szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adófizetők pénzéből eddig több mint 70 millió forint ment el arra, hogy leforgassanak két részt Usztics Mátyás Végzős kezdők című filmsorozatából – számolt be az Átlátszó Blog.

Több mint 60 millió forintot költött az MTVA Usztics Mátyás új tévésorozatának első két részére – írja az Átlátszó blog az ORFK-tól megkapott támogatási szerződésre hivatkozva.

A Magyar Gárda-alapító színész pályakezdő rendőrökről forgat szappanoperát, amelyet Usztics nyilatkozata szerint a Belügyminisztérium azért támogat, mert fontosnak tartja a rendőri testület 2006-ban megtépázott önbecsülésének javítását.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az MTVA Végzős kezdők című, háromszor tizenkét részes filmsorozatát rendezi Usztics Mátyás, aki a forgatókönyvírója, a producere és a főszereplője is a produkciónak. A filmet öt országban: Magyarországon, Horvátországban, Ukrajnában, Lettországban és Azerbajdzsánban forgatják. Az MTVA egyelőre két részt rendelt be Usztics sorozatötletéből, amely fiatal rendőrökről szólna. Ha az MTVA-nak tetszik a leforgatott két rész, akkor berendelhetik a teljes sorozatot is.

Az Átlátszó szerint az ORFK támogatási szerződést nem kötött, de 2013 augusztusában megállapodást írt alá az MTVA-val és az Amely Kft.-vel (az Usztics-család cége) televíziós pilot műsorszám gyártására. Az ORFK pénzbeli támogatást nem nyújt, de a forgatókönyvet szakmailag felülvizsgálja, valamint engedélyezi hogy a rendőrség eseményein, gyakorlatain, telephelyein a stáb ingyen forgathasson.

Az ORFK továbbította azt a szerződést, amelyből kiderül, mennyit fizet az MTVA a két leforgatott pilot részért. A gyártás előkészítéséérért ez alapján az MTVA 7 980 000 Ft plusz áfát, a két leforgatott, 52 perces epizódért pedig 52 513 66 Ft plusz áfát fizet az Amely Kft.-nek, ami kijelenti, hogy megszerzi még emellé a 20%-os közvetett állami támogatást. Az adófizetőknek tehát eddig több mint 70 millió forintba került a produkció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra