szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Február a függőségek hónapja a Spektrumon. Zacher Gábor szerint semmiben nem különbözik az alkoholtól, drogtól való függőség, mondjuk a Facebook-függőségtől.

Függőnek lenni betegség, amelynek megvannak a testi és pszichés tünetei. „Persze amikor szóba kerül a függőség, szinte mindenki az úgynevezett rossz függőségekre gondol, úgymint alkohol, kábítószer, dohányzás, játékszenvedély. De mi a helyzet a többi függőséggel: koffein, vásárlás, számítógép, Facebook, csokoládé, edzés, vásárlás, szex.” – teszi fel a kérdést Zacher Gábor toxikológus.

A Spektrum televízió annak kapcsán kérdezte az elismert szakembert, hogy februárban kimondottan a függőségekről, ezek kultúrtörténetéről, hatásairól vetít dokumentumsorozatokat, a témák igen széles skáláján. Zacher szerint a rossz függőségekkel szemben vannak előítéleteink, mert ez gyakran nem minket érint, hiszen mi függők vagyunk. De miben különbözik egy heroinfüggő vagy éppen egy alkoholista egy Facebook-függőtől? – teszi fel a kérdés a főorvos. A válasza: semmiben, csak más a társadalmi megítélése.

Magyarország a 10 millió függő országa, ami persze ez így túlzás, de vajon merünk-e szembenézni önmagunkkal, beismerjük-e saját függőségeinket, akarunk-e változtatni rajtuk?

A Spektrumon február a függőségek hónapja. A televízió bemutatja az ópium, az egyik legrégebbi orvosság történetét. De a képernyőre kerülő sorozatok megismertetnek a marihuána kultúrtörténetével, a rehabilitáció működésével, és olyan kérdéseket vetnek fel, mint „Lehet-e szabadulni az alkohol csapdájából?” és „Vajon a kockahasért való küzdelem megéri-e, hogy közben egészségünket veszélyeztessük a szteroidokkal?”.

Zacher szerint ezen függőségek mellett sokat kellene beszélnünk a függőségekről, hiszen ebben mi magunk is benne vagyunk, minden egyes embert érint, mindenki függő”. Állítása szerint egyébként maga is függő, azaz családfüggő, csokoholista, nikotinfüggő, koffeinfüggő, munkaalkoholista és edzésfüggő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toroczkai László is koronavírusos

Toroczkai László is koronavírusos

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt