szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az állam le akarja nyúlni a zenészek jövedelmének negyedét. A tervek szerint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) osztaná szét az eddig többek közt Lovasinak, Kiss Tibinek, Bródy Jánosnak járó pénzt. A zenésztársadalom nyílt levélben tiltakozik. Balázs Fecó szerint mindig rajtuk húzzák a nadrágszíjat, Németh Lojzi úgy véli, valakinek anno nem jutott elég pénz, és most újraosztaná a jogdíjakat.

"Biztos újraosztják a piacot" – nyilatkozott a Korálból ismerős Balázs Fecó a hvg.hu-nak. A jobboldali elkötelezettségét nem titkoló zenész-zeneszerző azt is elárulta, hogy bár nem lát a kulisszák mögé, nincsenek illúziói a témában. "Állandóan rajtunk húzzák a nadrágszíjat, pedig már lassan nincs hova" – fakadt ki. Fecónak meggyőződése, a tervezet elfogadását saját, fél évszázados karrierje is megsínylené.

"Tiltakozunk az ellen, hogy az Országgyűlés több tízezer alkotó és előadó (zenész, író, filmes, képzőművész) zsebéből akarja jogos jövedelmének 25%-át kihúzni" – kezdődik a magyar művészek országgyűlési képviselőknek címzett, október 4-ei keltezésű nyílt levele, melynek petíciórészét olyan hangszeresek, rezidens hírességek látták el digitális aláírásukkal, akik megéreznék a vágást. A valószerűtlenül hosszú, meglepetésekkel teli névsorban többek között ott található Kiss Tibi, Lovasi András, Bródy János, Geszti Péter, Zséda, Pély Barna vagy éppen Mező Misi neve is.

Mező Misi nem örül
©

Az  indítvány elfogadása esetén jövő évtől a magyar művészek jogdíjaiból származó bevétel 25%-át a díjakat megállapító közös jogkezelő szervezet (esetünkben az Artisjus) köteles az éves beszámoló elfogadását követő 60 napon belül az NKA számára átadni. Amennyiben az Artisjus vezetősége a törvényjavaslat elfogadását, valamint 2014 január 1-jei életbelépését követően úgy dönt, nem mond le bevételeinek negyedéről az állam javára, az jogszabálysértésnek minősül. Ennek következtében az NKA elnöke (aki nem más, mint Balog Zoltán humánminiszter), vagy alelnöke (L. Simon László) felügyeleti intézkedést kezdeményezhet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál a jogkezelő szervezettel szemben.

A tervezet ellen tiltakozók szerint arra viszont nincs semmiféle biztosíték, hogy az átadott összeg a megfelelő emberekhez jut el. "Az NKA teljesen saját hatáskörben döntené el, mit kezd azzal az összeggel, amiről az alkotók, előadók – közel százéves hagyomány alapján – maguk által meghatározott kulturális célokra mondtak le" – olvasható a nyílt levélben, mely alig pár héttel azután született, hogy az NKA kisebb botrányokkal megszórva, közvetve többek közt a nemzeti-radikális Kárpátia zenekarnak ítélt meg állami támogatást. L. Simon László akkor közleményben hangsúlyozta, a NKA döntéshozóinak nem feladata a poltikai mérlegelés.

A tervezet megszavazását szinte kész tényként kezeli a Bikini együttes – idén augusztusban Magyar Érdemrend Lovagkereszttel kitüntetett – basszusgitárosa, Németh Alajos, aki – mint azt a hvg.hu-nak elmondta –, leginkább attól tart, hogy a közös jogkezelő szervezetek közbenjárása nélkül a jogdíjak nem a megfelelő zsebekben landolnak majd. "Egyáltalán nem biztos, hogy azok, akik ezentúl a jogdíjak eloszlásáról döntenek, tudják majd kik a magyar zeneszerzők, ki tett le bármit is az asztalra" – fakad ki Németh, majd az ok-okozati együtthatót is megpedzegeti: "persze akár rivalizálás is lehet a háttérben, de szerintem valószínűbb, hogy valakinek anno nem jutott elég, előfordulhat, hogy az L. Simon Laci megsértődött".

módosító javaslat szövegében az olvasható: a 25%-os direkt sarc nem a haszonélvezők kizárását jelenti, sokkal inkább – a közös jogkezelő szervezetek támogatási politikájának kihagyásával – az NKA-nak való átadás kiszámíthatóságát szolgálja. A jelenleg a magyarországi jogdíjrendszer csúcsán üldögélő Artisjust gyakran érik a bevételek önkényes elosztását firtató támadások, ám ez sem akadályozhatta meg a szervezetet abban, hogy a régióból elsőként csatlakozzon a nemzetközi jogvédő óriáshoz, az Armoniahoz.

Kinek szól?
©

"A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől. Visszautasítjuk ezt a beavatkozást a magánautonómiánkba, és elvárjuk, hogy bármilyen rendszerszintű módosítás előtt az alkotmányos véleményezési jogunkkal élhessünk" – áll a nyílt levélben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem kikötőt, hanem elhagyott ipartelepet vett a kormány Triesztben

Nem kikötőt, hanem elhagyott ipartelepet vett a kormány Triesztben

Malmőben mutatkozhat be a legjobb magyar street food hely

Malmőben mutatkozhat be a legjobb magyar street food hely

Szívműtét vár Dózsa Lászlóra

Szívműtét vár Dózsa Lászlóra

Évi 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon

Évi 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon

Apja elhibázott golfütésétől halt meg egy hatéves amerikai kislány

Apja elhibázott golfütésétől halt meg egy hatéves amerikai kislány

T-Systems-felvásárlás: a rendszer hálójában

T-Systems-felvásárlás: a rendszer hálójában