szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ritka gazdagságú viking leletre bukkant egy 16 éves fiú Dániában: 1939 óta nem volt példa hasonlóra.

A fiú fémdetektorral pásztázva a talajt egy mezőn Dánia északi felén összesen 365 tárgyra bukkant, köztük 60 ritka pénzérmére. Ilyen mennyiségű viking kori pénz 74 éve nem került elő a földből Dániában. A fiút barátai gyakran kinevették kutatási hóbortja miatt.

Az érmék a rajtuk lévő keresztmotívum alapján feltehetően a 10. századból származnak, Kékfogú Harald "hivatalos" nevén I. Harald Gromsson uralkodásának időszakából. Kékfogú Haraldnak oroszlánrésze volt a kereszténység elterjesztésében Skandináviában.

A király aki idővel Dánia után Norvégia uralkodója is lett azért kapta a Kékfogú állandó jelzős előnevet, mert nagyon szerette az áfonyát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dragomán: Tóth Kriszta szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Dragomán: Tóth Kriszta szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Itt a teljesen megújult Mercedes C-osztály

Itt a teljesen megújult Mercedes C-osztály

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei