XII. századi fürdőt rejtettek egy spanyol tapasbár falai
A Cervecería Giralda tulajdonosai csak legendának hitték, hogy az építmény valaha egy fürdőnek adott otthont.
A Cervecería Giralda tulajdonosai csak legendának hitték, hogy az építmény valaha egy fürdőnek adott otthont.
Reprezentatív jellegű felmérések szerint az úti célok kiválasztásánál manapság már nemcsak a kifejezetten hedonista gourmet turistáknál szerepelnek első helyen a gasztronómiai szempontok, s csak utána a látnivalók, nevezetességek, a szellemi táplálék. Az utazók egyre inkább kíváncsiak egy-egy ország, nemzet konyhájára. Erre alapozva szerveződik most júniusban az El Bulli örökséghét Barcelonában.
Elég nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi fő-fő vezető és a korábbi magyar miniszterelnökök, király híján köztársasági elnökkel megfejelve egyikük törzshelyén egy asztalhoz ülnének vacsorázni. S ennék, amit a pórnép.
Ez is csak egy lepény, mégis kikérné magának a degradálást. Minden spanyolok tortillája az andalúz kocsmákban épp úgy ott a pulton, mint az önérzetes katalánoknál, vagy a baszkoknál. Ő a fő tapas otthon és házon kívül, de létjogosultsága van az elegánsabb éttermekben is.
Általában a pesti éttermek ugranak be mindenkinek, mintha Budán nem is lennének jó vagy megközelíthető helyek. Pedig érdemes ellátogatni például az egykori Bartók mozihoz, a néhai városmajori kispostához vagy akár a Lövőház utcába. Hol kaphatók a legfinomabb tapastálak? Hol ehetünk grillezett tintahalat vagy marinált pisztrángot? Hol nyúlhatunk bele a szomszéd tányérjába? Budai étteremmustra – megfizethető különlegességeket kerestünk.
Míg Németországban tekintélyes politikusok a lóhús botrányba keveredett termékeket jótékonykodnák oda segélyszervezeteknek, addig a nyakig válságban lévő Spanyolországban Michelin-csillagos séfek állnak egy-egy szolidaritási akció mellé.
Egy vidám reklámfilmmel népszerűsítik a tipikus spanyol ételt Japánban. Bár az ibériaiak véleménye szerint a japánok kreációjának nem sok köze van az eredetihez, azért büszkék rá, hogy a Felkelő Nap országában ily módon is növelik az érdeklődést Spanyolország iránt.
Még hogy minden spanyolok betevő tapasa csak a borokhoz passzolna. A tabudöntögetésben élenjáró katalán csodaszakács most azért lépett szövetségre a sörösökkel is, hogy bebizonyítsa, tapas minden jó italhoz jár. Sőt, mindenhol, mert ha az űrbe nem is lövi ki, de világkörüli útra indítja falatkáit.