szerző:
Népszabadság
Tetszett a cikk?

Az elmúlt 130 év legnagyobb leépítését nem lehet botrány nélkül megúszni, nincs viszont egyetlen munkaügyi perük, és sztrájk sem volt – mondta a Népszabadságnak adott interjúban a Magyar Állami Operaház új főigazgatója. Ókovács Szilveszter szerint 150-200 új státusz nyílik meg az intézményben, nemsokára Mesterművész-díjat adnának át Tokody Ilonának, és ősszel indul a Gördülő Opera című programjuk. Beszélt arról is, hogy rendezni szeretné felkérni Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház távozó igazgatóját.

Gyakorlatilag befejezték a leépítést az Operaházban, és 2013 már a bővülésé lesz, egyebek mellett azért, mert újranyitják az Erkel Színházat – mondta Ókovács Szilveszter. Arra a kérdésre, hogy mi értelme volt 144 álláshelyet megszüntetni, ha 150-200 újjal gyarapodnának, a főigazgató azt válaszolta: akik maradtak, sokkal többet dolgoznak, nőtt a fegyelem és a színvonal. Másrészt mások az elbocsátás és felvétel belső arányai: több muzsikust vesznek fel, mint küldtek el, és kevesebb adminisztrációs státuszt létesítenek, mint szüntetnek meg.

Az Operában a legjobbaknak kell dolgozniuk, ezért több szűrőn át válogatják majd a jelentkezőket – ígérte.

Tokody Ilonával kapcsolatos konfliktusáról azt mondta: nem hasonlította a szopránénekest meztelen futballhuligánhoz, amikor felszólalt egy társulati ülésen. Ehelyett a főigazgató úgy fogalmazott: ami történt, arra emlékeztette, mint mikor a játék ünnepét megzavarja a pályára berohanó meztelen férfi. Hozzátette, hogy ma már másképpen fogalmazna, „de az ok-okozati logika és az igazság nem odaát van”.

Tokody Ilona személyiségi jogi pert indított az ügyben. Ókovács Szilveszter ezzel kapcsolatban mondta, hogy a tanulságokat levonta, de ötmillió forint megfizetéséről szó sem lehet. „Ugyanakkor április 27-én arra készülök, ha nem is a főigazgató-aspiráns Tokody Ilonának, de a nagyszerű pályát befutott szopránénekesnek átnyújtsam a Nemzet Színésze cím mintájára 2002-ben létrehozott Mesterművész-díjat” – jegyezte meg az interjúban.

Az Operaház főigazgatója beszélt arról is, hogy ősszel indul Gördülő Opera című programjuk: egy régi tradíció alapján körbejárják két vasúti vagonnal azokat a megyei jogú városokat, amelyeket érdekel ez a felajánlás. Elsőként Káel Csaba Don Pasqualéját viszik turnéra. A városoknak olyan konstrukciót kínálnak, amelyben csak a szállási és az étkezési költségeket kell kifizetniük, a jegybevételt ott hagynák, de a pénzből Erkel színházi bérletet kell vásárolniuk a dolgozóiknak.

Ókovács Szilveszter az interjúban azt is mondta: szerinte nem volt fair, ahogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház új igazgatóját szétszedték. Az igazgató pályázatokat elbíráló bizottságban a szavazáskor Alföldi Róbertnél tartózkodott, és Vidnyánszky Attilára voksolt, mert őt jobbnak tartotta erre a pozícióra, bár élvezettel olvasta mindkét pályázatot. Alföldi Róbertet ugyanakkor nem akarta leszavazni, mivel ősszel díjat adott a produkciójának, és fel akarja kérni rendezni az Operába – ígérte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy év után ismét megjelent a klímaváltozás szó a Fehér Ház honlapján

Négy év után ismét megjelent a klímaváltozás szó a Fehér Ház honlapján

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt