szerző:
hvg.hu

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Orbán Viktor, hogy a hétvégén visszakaptuk a Magyarországról származó római kori Seuso-kincs felét. A kormányfő szerint ez Magyarország családi ezüstje, amit 4,5 milliárd forintért, "jó áron" sikerült visszavásárolni, bár azt nem árulta el, kitől. A Seuso-kincset közel negyven évvel ezelőtt találták a Balaton környékén, majd nyomuk veszett.

Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincs felét – jelentette be Orbán Viktor szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón, majd a Parlament Delegációs Termében leleplezett hét darab ezüst tálat és egy réz üstöt. Utána percekig csak a fényképezőgépek exponálását lehetett hallani.

A kincset a Terrorelhárító Központ emberei szállították haza hétvégén.

Orbán Viktor és Baán László leleplezés közben
©

A miniszterelnök elmondta, hogy a visszaszerzés 15 millió euróba került, amivel Orbán Viktor szerint Magyarország jó üzletet csinált. Amikor ugyanis 1990-ben New Yorkban a korábbi tulajdonos, Lord Northhampton el akarta árverezni a kincseket, az előbbi összeg háromszorosa volt a kikiáltási ár.

A 15 millió euró nagyjából megfeletethető annak a 4,5 milliárd forintnak, amelyből a Szépművészeti Múzeumnak vásárolt a kormány valamilyen – eddig titokban tartott – műtárgyat. Szakértők korábban arra tippeltek, hogy Courbet aktképét vásárolták meg a múzeumnak, de a jelek szerint a Seuso-kincsről volt szó.

©

A tárgyak visszaszerzésére évek óta törekszik a magyar kormány, az eddigi tárgyalások azonban nem vezettek eredményre. Egészen eddig sikertelenül próbáltuk bizonyítani, hogy a kincset Magyarországon, Polgárdi közelében találták meg. Magyarország "családi ezüstjének" tulajdonjogáról sosem mondtunk le – fogalmazott Orbán.

A Seuso-kincs a római hadsereg egyik egykori helytartójáé, bizonyos Seusóé lehetett, akinek a Balatonnál (akkori nevén Lacus Pelso) lehetett villája. A tizenöt tagból álló ezüst készletet, amely a Krisztus utáni 4. századból származik, feltehetően magyar kincsvadászok találták meg, majd eladták, és később azok nemzetközi árveréseken bukkantak fel. A magyar állam sorra indította a pereket a visszaszerzésükre, hiába. Nyolc évvel ezelőtt a kincsek eladósorba kerültek.

A teljes készlet
©

A visszaszerzett tárgyak három hónapig az Országházban ingyen megtekinthetők, utána vélhetően az új múzeumi negyed egyik attrakciója lesz a Seuso-kincs. A visszaszerzés Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak és Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatójának érdeme – mondta Orbán. Azt nem részletezte, hogyan sikerült visszaszerezni a kincseket, és egyáltalán kitől vásárolták vissza az értékes tárgyakat. Kérte, hogy ez ügyben Lázárt és Baánt kérdezzék az újságírók, az említettek azonban elsiettek a sajtótájékoztató után.

Ehhez hasonló, kampányidőszakban végrehajtott restitúció történt 2006-ban, amikor a Gyurcsány-kormány a sárospataki könyvtár II. világháborúban elrabolt műkincseit kapta vissza Oroszországtól, akkor a 146 kötetért, illetve hivatalosan azok gondozásáért 400 ezer dollárt fizettünk. Igaz, azoknak a műkincseknek a visszaszerzése nem ilyen, rajtaütésszerű módon történt, mert már 2005 tavaszán döntést hozott a magyar parlament, hogy annak feltételeit – vagyis nálunk lévő orosz kincsek visszaadását – biztosítja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két hét múlva jöhet az izgalmas új mobil: mire lesz képes a holografikus képernyős telefon?

Két hét múlva jöhet az izgalmas új mobil: mire lesz képes a holografikus képernyős telefon?

Fotók: Olyan alacsony a vízállás, hogy kibukkant egy autó a Dunából

Fotók: Olyan alacsony a vízállás, hogy kibukkant egy autó a Dunából

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Schwarzenegger a magyar birkózóknak szurkol

Schwarzenegger a magyar birkózóknak szurkol

Keményen pörögtek az orosz trollok, 10+ millió bejegyzést tettek közzé a Twitteren

Keményen pörögtek az orosz trollok, 10+ millió bejegyzést tettek közzé a Twitteren

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti