szerző:
MTI

Körülbelül száz programmal, egyebek mellett filmvetítésekkel, koncertekkel, műhelybeszélgetésekkel és biciklis városnézéssel várják az érdeklődőket július 1-je és 8-a között a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztiválon.

A július 7-i Budapest Pride felvonuláshoz kapcsolódó kulturális fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösséget érő hátrányos megkülönböztetésre, megerősítse a közösséget, valamint jobban összehozza azt a többségi társadalommal is - közölték a rendezvénysorozat szerdai sajtótájékoztatóján a Budapest Pride szóvivői.

Karsay Dorottya és Hanzli Péter beszámolója szerint a fesztivál megnyitóját vasárnap tartják az Odeon Lloyd moziban, ahol beszédet mond Majtényi László jogtudós és a lengyel Anna Grodzka, a világ egyetlen transznemű parlamenti képviselője; Kulka János színművész dalokkal, Erdős Virág költő pedig verseivel várja a közönséget.

Ezután tartják a fesztivál nyitófilmjének vetítését: a vígjátéki és drámai elemeket ötvöző, Parádé című szerb mozi a 2010-es Belgrád Pride körülményeit dolgozza fel. A fesztivál nyolc napja alatt 24 filmet láthat az Odeon Lloyd és a Kino moziban összesen 41 vetítésen a közönség.

Karsay Dorottya elmondta: a Bálint Házban 22 műhelybeszélgetést tartanak, egyebek mellett az LMBTQ emberek gyermekvállalási lehetőségeiről, a jogvédelem módjairól gyűlölet-bűncselekmények esetén vagy a magyar LMBTQ-történelem ellentmondásos személyiségeiről.

A Francia Intézet ad otthont Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint fellépésének, majd a Continuo zenekar barokk és reneszánsz koncertjének, míg a Pepita Ofélia bárban egyebek mellett Bán Zsófia, Nádasdy Ádám és Parti Nagy Lajos irodalmi estjét tartják Veiszer Alinda vezetésével.

Nem hiányoznak a programból a közösségi események sem: lesz rapid randi, bringás városnézés, gyalogtúra, és megtartják a Szabad mikrofonok éjszakáját is, amelyen bárki megmutathatja tehetségét. A fesztivál ideje alatt a Bálint Ház LMBTQ-barát keresztény és zsidó istentiszteletnek is otthont ad.

Karsay Dorottya a július 7-i Budapest Pride felvonulásról is beszélt. Elmondta, hogy délután pikniket rendeznek Civil faluval, koncertekkel és egyéb programokkal a Városligetben, ahonnan 16 órakor indul el a menet a rendőrség által biztosított útvonalon.

A fesztivál részletes programját a www.budapestpride.hu honlapon és a keddtől terjesztett programfüzetben találhatják meg az érdeklődők.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!