szerző:
Ivanyos Judit
Tetszett a cikk?

Általában a pesti éttermek ugranak be mindenkinek, mintha Budán nem is lennének jó vagy megközelíthető helyek. Pedig érdemes ellátogatni például az egykori Bartók mozihoz, a néhai városmajori kispostához vagy akár a Lövőház utcába. Hol kaphatók a legfinomabb tapastálak? Hol ehetünk grillezett tintahalat vagy marinált pisztrángot? Hol nyúlhatunk bele a szomszéd tányérjába? Budai étteremmustra – megfizethető különlegességeket kerestünk.

Pata Negra Tapas Bar

Tágas helyiség, idilli mediterrán enteriőr, jellegzetes spanyol csempe mindenütt. A pavlovi reflexeink hamar beindulnak, amikor érkezés után nem sokkal megpillantjuk a pult felett lógó étvágygerjesztő spanyol sonkákat. A tapasbár, "klónozva" a Kálvin téri elődjét, 2009-ben nyitott meg a Frankel Leó út 55-ben – ahol előtte már több vendéglátóhely is működött, többek között a legendás, ám öregségére lepusztult Poco Loco. Nem csak az étlap azonos, hanem a hely hangulata is. Az étterem nagy előnye, hogy a laktózérzékenyekre, a vegetáriánusokra és a gluténérzékenyekre is gondolnak, az étlapon kis piktogramok jelzik az ételek ilyetén besorolását.

A konyha pedig hozza a tapasbártól elvárt bőséges kínálatot, van itt minden: spanyol sonkák, sajtok, olívabogyók, de választhatunk sajttal sült padlizsánt, bikafarkat kacsamájmártásban, vaslapon sült sertésszüzet dinsztelt hagymával is. A tapaskülönlegességek árai alapanyagtól függően 600 és 2000 forint között mozognak. Ha pedig már fulladásig kóstoltunk mindent, az ételeket közép-felső kategóriás spanyol borokkal öblíthetjük le – a kínálat széles, az árak magasba törnek, például a vörös Cuvi tinto roble decije majd 500 forint. "A tapas előnye, hogy bárhogyan párosíthatóak az ízek. Válaszd azt, amit éppen kívánsz, aztán kóstolj hozzá újabb falatokat a melletted, vagy az előtted ülő tányérjából is"– tanácsolta Mókusz Szilveszter, a hely egyik tulajdonosa.

Kattintson galériánkért!
©

A Pata Negrá-sok szerint sok szempontból érdemes Budán éttermet nyitni: a budai kerületek egyelőre még kiaknázatlanok, azonban a közösség kifejezetten nyitott a jó helyekre. Állítólag a budai lokálpatrióták nem szívesen mennek át a Duna túlsó oldalára – itt könnyebb kialakítani egy törzsközönséget. Nagy eltérés a pesti miliővel szemben, hogy itt sokkal kevesebb a turista, szabad asztalt is könnyebb találni, mivel az éttermek sincsenek folyton tele. A tulajdonospáros közel húsz éve foglalkozik vendéglátással, az első, pesti Pata Negrát idén tíz éve nyitották meg. „Több évet éltem Valenciában, onnan jött az ihlet. Évente többször megyünk közös spanyolországi tanulmányútra az újabb ötletekért” – mesélte Szilveszter.

Nemo Fish & Chips & Salad Bar

A Nemo Fish már megnyitása előtt hatalmas érdeklődésre tett szert azzal, hogy a Facebook-oldalukon szinte minden fontos eseményről beszámoltak – még a gázóra-beszereléséről is tájékoztatták a követőket. A nyitással ugyan az eredetileg tervezetthez képest fél évet késtek, de szeptember 29-én végül beindult a Lövőház utcai halas étkezde. „Azonnal megrohamoztak minket” – állítja Hole Viktor, az étterem egyik tulajdonosa. 

Egyesek azonnal kifordulnak a helyről, amikor megcsapja őket a jellegzetes tengeri herkentyűs konyhaillat. A halfanok viszont azt is végignézhetik, hogyan készülnek a legkülönfélébb kreálmányok a hely látványkonyhájában. A két részre osztott pincehelyiségben korábban egy asztalosműhely működött.  A berendezés az újrahasznosítás jegyében valósult meg: bontott parasztházak ajtói háttámlaként szolgálnak, a hatalmas tükröt a falon pedig építkezésről hozott pallókból rakták össze, és egykori iskolai székeken fogyaszthatjuk el a napi haladagunkat. A Nemo Fishben még a családosokra is gondolnak, van pelenkázó, és játszósarok is. Jó időben néhány asztalt kipakolnak a sétálóutcára.

Kattintson galériánkért!
©

Napközben inkább a gyorséttermi jelleg dominál, este pedig magasabb osztályba lépnek. Ebédidőben főként a fish and chips és a Nemo fishburger fogy (1000-2000 forint), vacsoraidőben előkerülnek a speciálisabb fogások, például van fogasfilé, bébipolip, grillezett tintahal és kékkagyló is (2000-3000 forint). A halkülönlegességek mellé pedig különböző borokat, proseccót (habzóbor) kortyolgathatunk (ez sem olcsó,de miért is lenne az: 500 forint/deci). Az aránylag szűkre szabott kínálat nem csak a halmániások igényeit elégíti ki, például erdei gombaleves, és többféle saláta is felsorakozik az étlapon.

A hely  időnként workshopoknak és borvacsoráknak is helyet ad (10 000 forint/fő). A tervek szerint havonta egyszer a helyi családsegítő klienseit, és az idősek otthona lakóit is meghívnák egy exkluzív halvacsorára – az egyeztetések még folynak a II. kerületi önkormányzattal.

Egyébként még két halas hely nyílt a közelmúltban Budán. Múlt év végén a Déli pályaudvarnál, a Bubba's Grill, a napokban pedig a Kolossy tér közelében, a Szépvölgyi úton tátotta ki a száját egy cápa – az új halas étterem, az Oceans 21 bejárata az óriás tengeri ragadozó fejét imitálja. 

Fióka

A Fióka alig egy hónapja, december elején nyitott meg, nem messze a Majorka nevű teraszos, hamburgerezős helytől, ami igen népszerű a budai ifjúság körében. A János-kórház és a 61-es villamos közelében található egymagában ácsorgó téglaépület valamikor egy postának adott helyet.  „A Rózsadomb és a Szabadság-hegy találkozásánál rengeteg ember megfordul, és a környék közönsége nagyon nyitott az újdonságokra” – mondta Bokor János, a Fióka egyik üzletvezetője.

Lazac steak zöldségtortával - kattintson galériánkért!
©

A Fióka két részre osztható: a bejárathoz közeli rész inkább bárjellegű, míg a hátsó részen elegánsabb, "fehér abroszos" éttermi koncepció valósul meg. A belső miliő egyszerre otthonos és elegáns, egy kis hegyi idillel megspékelve. A hely kialakításánál nagy gondot fektettek a részletekre, például a tapétától kezdve a tányérokon és a poharakon keresztül szinte mindenhol visszaköszön a  fióka motívum. "El akartunk mozdulni a mára halálra unt retrótól, és a minimáldizájntól” – fejtette ki az üzletvezető.

Az étlap szintén két pólus jegyében áll: a nehezebb főételek mellett lehetőség van könnyebb falatok majszolgatására is a sör vagy a bor mellé – például van baconba tekert chilis datolya grillezve 900 forintért, és erősen ajánlott a helyben készülő lilahagymalekvár is. Az egyedi gasztrokreálmányok közül a sláger például a rozé kacsa aszalt szilvás káposztás rétessel és mandulás krokettel (3300 forint). Az alapanyagokat kizárólag hazai termelőktől szerzik be, a mézet Noszvajról, a tejterméket Nagykőrösről, a pisztrángot pedig a Szalajkavölgyből hozatják. A borok többek között az egri Kovács Nimród pincészetből és a mádi Budaházy Pincészetből érkeznek.

A Fióka eddig leginkább a budai lokálpatriótákat hódította meg, de úgy tűnik, kezdi a pesti gasztrofetisisztákat is a túloldalra csábítani.

Semmi Extra

A Móricz Zsigmond körtér közelében, a Bartók Béla úton lévő Semmi Extra névre keresztelt gastropub tavaly októberben nyílt meg. Belépve látványkonyha fogad bennünket, és az intenzív burgerillat azonnal felszökik az orrunkba. Tele van a hely: a családoktól kezdve, a harmincas irodistákon keresztül, a körtér aluljárós breakeseig mindenki felvonul. Első benyomásra a kétszintes tágas helyiség kialakítása valahol egy hetvenes évekbeli magyar menza és egy klasszikus amerikai hamburgeres párosítására emlékeztet bennünket. Az egyik tulajdonos szerint azonban az enteriőrnek semmi köze a retróhoz, sokkal inkább az industrial (ipari) stílusra hajaz.

Kattintson galériánkért!
©

Nem is olyan régen a budaiak egyik főhadiszállása a híres Bartók mozi működött itt, az étterem pedig megőrzött valamit az egykori hangulatból. A kiszuperált és itt új életre kelt moziszékekre lehuppanva megkóstolhatjuk a kacsamájjal megspékelt burgert 1000 forintért, amelyet menüben (szörppel és sült krumplival) 1400 forintért is megkaphatunk. A konyha gyorsan elkészíthető, de mégis speciális fast foodokat kínál. Van meditrerrán bulgursaláta sült paradicsommal 1100 forintért, de ugyanennyiért ehetünk falafelt is vagy grillezett zöldséges tortillát. A napi menü itt, főétellel és választható levessel, már 920 forintból megvan. Ha pedig mégis valami extrára fájna a fogunk, kipróbálhatjuk a zöldpesztós nyelvhalat. A hely üzemeltetői eddig mindig pesti helyeken dolgoztak, de most meglátták a fantáziát az éttermes szempontból eddig elhanyagoltabb budai oldalon is.

Hai Nam Pho Bistro

Az Október 23. utcában található vietnami étkezde valahol egy kifőzde és egy középkategóriás étterem között helyezkedik el. A vendéglő 2013 februárjában nyílt meg, de a sikere, úgy tűnik, azóta is töretlen – a hely előtt a hétköznapi ebédidőben általában sorok állnak. A távol-keleti ízekre szakosodott bisztró jó fekvésének köszönhetően leginkább a környékbeli egyetemistákat és irodai dolgozókat vonzza. De ide jönnek sokan azok közül is, akik régebben a Gyömröi úti Sárkány piac 29-es épületéig vándoroltak, hogy becélozzák Pest sokáig egyeduralkodóan autentikus vietnami kifőzdéjét, a Hoa Sen-t.

Kattintson galériánkért!
©

A keleti gyorséttermektől eltérően itt nem ragadnak az asztalok, az ételek pedig friss alapanyagokból és természetesen frissen készülnek el. A menü fogásaiban a délkelet-ázsiai stílhez méltóan erősen dominál a hagyma, a koriander, a chili, a gyömbér, a fahéj, és jó hír, hogy a húst sem spórolják ki az ételekből. A konyha többféle különlegességet rejteget: kaphatunk marinált pisztrángot 1690 forintért, a tamarindszószban főtt királyrákért 1590 forintot kérnek, a gyömbéres "marhapörkölt" 1390 forintért. Garantáltan laktat a helyi sláger, a névadó pho leves, jellemzően marhahússal, amelynek adagja 1100 forint. Desszertként ehetünk sült almát vagy sült banánt 490-ért. A vegák sem maradnak itt éhen, mivel vannak húsmentes levesek és főfogások is. Ihatunk Vietnamból importált szénsavmentes üdítőket, amelyeknek nagy erőssége, hogy nem okoznak azonnali cukor-túladagolást, így még az ételek ízét is érezzük. Egy itteni ebéd után pedig biztosan nem fog el minket az úgy nevezett – fejfájásos – kínai kaja szindróma, tekintve, hogy a vietnami konyhán nemigen kedvelik az ízfokozó nátrium-glutamátot.

A családi vállalkozásból még a gyerekek is kiveszik a részüket. A vietnami tulajdonos a két fiáról, Hai-ról és Nam-ról nevezte el az éttermet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!