szerző:
MTI

Kilenc európai hírügynökség archívumából összesen egymillió, részint eddig publikálatlan történelmi fotó vált elérhetővé az Európai Unió kulturális portálján, az Europeana honlapon. A gyűjteményt, amelynek digitalizálásához az Európai Unió is hozzájárult, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó- és fotóarchívumának több mint 117 ezer fotója is gazdagítja.

Művészeket, tudósokat, politikai, történelmi és közéleti eseményeket vagy akár a hétköznapi életet bemutató, a XX. században, hagyományos technikával készült fényképekkel gazdagodott az Európai Unió kulturális örökségmegőrzést célzó portálja - mondta Talyigás Judit, az MTVA Sajtó- és fotóarchívumának vezetője. Az europeana.eu címen elérhető oldal létrejöttét több mint két éven át tartó digitalizálási munka előzte meg. 

Kodály Zoltánról, Madaras József, Töröcsik Mari színészekről, Veres Péter íróról, Papp László olimpiai bajnokról, az '56-os eseményekről, kis vidéki falvak életéről és elfelejtett népszokásokról, valamint az adott korszak hétköznapi pillanatairól is szerepelnek eddig nem látott fotók a gyűjteményben, de például a II. világháborúban készült fényképek is széles körben elérhetővé váltak az oldalon. 

Az olaszországi ANSA hírügynökség kezdeményezésére indult az a projekt, amelynek keretében az Európai Unió összesen százötvenezer fotó digitalizálásához járult hozzá. Az MTI, majd az MTVA - amelynek fotóarchívumában mintegy 13 millió fotónegatív van - ennek keretében több mint 17 ezer fényképén tudta elvégezni a szükséges munkákat, emellett további százezer, korábban digitalizált fényképével járult hozzá az európai honlap létrejöttéhez. 

Talyigás Judit elmondta azt is: a teljes feldolgozást az MTVA munkatársai végezték. Mintegy tizenöt munkatárs kapcsolódott be a fényképek kiválogatásába,  retusálásába, valamint a kutatómunkába. A fotókhoz ugyanis nemcsak az eredeti képaláírásokat rögzítették, hanem új magyarázó szövegeket is illesztettek melléjük, emellett háttéranyagok is segítik a képen látható esemény vagy személy megismerését. A fényképeket a helyszínre és más adatokra utaló kódokkal is ellátták és több mint 33 ezer képet angol nyelvű dokumentumokkal is kiegészítettek az archívum munkatársai.  

A portál elkészítését egy informatikai együttműködés is megelőzte - fűzte hozzá Talyigás Judit, aki az oldal jelentőségét abban látta, hogy a magyar kultúra megismerhetőbbé, a közmédia archívuma pedig nyitottabbá vált általa. Mint mondta, a fényképek szabadon megtekinthetőek, igaz, kis méretben, az itt elért képek a kívánt méretben az MTVA-n keresztül meg is vásárolhatók. A honlapon a magyar és az olasz hírügynökség fényképei mellett a belga, a német dpa, a spanyol EFE, a portugál Lusa, a lengyel PAP, és a dán Scanpix valamint az epa fotói láthatók.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zuckerberg kiadta a parancsot: csak androidos telefont szabad használni

Zuckerberg kiadta a parancsot: csak androidos telefont szabad használni

"Magyarország megnyitja határait a menekültek előtt. Elképesztő..."

"Magyarország megnyitja határait a menekültek előtt. Elképesztő..."

Több ezren tüntettek a cseh miniszterelnök lemondásáért Prágában

Több ezren tüntettek a cseh miniszterelnök lemondásáért Prágában

Több százmilliós csalást leplezett le az OLAF Magyarországon

Több százmilliós csalást leplezett le az OLAF Magyarországon

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia, és beolvasott a magyar kormánynak

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia, és beolvasott a magyar kormánynak

Ebben az autóalkatrész-gyárban már drónok repkednek az alkatrészekkel

Ebben az autóalkatrész-gyárban már drónok repkednek az alkatrészekkel