szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Létezik egy Horvátok Tanácsa Franciaországban nevű szervezet, amely a kultikus énekes Rolling Stonesnak tett kijelentésén háborodott fel. Dylan ellen már vádat is emeltek.

Vádat emeltek Franciaországban Bob Dylan amerikai énekes ellen rasszista gyűlöletkeltés gyanújával egy tavalyi interjúban elhangzott szavai miatt - közölte kedden a párizsi ügyészség szóvivője.

Az eljárást a Horvátok Tanácsa Franciaországban (CRICCF) nevű civil szervezet kezdeményezte a francia hatóságoknál tavaly novemberben arra hivatkozva, hogy Dylan a Rolling Stones magazin 2012. szeptemberi számában megjelent interjúban olyan kijelentéseket tett, amelyek a horvátok elleni gyűlöletkeltésként értékelhetők.

A 72 éves legendás énekes a szóban forgó interjúban arról beszélt, hogy a rasszizmus ma is mennyire visszatartja Amerikát. "A feketék tudják, hogy voltak olyan fehér emberek, akik nem akarták megszüntetni a rabszolgaságot. (...) Ha egy rabszolgatartó vagy Ku-Klux-Klan-tag vére csörgedezik az ereidben, azt a feketék megérzik. Ez a dolog a mai napig tovább él. Éppen úgy, ahogyan a zsidók megérzik a náci vért, a szerbek pedig megérzik a horvát vért" - fogalmazott Bob Dylan. 

A CRICCF szerint ezek a szavak - ahogy a magazin francia kiadásában megjelentek - sértik a Franciaországban hatályos, rasszista gyűlöletkeltés elleni jogszabályokat. A Rolling Stones-interjú után számos horvát rádióadó döntött úgy, hogy nem játssza le Bob Dylan dalait.

"Nincs bajunk a Rolling Stones magazinnal vagy Bob Dylannel mint énekessel, de az elfogadhatatlan, hogy egyenlőségjelet tegyenek a horvátok és a horvát háborús bűnösök közé" - mondta a The Guardiannek Vlatko Maric, a CRICCF szóvivője.

A franciaországi székhelyű horvát szervezet jogásza elmondta, nem anyagi kártérítést követelnek, hanem azt akarják elérni, hogy Bob Dylan szavaiért kérjen bocsánatot a horvátoktól. 

Dylant néhány hete értesítették az ellene folyó eljárásról, amikor Párizsban járt, hogy átvegye a francia kormány által neki adományozott Becsületrend kitüntetést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!