szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 2 ezer kiadó részvételével megkezdődött csütörtökön a lipcsei könyvvásár, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja, amelyen díjakat is kiosztottak.

A 17. század óta rendszeresen megrendezett vásárra az idén 43 országból 2063 kiállító érkezett. Vasárnapig összesen nagyjából 100 ezer kötetet mutatnak be, köztük 20 ezer új kiadványt.

A kelet-németországi nagyváros könyvvására az egyik legnagyobb szabású irodalmi rendezvény Európában. Nem szigorúan szakmai esemény, mint például a frankfurti könyvvásár, hanem az olvasóknak rendezett fesztivál, amelyre a szervezők várakozása szerint nagyjából 160 ezren látogatnak el. A kiállítók 350 helyszínen összesen több mint 2500 eseményt, könyvbemutatót, felolvasást szerveznek számukra.

A magyar stand koncepcióját a Balassi Intézet berlini kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) dolgozta ki. A német nyelven frissen megjelent magyar műveket nemcsak a kötetre koncentráló hagyományos könyvvásári, könyvmarketinges megoldásokkal mutatják be, hanem multimediális, mozgóképes installációkkal és nagyszabású grafikai elemekkel. A vásár egy forgalmas pontján, egy könyvesbolt és egy kávézó mellett felállított stand központi látványelemei Rejtő Jenő univerzumát mutatják be. A berlini Elfenbein Kiadó a Piszkos Fred, a kapitány és Az elveszett cirkáló után legutóbb Az elátkozott part című Rejtő-regényt is kiadta németül.

A könyvvásár alkalmából összesen négy díjat osztottak ki. Az úgynevezett Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját a vásár előestéjén adták át, az elismerést Klaus-Michael Bogdal kapta az Europa erfindet die Zigeuner - Eine Geschichte von Faszination und Verachtung (Európa feltalálja a cigányokat - történet az elbűvölésről és megvetésről) című 2011-ben megjelent munkájáért. 

A Lipcsei Könyvvásár Díját három kategóriában - szépirodalmi, műfordítói és szakkönyv kategóriában - osztják ki. Ezekre 141 kiadó összesen 430 könyvvel pályázott. A zsűri az előválogatás során kategóriánként öt alkotást választott ki, majd ezek közül nevezte meg a díjazott munkát. 

A könyvvásár szervezőinek csütörtöki közleménye szerint a szépirodalmi kategóriában David Wagner Leben (Élet) című kötetét díjazták, a műfordítói díját pedig Eva Hesse kapta meg Ezra Pound Cantók című munkájának német fordításáért, amely Die Cantos címmel jelent meg. A szakkönyv kategória díját Helmut Böttiger nyerte el a Die Gruppe 47 - Als die deutsche Literatur Geschichte schrieb (A Gruppe 47 - Amikor a német irodalom történelmet írt) című kötetével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja