szerző:
hvg.hu

A Szépművészeti Múzeum szerint eddig sem az egyiptomi hivatalos szervek, sem szakemberek nem keresték meg őket azokkal a műtárgyakkal kapcsolatban, melyeket Egyiptom szerint gízai ásatásokról loptak el, a kérdéses műkincsek eredete pedig tisztázott és ismerik az eredeti tulajdonos nevét is.

Mint arról beszámoltunk: pert indított az egyiptomi műkincsvédelmi minisztérium Magyarország és Franciaország ellen öt régészeti lelet miatt, amelyet 2002-ben csempésztek ki az észak-afrikai országból.

A Szépművészeti Múzeum pénteken azt közölte: műtárgyvásárlásaik során mindig a legnagyobb körültekintéssel jártak el, így csak olyan műtárgyak kerülhetnek a múzeum gyűjteményébe, amelyeknek eredete és jogi háttere tisztázott. Ez a múzeum egyiptomi gyűjteményébe került műtárgyakra is igaz, és közleményük szerint a múzeum szakemberei minden esetben kétséget kizáróan igazolni tudják a gyűjteményben őrzött műtárgyak legális eredetét.

Mohamed Ibráhím egyiptomi miniszter csütörtökön azt közölte: a műtárgyakat a Gíza tartományban található Szakkára település körüli ásatásokról lopták el, majd Franciaországba és Magyarországra juttatták azokat. A leletek Haunefer pap sírjából származnak, aki az időszámításunk előtti harmadik évezred végén, a 6. dinasztia idején élt. A nyughelyet 2001-ben tárta fel egy francia kutatócsoport.

Az egyiptomi reliefet 2013-ban vásárolta meg a múzeum a híres Rupert Wace Ancien Art nevű londoni műkincskereskedő cégtől, ahonnan a British Múzeum és a Louvre is már több antik műtárgyat vett. A műtárgy megvásárlásakor különös hangsúlyt helyeztek az eredet ellenőrzésére, illetve a "tőlük elvárható gondosság tanúsítására" - írják közleményükben.

"A műtárgynak 1974-ig visszamenőleg írásos dokumentációval igazolható az eredete, de ismerjük az 1974 előtti tulajdonos nevét is. Ezen túl, a műkereskedelemben lévő műtárgyak regisztrációjával foglalkozó nemzetközi cég, az Art Loss Register nyilatkozata, illetve a szerződés egyes rendelkezései is mind garanciát nyújtanak Magyarország jogszerű tulajdonszerzésére. A szerződés egyébként azt is rögzíti, hogy ha mindezek ellenére mégis bebizonyosodna a műtárgy illegális eredete, akkor az eladó visszatéríti a vételárat" - teszik hozzá.

Hangsúlyozzák: eddig sem az egyiptomi hivatalos szervek, sem szakemberek nem keresték meg őket ez ügyben, de ha ez megtörténik, az intézmény minden birtokában lévő információt és dokumentumot rendelkezésre bocsát majd a műtárgyak származását illetően.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim

Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene