szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Déri Múzeum igazgatója vizsgálatot rendelt el a három Munkácsy-kép – az Ecce homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt – aktuális állapotának felmérésére, amelynek eredményéről tájékoztatják a közvéleményt – jelezte az intézmény kedden.

A dokumentum egyidejűleg cáfolja azt a sajtóértesülést, amely szerint szállítás közben maradandóan megsérült volna az Ecce homo.

"2012 nyarán a bécsi Künstlerhausból Debrecenbe történő szállítás során Munkácsy Mihály Ecce homo című festményének vászna egy részén a kibontás után deformálódást észleltek a restaurátorok. Ez a deformálódás megnyomódás következtében keletkezett. A restaurátorok alaposan megvizsgálták a festményt, és elvégezték a szükségesnek ítélt beavatkozásokat. Azonnal nem értek el kielégítő eredményt, de a főrestaurátor annak a reményének adott hangot, hogy a feszítés során – és a megfelelő klíma hatására – megszűnik a vászon elváltozása. Már a felfeszítés során örömmel lehetett látni a vászon kisimulását. Hetek múlva teljesen eltűnt a deformálódás, vagyis nem történt maradandó sérülés" – részletezte a történteket a múzeum közleménye.

A dokumentum szerint az Ecce homo Bécsből Budapestre történő szállítását nem a Déri Múzeum rendelte meg, hanem a Magyar Nemzeti Galéria, így a szállítócéget sem a Déri Múzeum választotta ki.

Ilyen méretű képek (az Ecce homo 405x650 cm nagyságú) szállítása mindig veszélyeket rejt magában. Az elmúlt két évben a Munkácsy-trilógiát több helyszínen, Pécsen, Budapesten és Bécsben is bemutatták. Ezt a Déri Múzeum rekonstrukció miatti zárva tartása tette lehetővé és indokolttá – olvasható a közleményben, amely emlékeztetett arra, hogy nemzetközi együttműködés jött létre Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Galéria, a Munkácsy Alapítvány, a Künstlerhaus Wien és a Déri Múzeum között.

A közönség részéről ugyanis elementáris igény mutatkozott a képek együttes megtekintésére. "Ládában, feltekerve tartani az Ecce homót felelőtlenség és pazarlás lett volna."

Az elmúlt év nyarán remélhetőleg végleg hazatért a trilógia. A Déri Múzeum Munkácsy Terme jelentős átalakításon ment keresztül: európai színvonalú lámpák biztosítják a tökéletes megvilágítást, sikerült teljesen besötétíthetővé tenni a termet, és biztosított a képek állagának védelme is. 2013. január 21-től a látogatók számára adott a lehetőség, hogy fényjátékkal kísért bemutató keretében nézzék meg a festményeket – olvasható a Déri Múzeum közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Márciusban újabb 500 ezer kínai vakcina érkezik

Szijjártó: Márciusban újabb 500 ezer kínai vakcina érkezik

Hegyekben állnak a vakcinák a német raktárakban

Hegyekben állnak a vakcinák a német raktárakban

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált