szerző:
BI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor nem akar újabb, a Nemzeti Színház igazgatóváltásához hasonló ügyet a Vígszínház körül, ám első számú tanácsadója Balázs Péternek adna szabad utat. Eszenyi Enikő távozása szavazatvesztést jelenthetne Tarlósnak és a Fidesznek, továbbá előrevetít egy nemzetközi színházi blamázst is. Balázs a pályázatában közben a közútról, a friss kenyérről ír, és a társulat megfelezéséről.

Mint írtuk, a Vígszínház vezetésére augusztus 26-ig Eszenyi Enikő és Balázs Péter pályázott. A főváros által felkért szakmai bizottságok szeptember 5-én meghallgatták az igazgatójelölteket, ennek eredményeképp mindketten 3 szavazatot kaptak a bizottságtól. Később kiderült, hogy Balázs nem nyújtott be a pályázatához a gazdasági tervet, s ezt csak – szabálytalanul – egy nappal a bizottsági ülés előtt pótolta.

A végső döntést a fővárosi közgyűlésnek kellett volna meghozni, de múlt csütörtökön a képviselők eredménytelenné nyilvánították a pályázatot. A zárt ülésen történtekről egyelőre nem közöltek hivatalos információt, de hamarosan új pályázatot írnak ki.

A játszma

A Vígszínház igazgatójának kinevezése természetesen a politikai játszma része. Úgy tudjuk, ezúttal sem Orbán Viktor, sem Tarlós István nem akar olyan felfokozott hangulatot gerjeszteni, mint ami kialakult a Nemzeti Színház vezetőcseréje miatt. Orbán úgy látta volna jónak már Alföldi esetében is, ha a volt igazgató kapott volna egy másik színházat. A miniszterelnökség viszonyait ismerő forrásunk szerint színházügyekben korábban több emberre is hallgatott a miniszterelnök, mára már szinte csak Eperjes Károllyal és esetleg Vidnyánszky Attilával tárgyal e témában.

©

Balázs Pétert azonban, úgy tudjuk, pont Eperjes beszélte rá, hogy induljon el a Vígszínház-pályázaton, sőt vannak, akik a nemzet Szamócája gondolatait vélik felfedezni a beadott dokumentumában.

Az tehát nem kérdés, hogy Orbán legfőbb szaktanácsadója kinek a nevét súgja a miniszterelnök fülébe. Balázs kinevezése ugyanakkor egyrészt várhatóan beindítaná a nem kívánt "Nemzeti 2.0"-jelenséget, másrészt a kormányban is vannak, akik nem Balázs-pártiak. Balog Zoltán humánminiszter például állítólag nem örülne, ha Eszenyi menne, hiszen a jelenlegi igazgató „szakmailag és nézőszámilag” is bizonyított.

A Vígszínház és a választások

Balog ráadásul fővédnökséget vállalt egy Eszenyi által összegründolt, és a régió egyik legjelentősebb színházi eseményének ígérkező projekthez. A jelenlegi igazgató a pályázatában külön kiemelte, hogy korunk egyik legnevesebb rendezője, Robert Wilson rendezne 1914 címmel darabot a prágai, a pozsonyi nemzeti színház és a Vígszínház közös produkciójaként. A többnyelvű előadást mindhárom színház bemutatná. Kérdés, hogy Robert Wilson Balázs Péterrel is vállalná-e ezt a feladatot, vagy ragaszkodik a nemzetközi szinten is ismert Eszenyihez. Tény, hogy újabb nagy nemzetközi blama volna, ha Wilson nem akarna a Vígszínház esetleges új vezetésével együtt dolgozni.

Tovább bonyolítja a helyzetet (és zavarja meg, úgy tűnik, a fővárosi képviselőket), hogy Tarlós sem akarja Balázst, mert ezzel, úgy gondolja, szavazatokat veszítene a következő főpolgármesterségért vívott csatában. A "kis színházak" (József Attila, Új Színház) átengedése politikai koncnak még elment, de egy olyan igazi és jól működő népszínház elengedése, mint a Víg, már sok szavazatot jelenthetne jövőre a főpolgármester ellen.

Balázs Péter a Fidesz tisztújító kongresszusán.
©

Talpalatnyi csík vagy közút

A színházvezetői capriccio végkifejlete tehát a politikusok számításain, érdekein dől el, kevésbé számítanak a szakmai érvek, de azért érdemes a két aspiráns pályázatát elolvasni. Eszenyi Enikő már régen nyilvánosságra hozta a dokumentumát, Balázs Péter írását – bár azt nyilatkozta, hogy augusztus végétől hozzáférhető a neten – csak a napokban ismerhettük meg.

Balázs Péter a pályázatban többek között azt írja, hogy talpra kell állítani a Vígszínházat, amely "minden derűs magyar polgár színháza kell hogy legyen". A családoknak kínálna színházat, "általános, katartikus, transzcendens, jellemfejlődésre, nagy alakításokra alkalmas színpadi műveket, melyek erkölcsi tanulsággal szolgálnak minden esetben, ha műfajilag sokszínűek is".

A szolnoki direktor az előszóban ezekkel a szavakkal tisztázza a társulattal kapcsolatos gondolatait: "a színház nem csak az ott működő színészek gyülekezete – mint az elvetett búzamag és az illatozó friss kenyér közötti hosszú út – hanem sok-sok elengedhetetlen részmunka, mely önmagában is teljes, szükségeltetik ahhoz, hogy a végeredmény egyáltalán létrejöhessen".

A vezetői hozzáállás kapcsán pedig így ír: "Aki egymaga jár és örvend, hogy a maga részére már kitaposott egy talpalatnyi csíkot, nem úton jár, csak ösvényen. Az út az, ahol többen elférnek. A közút az, ahol mindenki járhat, aki betartja a közlekedési szabályokat, aki jogkövető magatartásával igazi polgár, és azt nem kisajátítani vágyik, hanem feloldódik a közösség adta csodálatos lehetőségben."

Balázs Péter pályázatának alcíme: A stílus maga az ember.

Elegáns stílus

Előrevetíti, hogy gyökeres átalakulások várhatók a társulat összetételében, mint írja, aki az általa leírt elvekkel nem tud azonosulni, aki ezt az "új, elegáns stílust nem szereti", attól meg kell válni. "Az új igazgató kinevezésével feltehetőleg mozdul a társulat" – folytatja -, "illetve megméretés után mozdítani kell azt, és egy 10-12 fős arra érdemes garnitúrából érdemes ezeket a nem csak magyar, de európai színházi törekvéseket megsegíteni."

©

Futótűzként terjed az az ezek szerint nem is alaptalan hír a szakmában, hogy a fél társulatot elküldené Balázs, de a színészeket más is nyugtalanítja. Balázs tervei szerint kemény kézzel irányítaná és "állítaná talpra" az intézményt, valószínűsíthető, hogy kimaradna a repertoárból Alföldi Mephistója is.

Hogy az új pályázati kiíráson ki nyer, az még a jövő – politikai – zenéje. Szombaton mindenesetre a Nemzeti Színház új bemutatójának "repi-előadásán" Kövér László, Schmitt Pál, Halász János mellett Kerényi Imrétől Jókai Annáig, Kovács Ákosig szinte a teljes jobboldali értelmiség felvonult egyfajta demonstrációképp.  

A Vitéz lélek egyik szünetében Balog Zoltán humánminiszter és Balázs Péter mindenesetre tudósítónk szerint elmélyülten beszélgetett, a diskurzus pedig érinthette a Vígszínház-pályázatot is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hamvay Péter: Elszállóág

Hamvay Péter: Elszállóág

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon

Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon

Mit jelenthet a Fidesz felfüggesztése a Néppártban?

Mit jelenthet a Fidesz felfüggesztése a Néppártban?

Kiborult Győzike műsorán egy roma polgárjogi aktivista

Kiborult Győzike műsorán egy roma polgárjogi aktivista

Már rendelhető az Energizer fél tégla mobilja, ami 50 napig is kibírja egy feltöltéssel

Már rendelhető az Energizer fél tégla mobilja, ami 50 napig is kibírja egy feltöltéssel