szerző:
Rác András
Tetszett a cikk?

A bostoni robbantás meglepte Amerikát és a világot. Pedig akadnak olyanok, akik azt állítják: ismerik a terroristákat és a biztos ellenszert is.

Úgy tűnik, a filmesek többet tudnak a terrorról, mint az elhárítók. Ismerik a támadók motivációját, elveit, fegyvereit és azt is, hogyan lehet legyőzni őket.

1. Syriana (2005, r.: Stephen Gaghan)

Egy beszólós film, ahogy azt George Clooney-tól el is várjuk. Bocsánatkérés nélkül ábrázolnak jó arabokat és rossz amerikaiakat. Természetesen találkozunk rossz arabokkal is, például az intrikus emír fiúval, aki saját bátyja ellen szövetkezik a hataloméhes jenki olajmágnással. És belebotlunk jó amerikaiakba is, mint a szerető apával, aki tragikusan elveszíti egyik fiát, miközben energetikai tanácsokat ad egy jó arabnak, az emír másik fiának.

A legnagyobb erénye a filmnek az, hogy érthetővé teszi, miként válik valaki öngyilkos merénylővé. Két pakisztáni fiú, akik az ocsmány nyomorból (szaúdi vendégmunkások) a még ocsmányabb nyomorba csúsznak (munkanélküliség), egy vallásos iskolába kerülnek. Kapnak szállást, enni, inni, és ami a legfontosabb: értelmet nyer körülöttük a világ. Egy nyájas oktató pedig ráveszi őket, hajózzanak neki egy olajfúró platformnak, persze vigyenek magukkal bombát is.

2. Hazugságok hálójában (2008, r.: Ridley Scott)

Leonardo DiCaprio kergeti a mini-Osamát. DiCaprio figurája, Roger Ferris ügynök az, aki nem csupán beszél arabul, hanem tényleg érti a közel-keleti lelkületet.

Nem hasonlít rá egy cseppet sem az amerikai kényelmet élvező, elhízott tartótiszt, Edward Hoffman (Russell Crowe). Ő már intrikus, önfejű, hazug, mint az a világ, amit Ferris megpróbál legyűrni. De mivel Ferrisnek nem sikerül legyőznie a környezetét, és ez a kísérlet majdnem az életébe kerül, kiszáll.

3. Szükségállapot (1998, r.: Edward Zwick)

Na, ez egy igazi lepra film, és még gyanús is. Még 9/11 támadások előtt készült a film, és mégis New York ostromát vizionálja. A Nagy Almát sorozatrobbantás éri. Anthony Hubbard (Denzel Washington) FBI ügynök és William Devereaux tábornok (Bruce Willis) együtt kergetik a muzulmán terrorista sejteket, csakhogy útjuk mindenképpen szétválik. Devereaux tábornok hadsereggel vonul a városba, fogolykínzásokat vezényel, és börtönbe zárja a gyanús polgárokat. Igazi terrorral válaszol a terrorra, amit Hubbard igazságos FBI ügynök nem tűrhet. Természetesen az utóbbi módszerek bizonyulnak célravezetőnek.

4. Zero Dark Thirty - A bin Laden-hajsza (2012, r.: Kathryn Bigelow)

Az idei Oscar nagy esélyeseként indult Kathryn Bigelow rendezőnő filmje, aki már korábban bebizonyította Bombák földjén mozijával, hogy igazán jól kezeli a ma dúló nagy világháború témáját. A magyarul A bin Laden-hajszaként megismert eposzban az első számú terrorista fejedelem után folytatott hajtóvadászatot meséli el, és egy pillanatra sem fordítja el a tekintetét a sötétebb epizódokról.

A film egyik legtöbb kritikát és gratulációt kiváltó eleme a fogolykínzások bemutatása. Bigelow arra vigyázott, hogy csupán mint ismert tényt mutassa meg, mi történt a CIA-börtönökben. Se mellette, se ellene nem szólal fel. Csak történetet mesél, és felnőttként kezeli a közönséget.

5. Az Elnök emberei (1999-2006, Aaron Sorkin)

A tévétörténelem egyik legnagyobb sikere a Fehér Ház stábjáról és magáról az Amerikai Egyesült Államok elnökéről szól 7 évadon keresztül. A 8 évet, vagyis két ciklust felölelő sorozatban többször visszatér a terrorista szál egy Bahji nevű fiktív szervezettel a középpontban. Persze pontosan tudjuk, a Bahji az al-Kaidának felel meg, de az Oszama-örs sosem rabolta el az elnök lányát – így aztán egy képzelt terrorcsoport követi el az emberrablást a sorozat 4. évadjának a végén.

6. Michael Collins (1996, r.: Neil Jordan)

Ahogy a Syriana bemutatta, miként válik két fiatal öngyilkos merénylővé, ez az ír függetlenségi harcokról szóló dráma a terroristák szemszögéből meséli el a történelmet. Akik ennek megfelelően már nem is terroristák, hanem illegalitásba vonult, vakmerő szabadságharcosok, akik a független Írországért küzdenek az 1920-as években az (egyébként valódi történelmi szereplő) Michael Collinsszal az élen.

7. Amikor a farok csóválja… (1997, r.: Barry Levinson)

Egy rendkívül szórakoztató szatíra, amelyben a Fehér Ház ravasz tanácsadója (Robert de Niro) kamuháborút indít egy albán kamuterrorista hálózat ellen, azért, hogy az elnök szexbotrányáról eltereljék a figyelmet a választások előtt. Ahhoz, hogy igazán hitelesek legyenek a hamis híradófelvételek, egy hollywoodi producert (Dustin Hoffman) kér fel a háborús jelenetek, a hősök temetése és egy új nemzeti induló megkomponálására.

8. 24 (2001-2010, Robert Cochran, Joel Surnow)

Egy újabb sikersorozat, amelyből 8 évad alatt megtanuljuk, hogy Jack Bauer, a terrorelhárítás vezető ügynöke egy nap alatt ruházza meg az ellenséget.

9. Szikla (1996, r.: Michael Bay)

A katona, akit nem becsül meg hazája, könnyen válhat tömeggyilkossá, különösen akkor, ha egy saját egységet toboroz. Francis X. Hummel (Ed Harris) tábornok és zsoldosai egy szigorúan őrzött katonai bázisról ideggázt és hordozó rakétákat lopnak, majd elfoglalják az Alcatrazt, és onnan terrorizálják Amerikát. Szerencsére a az elegáns brit exügynök (Sean Connery) és az FBI okostojása (Nicholas Cage) megakadályozzák.

10. Batman – A sötét lovag; felemelkedés (2008, 2012, Christopher Nolan)

Akár A sötét lovagot, akár a Felemelkedés nézzük meg, mindkét esetben terroristák ejtik túszul Gotham Cityt. Ezekben a filmekben megtaláljuk az esszenciális gonoszt és az éles egysorosokban megfogalmazott terrorista filozófiát. Joker az anarchiáról, Bane a szegénység lázadásáról ad közre örök bölcsességeket.

11. Rosszfiúk (1999, r.: Sas Tamás)

Méghogy nincs magyar terror! Sas Tamás borzalmas filmjében egy vidéki fiúintézetben a rosszfiúkat egy ambiciózus nevelőtiszt (Stohl András) paramilitáris csapattá szervezi. Természetesen mindezt politikai célokra használja.

12. Túsztörténet (1989, r.: Gazdag Gyula)

Nincs szükség nagy társadalomfilozófiai vagy vallásos indíttatásra ahhoz, hogy valaki terroristává váljon. Személyes célból is vállalhat valaki fegyveres akciót.

Két srác szeretne nyugatra költözni, de nem kaphatnak útlevelet, mivel apjuk belügyes. Elszántságukban úgy döntenek, hogy túszul ejtenek 18 lányt egy kollégiumban, életükért pénzt és egy repülőt követelnek. Kemény öt nap következik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés 2020-ban

Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés 2020-ban

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült