szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendőrök, biztonsági őrök és a Sirályt védő aktivisták foglalták el péntek délutánra a Király utcai művészeti központ különböző szintjeit.

Péntek reggel a VI. kerületi önkormányzat biztonsági szolgálatának tucatnyi embere törte be az ajtót, és szállta meg a Sirályt. A kultúrális centrumot évek óta jogi hercehurca jellemzi, legutóbb tavaly májusban záratták be.

Péntek reggel kilenc órakor a biztonsági cég emberei lecserélték a zárat a Király utcai művészeti központban. A helyre a biztonsági emberek nem engedtek be senkit, azonban a Marom Egyesület 15 aktivistája bennmaradt. A hvg.hu tudósítója szerint jó hangulat volt benn, a kintiek cigarettát és kekszet adtak a benn lévőknek, cserébe ők kávét készítettek a kinn állóknak.

Délután 3 órára azonban körülbelül 40 klubtag visszafoglalata a Sirályt, akik a hátsó bejáraton jutottak be a helyiségbe. Sára, a Marom Klub Egyesület egyik tagja a hvg.hu-nak azt mesélte, reggel arra lett figyelmes, hogy biztonsági őrök cserélik le a zárat, majd egy körül már nem engedtek be senkit. Így fél 3 körül páran úgy döntöttek, bemennek a hátsó ajtón.

Ezután folyamatosan újabb klubtagok érkeztek, körülbelül 70 ember alkottak élőláncot a pincében. Közben a másik oldalon is megérkezett az erősítés: két új biztonsági és négy rendőr biztosítja a helyszínt, akik eddig nem intzékedtek.

Délután öt óra körül többen úgy döntöttek, hogy megpróbálnak feljutni a földszinten keresztül az első emeletre, ahol reggel óta tartózkodnak az egyesület tagjai. A földszinten lévő biztonsági őrök azonban elzárták az útjukat, illetve a hátsó bejárati ajtót is elállták, mindezt a helyszínen lévő rendőrök előtt. A rendőrök egyike a hvg.hu tudósítójának füle hallatára arról beszélt, hogy a földszinten és az első emeleten lévők jogszerűen, birtokon belül tartózkodnak.

A pincében rekedtek között jelenleg két hír terjed: az egyik szerint a biztonsági őröknek semmilyen okirat nincs a kezükben a foglalásról, a másik szerint a pincében lévők helyzetejogilag bizonytalan.

Egy éjszaka alatt kellett volna kiüríteni a klubot

Schönberger Ádám, a Marom Klub Egyesület vezetője elmondta, csütörtök délután fél 5-kor kaptak egy levelet a Fővárosi Önkormányzattól, hogy ma reggelig el kell hagyniuk a helyet. "Különösen felháborító, hogy pont Pészách előtt ilyen módszerrel akarják kirakni az egyesületet a helyről, egy egész fesztivált, a Negyed 6 Negyed 7 Fesztivált szerveztünk ide az ünnep alkalmából" – mondta az egyesület elnöke.

©

A Sirály Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a Marom Klub Egyesület felszólítja a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt.-t (BFVK), hogy „erőszakos megoldások keresése helyett térjen vissza a helyzet tárgyalásos rendezéséhez”. Mint írták, készek megállapodni, hogy ésszerű határidőn belül átadják az ingatlant, amennyiben azonban a BFVK nem hajlandó tárgyalásos megoldásra, jogi úton érvényesítik az igazunkat és birtokvédelmi eljárást kezdeményeznek magántulajdonunk védelmében.

Szerintük ugyanis a kiürítésre szabott határidő nem elegendő az ingatlan elhagyására és egyesületünk tulajdonában levő eszközök biztonságos eltávolítására, így a BFVK. ultimátuma a Marom Klub Egyesület működését veszélyezteti. Emellett a kerület biztonsági emberei akadályozzák működésüket és meggátolják őket, hogy a tulajdonukban álló tárgyakhoz hozzáférhessenek, éppen ezért azokra a behatolás idején bent tartózkodó tagjaik vigyáznak.

Az Index információ szerint kormányzati körökben úgy tartják, hogy a Sirályban szervezték a közelmúlt több ellenzéki megmozdulását, így székházfoglalást is. Schönberger is megerősítette, hogy az utóbbi időben sok civilszervezet, egyetemista tartott gyűlést a Sirályban, ugyanakkor arról ő nem hallott, hogy bárki a hellyel kötötte volna össze az ellenzéki tüntetéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyvenhárom koronavírusos beteg halt meg kedden

Negyvenhárom koronavírusos beteg halt meg kedden

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Keanu Reeves levágta a haját a Mátrix 4-re

Keanu Reeves levágta a haját a Mátrix 4-re