkosok erőszakkal leitatták és bealtatóztatták, majd egy sállal megfojtották.

©

A Hendrixnek emléket állító filmalkotás nem az élettörténet szinte kideríthetetlen végfejleményével foglalkozik, ezt meghagyja az oknyomozó dokumentalistáknak. John Ridleyt és stábját sokkal inkább izgatja a gitáros történetének az a szakasza, amely a zenészüstököst süvítő gyorsasággal a fénylő életpálya legmagasabb pontjára juttatta az idén november 27-én 70 éve született Hendrixet.

Zenészként nehéz lenne összehasonlítani Jimi Hendrixet és André Benjamint. Viszont az André 3000 művésznéven tündöklő, Grammy-díjas rapper sokoldalú zenei pályafutását tanúsítja, hogy a hip-hop irányzatokon kívül nem idegen tőle a pop-, funk-, blues- és a fúziós jazz zene sem.

Az All Is By My Side címszerepére való felkérése találó választás lehet, mivel színészként és producerként sem ismeretlen. Népszerű amerikai televíziós sorozatfilmek kisebb-nagyobb szerepei után nagyjátékfilmekben (Revolver, Négy tesó, Csak lazán!, Volt egyszer egy másik Amerika, Fél-profi, Pusztító sziget) is lehetőséget kapott, s animációs filmek/sorozatok írója, producere és zenei rendezőjeként is jegyzik (3000 osztálya).

A változatos műfajú (akciófilm, vígjáték, zenés dráma) és szereposztású filmek után - ha ezt az Experience Hendrix LLC által támasztott feltételekben való megegyezés is lehetővé teszi - André Benjamin olyan jelentős szerepet kap, amelyben Hendrixet megszemélyesítve saját magát is emlékezetesen alakíthatja. Nem beszélve arról, hogy Jimi Hendrix halála után több mint negyven évvel végre elkészülhetne az első film a rockgeneráció máig legnagyobb gitárosáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Döntött az EU: rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

Döntött az EU: rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót