Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán

Egy műsorban szerepeltetni egy gyomorszondán táplált, négyéves, súlyosan beteg és nagyon szegény kisfiút, meg az egyhetes éhségsztrájkot bejelentő, milliárdos politikust, az mi?

Otrombaság, lelkiismeretlenség, ízléstelenség. A Tv2-n vasárnaponta jelentkező, őszi szezonját tegnap indító műsora esszenciája volt mindannak, ami miatt azt gondolom, hogy Ön túszul ejtett egy jobb sorsa érdemes csatornát, és azt permanensen mérgezi. Hagyja abba!

Amikor azt írom, hogy jobb sorsra érdemes, akkor például Till Attila Propaganda című műsorára gondolok. Az egy olyan produkció, amit joggal rakhatna ki a csatorna a kirakatba. Értékes tartalom, valódi beszélgetések, releváns szereplők, szakmailag is kimagasló színvonal. De megelőlegezhetjük a bizalmat a Voicenak is, ami a csatorna új énekes tehetségkutatója, és ha csupán annyit tesznek, hogy szó szerint megvalósítják a licencben leírtakat, már tuti, hogy egy minőségi műsorral gazdagodik a csatorna. Nekik is kell a hely, ugyanis a szombati X-Faktor az RTL-re viszi a szombat esti nézőket.

Vagy készülhetne egy valódi talk-show is a csatornán, például. Az ön műsora, kedves Hajdú Péter, nem az.

Hogy micsoda akkor?

Hajdú Péter
©

Hát, először is páros versmondás. Minden beszélgetős műsornál van előzetes felkészülés, hogyne, de a Frizbiben (és ez nyilván az ön műsorvezetői kvalitásairól is szól) lényegében szó szerint mondják fel a szereplők az előre egyeztetett szöveget. Ha nem így lenne, akkor például nem lehetett volna óriási szenzációként eladni azt az adást, amiben Zámbó Jimmy volt felesége azzal érkezett, hogy most elárulja, hogyan halt meg valójában az énekes, majd titokzatos mosollyal azzal zárta a történetmesélést, hogy „és akkor megszólalt a kakas”. Odáig volt megbeszélve.

De ez eddig még csak tapicskolás a Zs-kategóriás álcelebek pocsolyájában, elmegy, hisz ön is valahol e csapat tagja. Pont, ahogy a „Kovács Lázár volt szeretője” néven haknizó asszony, vagy a legutóbbi adás középső vendége, VV Nagy Ő Molnár Anikó, akinek teljesítményéről, szakmájáról, a közérdeklődést indokoló bármiféle jellemzőjéről most se tudtunk meg semmit. De mondom, sebaj, elmegy ez a mosásban.

Még röhögök is rajta, hogy Anikó által Szenes Andrea reinkarnálódott, újabb irreleváns asszony próbál úgy érdekes lenni, hogy találkozott hatalmas sztárokkal, mint például Don Swayze. Ő az elhunyt, valóban sztár Patrick Swayze öccse – de arról még külön sorozat is készült 1999-ben Movie stars címmel, hogy mennyire nem sikerült neki ugyanazt a pályát befutni, mint Patrick bátyjának. A vicces sorozatban még FRANK Stallone és JOEY Travolta is szerepelt, ugyanezért.

Amiért pedig ezt a Frizbi nevű borzalmat villámgyorsan be kell fejezni, az rögtön az első riportból kiviláglott. Hogy miért tapsoltatja meg a közönséggel a tényt, hogy egy négyéves kisfiú súlyos beteg, nem tud enni-inni, és egy szondán keresztül, közvetlenül a gyomrába kell préselni a pépesített ételt, nem tudom. Hogy az ostobaság vagy a számító gonoszság teszi, hogy még rá is kérdez szigorúan a gyerekre, hogy miért nem eszik rendesen, azt szintén nem tudom.

Azt tudom, hogy mai ismereteim szerint a Tv2 egy jóval okosabb, értékesebb, emberibb csatorna annál, mint amit a Frizbi mutat, és pont az ilyen műsorok miatt gondolják azt mégis, hogy a kereskedelmi tévék az emberi silányság terjesztői és gyűjtőpontjai. Miként fordulhat az elő, hogy abban a műsorban, ami tudottan kiemelt sztárgázsit fizetett például a jogerősen nőverő Damu Rolandnak, a beteg gyerek anyukája elmondja, hogy a kisfiú betegsége miatt pénzzé tették mindenüket, még a konyhát is, ezért nincs egy tűzhelyük, lavórban mosakodnak, maga vigyorogva átnyújt egy... na mit? Egy Pókember-figurát a gyereknek.

Nem tolnak be egy tűzhelyt (45 000 forint), vagy egy hűtőt (65 000 forint), nem jön be egy bútorbolt mosolygó igazgatója, hogy (a termékelhelyezésért cserébe) maga elintézte, hogy építsenek be nekik egy új konyhabútort gépekkel. Nem, maga adott egy műanyag bábut. Ott gázolt kötésig ennek a szerencsétlen családnak a nyomorában, kihasználta-felhasználta őket.

Majd minderre ráeresztette Gyurcsány Ferencet, aki bejelentette, hogy egy hétig nem fog enni. Nem érzi, nem érti, nem fogja fel, hogy micsoda otromba kontraszt van a két vendég között? Mondja csak, maga egy belemenős, innovatív, tökös riporter? Akkor ahelyett, hogy jópofaságnak szánt narancshalmot ad át, inkább győzte volna meg arról a milliárdos politikust, hogy ha már egy hétig nem eszik, a máskor erre költött pénzt adja oda az éhező családnak, a beteg kisfiúnak.

És itt, megint az egyeztetett szöveg, mikor „spontán” felemlíti, hogy ön szerint „egy nő, két férfi” szivárogtatta ki az őszödi beszédet, akolmeleg összekacsintás, így volt megbeszélve, eddig mehetünk el, gumicsont a népnek. Meg az álkérdés, hogy nem érti, mi a baj az előzetes regisztrációval, hiszen mindenki elmehet majd szavazni, aki regisztrált... Azt hiszem, az ilyenre Vitray Tamástól Bárdos Andrásig mindenki elégtelent szokott adni.

Hajdú úr! Ne tévessze meg az, hogy a legutóbbi adásnak az utolsó vendég okán esetleg az átlagnál jobb lesz a nézettsége. Gyurcsány Ferenc bejelentését akkor is ennyien nézték volna, ha azt bármilyen más műsorban, bármelyik másik csatornán teszi. Ezt így nem szabad folytatni, ezt azonnal be kell fejezni. Nézze meg közelebbről: nem Frizbi ez, hanem Kübli.

Utóirat: arról volt szó, hogy legalább a műsor honlapján közzéteszik, miként segíthet a beteg kisfiú családjának az, aki nem egy Pókember-figurát adna nekik. Nézem a honlapot, de egyelőre úgy tűnik, még ez is hazugság volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály Zoltán képviselő-jelölti indulása ellen

Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály Zoltán képviselő-jelölti indulása ellen

Meghalt a The Cars frontembere

Meghalt a The Cars frontembere

Rod Stewart először beszélt a prosztatarákjáról

Rod Stewart először beszélt a prosztatarákjáról

A tudósok szerint sem lehetetlen 122 évig élni

A tudósok szerint sem lehetetlen 122 évig élni

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

A Mészáros Lőrinc által használt luxusjacht óránként 200 liter gázolajat is elégethet

A Mészáros Lőrinc által használt luxusjacht óránként 200 liter gázolajat is elégethet