szerző:
Rác András
Tetszett a cikk?

Kedves olvasó, tisztelt nézők, akkora JANGOT látnak majd, hogy befele nő tőle a hajuk!

Sam Mendes drámát faragott az akcióhős köré. Nem is drámát, hanem egy eposzt. Nem is eposzt, hanem születéseposzt. Újjá- és megszületik Bond, ami természetesen nem történhet másképpen, mint ahogy Ian Fleming könyvében történt 6 évtizeddel ezelőtt. És nem történhet meg anélkül sem, hogy előtte meghal. El is mondja az előzetesben, nem lövünk le poént: az ő hobbija a feltámadás.

Sőt, még Flemingnél is flemingebbül születik meg, hiszen az utókor már sokkal mélyebben ismeri a szuperhőst, mint megboldogult szülőapja. Daniel Craig, a 23. hivatalos Bond-film főhőse előássa még a Goldfinger Aston Martinját is a régészeti mélyrétegekből, hogy az ezüst csodaautó előtt pózoljon a Skót Felföldön. A múltidézés lehetne akár hagyománytisztelet is, a Bond szerzők ugyanis kedvelik a rejtett relikviákat újra és újra beemelni a friss epizódokba, hogy pimaszul összekacsintsanak a rajongókkal a vásznon innen és túl. A film utolsó fél órája itt játszódik, a rozsdaszínű, ködös, kelta, mitologikus Skóciában, ami összekacsintásnak túl nyirkos. Ez más. Ez: vissza a szülőföldre, ahonnan a Fleming-család és Sean Connery érkezett.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Ahonnan Bond érkezett. Még azt is hallhatjuk, amit még soha: hogyan toborozták, miként vált 007-es ügynökké. Minden születéstörténet akkor izgalmas igazán, ha az egyszerű életfolyamatokon túlmutat, és kozmikus jelentőségű. Például ha a szuperhős ikertestvérrel jött a világra. Ők ketten együtt ugyanazok, mégis egymás tökéletes ellenpólusai.

A gonosz iker Raoul Silva (Javier Bardem). Ilyen gonosz ellenfele még nem volt Bondnak, hogyan is lehetett volna, ha egyszer Bond maga a Jin és Raoul az ő Jangaj. Persze, könnyű felsorolni a korábbi ellenségeket, Goldfingert (Gert Fröbe), Dr No-t (Joseph Wiseman), Alec Trevelyan-t (Sean Bean), hogy hők is jangok, de igazándiból ők csak jangosak, jangicák esetleg teljes erőbedobással jangulnak. Gonoszak, igen. Legendásan veszélyesek, igen. De az igazi Jang mégiscsak Raoul.

Bondnak szép, férfias sebe van. A kolléganő belelőtt, persze merő jó szándékból. A kolléganőnek egyébként politikailag korrekt bőrszíne és erotikusan csilingelő hajtincsei vannak, ráadásul úgy töri az ártatlan statiszta autókat, mint egy haragos afrikai pogány istennő. A szép férfias seb ejtése után már csak megcsodálja a heget, mindezt testre simuló ruhában, aminek kontúrjából megtanulhatjuk, hogy a kolléganő karcsú mint egy S betű.

Szóval míg Jin harci hege maszkulin és öltöztet, addig a Jang defektje torzó és rejtegetésre ítélt. Bond hűséges gyereke M-nek, akiről pontosan tudjuk, hogy maga a királynő. Azaz tudjuk, hogy a skót Bond a brit uralkodóház lojális és igazságos tömeggyilkosa. M mint, Mami.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Raoul haragos gyerek, ahogy az előzetesben is elmondja: „Mami nagyon rosszul viselkedett.” Mami tényleg csúnyán elbánt vele, ezt még Mami is tudja, belátja. Raoul, a Jang ezért ellopja a világ kémszerv… majdnem lelőttük. Ellopja.

Mami ugyanígy bánt Jinnel is, aki azonban visszatért, és újra kiáll mellette. Ez a rendes gyerek ám. A világ kémszervezetei mostantól egy családi dráma alakulásától függenek.

Bond alfahím.

Raoul, nos, gyanús, hogy klasszika filológus.

Bond rövidhajú.

Raoul hidrogénezett hosszú hajú. Már-már a wikileakses Julian Assange-ra gondolnánk.

Bond lő és üt. Ökölbíró.

Raoul robbant. Terrorista.

Bond nem röhögi el a vicceit.

Raoul elröhögi a vicceit.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Bond konzervatív. Megfelel neki a Dan'l Fraser .475-ös kaliberű duplacsövű vadászpuska, és a vadásztőr.

Raoul hekker. Csodakódokkal pusztít.

Bond dugja a nőket.

Raoul öli őket. Ez hülye. Nézzék meg, milyen nőt öl meg. Nincs az a texasi balfék, aki egy hozzá hasonló észak-koreai kémnőt megölne. Igaz, Raoul klasszika filológus.

De mégiscsak ikrek. Bond is elegáns, Raoul is elegáns. James szmokingban megküzd ázsiai verőlegényekkel és egy komodóval is, mégis makulátlan marad szerelése. Raoul már-már ficsúr. Még leszámolásra is trendi bőkabátban és fekete garbóban érkezik.

A családi dráma nem is felkavaró, hanem megrázó. Azonnal tessék jegyet venni.

007 - Skyfall

Rendező: Sam Mendes

Főszereplők: Daniel Craid, Helen McCrory, Javier Bardem, Judi Dench, Ralph Fiennes

hvg.hu-értékelés: 5/5

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó megemlített két súlyos kihívást, amivel szembenéz a világ

Szijjártó megemlített két súlyos kihívást, amivel szembenéz a világ

A Finn-öböl jegén táncolta el a hattyú halálát egy orosz balerina – videó

A Finn-öböl jegén táncolta el a hattyú halálát egy orosz balerina – videó

Bővült a lista: 9 féle mellékhatást okozhatnak a koronavírus-vakcinák

Bővült a lista: 9 féle mellékhatást okozhatnak a koronavírus-vakcinák