szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szivárvány Misszió emlékeztet: tavaly és tavalyelőtt a rendőrség nem engedélyezte a melegfelvonulást, a Fővárosi Törvényszék bírálta felül mindkét esetben a rendőrségi határozatot. Idén június 30-tól július 7-ig tart a Budapest Pride Fesztivál. Az Amnesty International felszólította a rendőrséget, hogy az idei rendezvényt ne tiltsa be.

Idén június 30-án kezdődik és július 7-én ér véget a változatos kulturális és közösségi programokat kínáló, egyhetes 18. Budapest Pride Fesztivál - tudatta közleményben a Szivárvány Misszió Alapítvány.

A Budapest Pride Felvonulást július 6-án, szombaton tartják - a rendezvényt hétfőn bejelentettük a rendőrségnek. Hiszik, hogy a jelenlegi politikai és társadalmi kontextusban elengedhetetlen a szolidaritás, az egymásért és másokért való aktív kiállás - ez a fesztivál üzenete 2013-ban - írja a Misszió.

A Budapest Pride Fesztivál Közép-Kelet-Európa legnagyobb múlttal rendelkező nagyszabású leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) eseménye és így igen komoly szerepet tölt be a térség mozgalmainak életében. Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál évek óta egyre több résztvevővel, helyszínnel és programmal zajlik - tavaly több mint 100 program várta a látogatókat. A 2013-as program júniustól lesz elérhető a fesztivál honlapján - írják a szervezők.

Az utóbbi két évben a rendőrség megtiltotta a rendezvényt; az LMBTQ emberek és támogatóik gyülekezési jogát a Fővárosi Törvényszék azonban mindkét esetben biztosította és a rendőrség határozatát hatályon kívül helyezte. Reméljük, hogy idén a bejelentésünket a rendőrség tudomásul veszi és a felvonulást megfelelően biztosítja.

Az Amnesty International Magyarország is közleményt adott ki, amelyben felhívják a Budapesti Rendőr-főkapitányság figyelmét, hogy a Szivárvány Misszió Alapítvány által most bejelentett rnedezvényt nem tilthatja be jogszerűen azzal az indokkal, hogy az esemény tervezett útvonala a főváros közlekedését aránytalanul zavarja és a közlekedés rendje más útvonalon nem biztosítható.

Szivárvány: Tovább romlott a melegek helyzete

Az utóbbi három évben a demokrácia, az alkotmányosság és a jogállam szisztematikus leépítése zajlik Magyarországon - olvasható a Szivárvány Misszió közleményben.

A politikai helyzet az LMBTQ emberek számára tavaly óta tovább romlott, amit jól jelez az Alaptörvény negyedik módosítása és az új Polgári Törvénykönyv elfogadása, amely súlyos következményekkel jár a magyarországi LMBTQ emberek jogait tekintve. Hisszük, hogy egy olyan államban, ahol vannak, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek, nem csak az érintettek szabadsága sérül, hanem az egész társadalomé - írja a Szivárvány Misszió.

A nonprofit Szivárvány Misszió Alapítvány által évente megrendezett Budapest Pride fesztivál célja a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, az LMBTQ emberekkel szembeni sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára - írják a szervezők.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Szájer lebukása felgyorsíthatja a Fidesz kilépését a Néppártból

Szájer lebukása felgyorsíthatja a Fidesz kilépését a Néppártból